Een tropisch aquarium opstarten

Een tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgevende werking uit van een aquarium en kun je er lange tijd naar kijken. Er is heel veel variatie in soorten visjes, waar je een keus uit kunt maken. Een aquarium inrichten gaat in een aantal stappen die niet moeilijk uitvoerbaar zijn.

Een aquarium kiezen

Als je een aquarium wilt aanschaffen, is er veel keus in uitvoering. Er zijn aquaria met een bijpassende onderkast te koop, op een metalen onderstel, of alleen de bak zelf. Misschien heb je al kastje in de woonkamer, dat geschikt is om een aquarium op te zetten. Natuurlijk hangt de maat van het aquarium af van de ruimte die je hebt, en de hoeveelheid geld, en tijd die je wilt besteden aan het onderhouden ervan. Een groot aquarium is meer werk, dan een kleinere bak, en hoe groter het aquarium, hoe meer plantjes, kienhout, en visjes je moet aanschaffen. Het water in het aquarium wordt gefilterd, en dit kan met een pomp die met zuignapjes in het aquarium wordt geplaatst, of een buitenfilter, dat dan in de onderkast komt te staan. Verder is een verwarming nodig, die het water op de goede temperatuur houdt.

Een achterwand kiezen

Plaats altijd een achterwand in het aquarium, want de vissen zullen zich hierdoor prettig voelen, en hierdoor wordt het aquarium mooier. Er zijn achterwanden te koop die in het aquarium geplaatst moeten worden, en er zijn er die aan de buitenkant geplakt moeten worden. Er zijn ook driedimensionale achterwanden, die een ruimtelijk effect geven.

De bodem bedekken

Als het aquarium is aangeschaft, en neergezet op de juiste plaats, is de eerste stap de bodem te gaan bedekken. Hiervoor moet er eerst een voedingsbodem komen, zodat de planten daar in kunnen wortelen, en hun voeding uit kunnen halen. Deze voedingsbodem is kant en klaar te koop, en kan op de bodem van het aquarium worden gestrooid. Hierop komt een laag grind, waardoor de voedingsstoffen vastgehouden worden. Grind is in veel kleuren te koop, en kan naar eigen smaak worden uitgekozen. Spierwit grind is niet aan te bevelen, omdat er veel vissoorten zijn die dit niet prettig vinden. Voordat het grind in het aquarium kan, moet het eerst grondig uitgespoeld worden. Doe het grind in een emmer, en zet deze onder de kraan, roer geregeld met je handen of een houten lepel door het grind, tot het water helder blijft. Nu kan het grind op de voedingsbodem worden verspreid, en het is mooi om de laag aan de achterkant wat hoger te houden dan aan de voorkant. Nu kun je het aquarium vullen met water, door een bordje op z'n kop op het grind te leggen, en daar de waterstraal op te gieten, voorkom je dat het grind gaat dwarrelen.

Planten en kienhout

Nu kunnen de planten in de bodem worden gezet. Welke planten je kiest is een kwestie van smaak, en let erop dat je niet teveel planten koopt. De planten groeien erg snel, en als je teveel planten neemt, kan dat al snel teveel worden voor het aquarium.
Kienhout is erg decoratief, en geeft ook de vissen de kans om te schuilen. Ook het kienhout moet van te voren in een emmer, of bak water worden gelegd, zodat het geen bruine aanslag afgeeft in het aquarium. Nu moet het aquarium minimaal twee weken zo blijven staan, voordat er vissen in kunnen.

Vissen uitkiezen

Als je een speciaal soort vissen wilt houden, zul je een aquarium moeten aanschaffen dat groot genoeg is voor deze soort. Andersom, als je een kleiner aquarium hebt, zul je vissen moeten kiezen die passen bij de afmeting van de bak. Ook het aantal vissen moet aangepast zijn aan de afmeting van het aquarium. De vissen die je hebt gekocht, krijg je mee in een plastic zak, gevuld met water. Vaak wordt de plastic zak nog verpakt in een krant, om de warmte vast te houden, en omdat vissen in het donker minder stress ervaren. Bij thuiskomst knip je de zak aan de bovenkant open, en hang je de zak met het water in het aquarium. Na ongeveer 20 minuten kun je een beetje water uit het aquarium in de zak erbij doen. Zo wennen de vissen aan de overgang naar het aquarium. Na nog een kwartiertje kun je de vissen voorzichtig in het aquarium laten glijden.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Pangio Kuhlii of slangenvisjeDeze Indische modderkruiper staat bekend als schuw, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Lees verder hoe je iedere dag…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…
Brachygobius xanthozona - BijtjeBrachygobius xanthozona - BijtjeHet bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om ee…

Anemoonvissen voor in het zeeaquariumAnemoonvissen zijn populaire vissen in het zeeaquarium. Veel anemoonvissen zijn geschikt om te houden in een zeeaquarium…
Rode flap in het zeeaquarium bestrijdenRode flap in het zeeaquarium is een probleem waar nagenoeg elke zeeaquariaan wel eens mee te maken krijgt. Er zijn versc…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.