InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Het onderhoud van een aquarium

Het onderhoud van een aquarium

Het onderhoud van een aquarium Het onderhouden van een aquarium vergt redelijk wat tijd, en in ieder geval veel precisie. Een foutje kan fataal zijn! Als je een beginnend aquariaan bent, lees dan het volgende artikel goed door.

Dagelijks onderhoud

Voeren

Voer je vissen iedere dag, maar last eens per week een vastdag in. Zorg ervoor dat je afwisselend voert, heb altijd minimaal 3 verschillende soorten droogvoer in huis, en geef af en toe ook diepvries- en levend voer.

Vissen tellen

Tel elke dag je vissen. Ontdek je een dode vis, verwijder deze dan onmiddelijk en test je water op een eventuele hoge nitrietwaarde.

Vissen controleren

Bestudeer elke dag je vissen even. Zien ze er goed uit? Eten ze goed? Verstoppen ze zich niet in een hoekje? Wordt een vis opgejaagd door andere vissen?

Temperatuur controleren

Mocht je verwarmingselement kapot zijn (te zien aan een te lage/te hoge temperatuur,) koop dan onmiddelijk een nieuwe.

Filter controleren

Controleer even of de filternog werkt. Is dit niet het geval, kijk dan of hij echt kapot is. Is dit het geval, koop dan onmiddelijk een nieuwe, knijp de bacteriën uit de oude filterspons en controleer de waterwaardes (met name nitrietwaarde)

Licht controleren

Kijk of je TL-balken het nog doen.

Wekelijks onderhoud

Water verversen

Ververs elke week ongeveer 20% van het aquariumwater.

Bodem reinigen

Dit gaat heel makkelijk met een bodemreiniger, hiermee hevel je direct water af.

Verwijderen van dode plantenresten

Als je deze laat liggen gaan ze rotten en vervuilen het water.

Plantenvoeding toevoegen

Voeg elke week een dosis vloeibare plantenvoeding toe als je dat nodig vindt.

Water testen

Test je water iedere week om je waterwaardes in de gaten te houden. Doe dit ook als je ziet dat je vissen zich anders gedragen dan normaal.

Maandelijks onderhoud

Vervang het filtermateriaal

Let hierbij goed op. Niet al het filtermateriaal mag tegelijk vervangen worden, omdat je anders de bactieriecultuur in je aquarium om zeep helpt. Vervang de materialen dus omstebeurt. Overigens volstaat het uitspoelen van het materiaal meestal ook, spoel het uit in aquariumwater en niet in kraanwater!

Onderhoud per kwartaal

Plantenvoeding

Gebruik je kleibolletjes als plantenvoeding, voeg dan elke drie maanden nieuwe bolletjes toe.

Jaarlijks onderhoud

Vervang je TL-lampen

Na ongeveer een jaar verliest een TL-lamp zijn kracht. Hierdoor kunnen algen ontstaan. Vervang daarom elk jaar alle TL's in je aquarium.

Lees verder

© 2006 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium maken/vullenAquarium maken/vullenEen aquarium vullen is moeilijker dan dat je denkt. Je staat soms wel 3 keer in een winkel en dan ben je nog vergeten om…
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…
Zebrasoma flavescens - Gele doktersvisDe gele doktersvis is een opvallende vis. Niet alleen vanwege zijn kleur, maar ook vanwege zijn actieve zwemgedrag. Zijn…

Reageer op het artikel "Het onderhoud van een aquarium"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jessy, 04-04-2012 12:56 #3
Ik heb mijn aquarium een aantal maanden nu en heb nu plotseling last van bruine alg (denk Ik) want nu een week begint mijn glas bruine stippen te vertonen en dan gaat alles in mijn aquarium bruin aanslaan. Ik maakt mijn aquarium om de 2 weken schoon en heb mijn lampje verwisseld. Is er iets om dit te vermijden zodat mijn aquarium schoon kan blijven. Ik heb 3 sluierstaartvissen en een goudvis. Ik heb mijn aquarium tweedehands gekocht. Ik hoop wat hierover te horen.

G. Looijen, 29-08-2011 23:21 #2
Geachte, wij hebben momenteel baardalg en hebben al verschillende dingen geprobeerd maar tot nu toe zonder resultaat nu hoorden wij van een kennis dat er een vis voor het aquarium is die deze alg eet deze vis heeft een zwarte streep over de zijkant van zijn lijf die doorloopt tot in de staart maar de naam wisten ze niet meer kunt u ons verder helpen en of dit wel werkt want baardalg in je aquarium is geen aardigheid meer aan, hoop van u te horen bvd G Looijen.

Ghadija, 17-08-2010 12:50 #1
Ik vind dit heel erg interessant want ik ben beginnende met een aquarium en ik heb nu al een probleempje met 1 van de 4 visjes. Ik heb 4 sluierstaartjes en een van hen zwemt niet meer zo goed en ligt meestal op de bodem. Ik heb de vis eruit gehaald en in een aparte kom gezet. Hij leeft nu nog sinds 1 dag maar ik weet nu niet wat te doen. Het kan zijn dat hij teveel gegeten heeft. Laat mij weten. Gr G

Infoteur: Funkyfish
Gepubliceerd: 20-12-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Aquariumhouden
Reacties: 3
Schrijf mee!