Boraras brigittae - microrasbora

Boraras brigittae - microrasbora Boraras brigittae wordt ook wel heel toepasselijk microrasbora genoemd. Deze minivis is de kleinst bekende karperachtige vis en wordt slechts twee tot drie centimeter lang. Ondanks zijn geringe lengte is het door zijn prachtige kleuren een mooi visje om te zien, zeker als je het aquarium inricht met een donkere bodem, felgroene planten en wat drijfplanten. Dan komen zijn felle kleuren extra mooi uit! Deze kleine aquariumvissen zijn heel geschikt voor beginners en passen in een klein aquarium.
  • Wetenschappelijke naam: Boraras brigittae
  • Nederlandse naam: micro-rasbora
  • Herkomst: Borneo
  • Familie: Cyprinidae
  • Lengte: maximaal 3 centimeter, maar meestal 2cm.

Het uiterlijk

Boraras brigittae zijn heel mooi rood gekleurd. Er loopt een zwarte dwarsband over het lichaam, de staart is doorzichtig met rode puntjes. Deze minivis wordt 2 tot 3 centimeter lang.

De inrichting van het aquarium

Boraras brigittae stelt weinig eisen aan het aquarium. Het aquarium voor deze kleine aquariumvissen hoeft natuurlijk niet groot te zijn, een Aqua40 voldoet prima. Richt het aquarium in met een donkere grindbodem en wat mooie groene planten. Drijfplantjes laten de kleur van de vissen mooier uitkomen.

Waterkwaliteit

Deze visjes houden van wat zuurder water met een Ph van 6,5 – 7. Het water moet zacht zijn, een Gh tussen 3-6 is prima. Boraras brigittae is warmtebehoeftig, een geschikte temperatuur ligt 25 en 28 graden.

Karakter

De microrasbora is een vreedzame, wat schuwe vis die absoluut in een school gehouden moet worden. Probeer een zo groot mogelijke school te nemen, dat is beter voor de visjes, maar ziet er ook veel mooier uit! De vissen tonen hun kleuren ook beter als je ze in een flinke school houdt.

Medebewoners

Houdt deze minivisjes bij voorkeur in een speciaalaquarium. Ze worden door andere vissen gezien als voedsel. Wil je persé andere vissen houden bij je Boraras brigittae, kies dan voor heel kleine vissen van maximaal 5 centimeter lang, of kies voor kleine, vreedzame garnalen.

Dieet

Deze kleine visjes kunnen geen grote brokken voedsel aan. Heel fijn droogvoer (eventueel fijnwrijven indien het te grote vlokken zijn) of klein levend voer, zoals watervlooien en artemia, zijn geschikt voedsel.

De kweek

Zet de vissen over in een kweekbak. De eieren worden over meerdere dagen afgezet, meestal tot een stuk of vijftig. Breng de jongen groot met infuusvoer.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rasbora maculata - DwergrasboraRasbora maculata - DwergrasboraMet zijn 2,5 centimeter is de dwergrasbora (Rasbora maculata) een van de kleinste aquariumvissen. Het spreekt daarom voo…
Familie: Cyprinidae (rasbora’s)Rasbora’s zijn ongeveer gelijk aan Danio’s en Barbelen. Het zijn kleine visjes die uitstekend in een aquarium voor begin…
Brachygobius xanthozona - BijtjeBrachygobius xanthozona - BijtjeHet bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om ee…
Dieren en planten in een nano aquariumSteeds meer mensen kiezen er voor om een klein aquarium neer te zetten, een zo geheten nano aquarium. Een klein bakje wa…

Driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus)Driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus)Ooit in uw jeugd met een hengel aan de kant van het water gezeten? Grote kans dat u dan eens stekelbaars(je) hebt gevang…
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Bronnen en referenties
Reactie

Kylian, 11-07-2013
Hoi weet je waar ik Boraras brigittae kan kopen. ik zoek al een tijdje maar heb meer 1 website gevonden. Reactie infoteur, 11-07-2013
Hallo, ik zou even langsgaan bij je lokale aquariumwinkel en vragen of ze deze voor je kunnen bestellen. Inderdaad zie je ze niet zo vaak in de handel.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.