Boraras brigittae - microrasbora
Boraras brigittae wordt ook wel heel toepasselijk microrasbora genoemd. Deze minivis is de kleinst bekende karperachtige vis en wordt slechts twee tot drie centimeter lang. Ondanks zijn geringe lengte is het door zijn prachtige kleuren een mooi visje om te zien, zeker als je het aquarium inricht met een donkere bodem, felgroene planten en wat drijfplanten. Dan komen zijn felle kleuren extra mooi uit! Deze kleine aquariumvissen zijn heel geschikt voor beginners en passen in een klein aquarium.
- Wetenschappelijke naam: Boraras brigittae
- Nederlandse naam: micro-rasbora
- Herkomst: Borneo
- Familie: Cyprinidae
- Lengte: maximaal 3 centimeter, maar meestal 2cm.
Het uiterlijk
Boraras brigittae zijn heel mooi rood gekleurd. Er loopt een zwarte dwarsband over het lichaam, de staart is doorzichtig met rode puntjes. Deze minivis wordt 2 tot 3 centimeter lang.
De inrichting van het aquarium
Boraras brigittae stelt weinig eisen aan het aquarium. Het aquarium voor deze kleine aquariumvissen hoeft natuurlijk niet groot te zijn, een Aqua40 voldoet prima. Richt het aquarium in met een donkere grindbodem en wat mooie groene planten. Drijfplantjes laten de kleur van de vissen mooier uitkomen.
Waterkwaliteit
Deze visjes houden van wat zuurder water met een Ph van 6,5 – 7. Het water moet zacht zijn, een Gh tussen 3-6 is prima. Boraras brigittae is warmtebehoeftig, een geschikte temperatuur ligt 25 en 28 graden.
Karakter
De microrasbora is een vreedzame, wat schuwe vis die absoluut in een school gehouden moet worden. Probeer een zo groot mogelijke school te nemen, dat is beter voor de visjes, maar ziet er ook veel mooier uit! De vissen tonen hun kleuren ook beter als je ze in een flinke school houdt.
Medebewoners
Houdt deze minivisjes bij voorkeur in een speciaalaquarium. Ze worden door andere vissen gezien als voedsel. Wil je persé andere vissen houden bij je Boraras brigittae, kies dan voor heel kleine vissen van maximaal 5 centimeter lang, of kies voor kleine, vreedzame garnalen.
Dieet
Deze kleine visjes kunnen geen grote brokken voedsel aan. Heel fijn droogvoer (eventueel fijnwrijven indien het te grote vlokken zijn) of klein levend voer, zoals watervlooien en artemia, zijn geschikt voedsel.
De kweek
Zet de vissen over in een kweekbak. De eieren worden over meerdere dagen afgezet, meestal tot een stuk of vijftig. Breng de jongen groot met infuusvoer.