De discusvis, een bijzondere cichlide

De Latijnse naam van de discusvis is Symphysodon aequSymphhysodon ifasciatus en hij behoort tot de familie van de cichliden (Cichlidae). Deze vis stelt hoge eisen aan zijn leefsituatie, het is dan ook geen geschikte beginnersvis.
  • Herkomst: Amazonegebied
  • Lengte: 20 centimeter
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Geslachtsherkenning: moeilijk, maar in de paartijd is de man te herkennen aan de spitsere geslachtspapil.

Huisvesting

De discusvis heeft een groter aquarium nodig, vanaf minimaal 120 centimeter. De hoogte moet minimaal 50 centimeter zijn, omdat het een grote vis is. Omdat hij nogal wat eisen stelt, wordt deze vis, die niet geschikt is voor beginners, meestal in een speciaalaquarium gehouden. Hij houdt van een zachte (zand)bodem en hij heeft graag voldoende zwemruimte. Zorg ervoor dat het aquarium op een rustige plek staat, daar ze behoorlijk stressgevoelig zijn. Er moet niet teveel stroming in het water zijn, wat overigens voorzien is van wortelstokken, grootbladerige planten en drijfgroen. De discusvis bevindt zich meestal in de middelste waterlaag.

Sociaal

De discusvis is een vreedzame vis. Hij voelt zich fijn in een groep, maar is toch geen scholenvis. In de groep kunnen eventueel paartjes gevormd worden, die dan hun hele leven bij elkaar zullen blijven. Omdat deze rustige vis liever niet teveel gestoord wordt, is het een goed idee er geen andere vissen bij te houden. Wanneer men dit toch wil, kan men er het beste neon- en kardinaaltetra ‘s bij houden. Denk er om dat ze al op zeer jonge leeftij bij elkaar komen, zodat de discus went aan dit gezelschap, anders zal hij ze later opeten. Maanvissen kunnen eventueel ook bij discusvissen geplaatst worden.

Watersamenstelling

De discusvis is een zeer gevoelige vis, die hoge eisen stelt aan de watersamenstelling. Hij heeft warmte nodig, dus er moet minimaal een temperatuur heersen van 27 graden Celsius. Een hogere temperatuur (29-30 graden) is nog beter. De pH waarde ligt tussen 5 en 7 en het water moet zo zacht mogelijk zijn (niet harder dan 4). Er wordt gefilterd over turf en omdat ze gevoelig zijn voor vervuiling van het warter, moet het regelmatig ververst worden.

Voedsel

De discusvis is een kieskeurige eter. Ze nemen soms droogvoer aan, maar dat mag zekek niet als compleet menu gelden. Ze moeten zeer afwisselend gevoerd worden om ziektes te voorkomen. Het liefst eten ze levend voer als artemia, muggenlarven en tubifex. Het is geen slecht idee dit eerst in te vriezen, zodat het vrij is van parasieten.

Kweken

Als men een groep discusvissen houdt, kunnen er zich paartjes vormen. Het kan echter ook zijn, dat dit niet gebeurt, daar ze behoorlijk kieskeurig zijn in het kiezen van een partner. Wanneer er wel een paartje is, zal het vrouwtje in goede omstandigheden honderden eieren afzetten op stenen en planten. Deze eieren worden door beide ouders bewaakt, totdat ze uitkomen. Wanneer de jongen er zijn, leven die de eerste tijd dichtbij hun ouders, omdat ze van de huidafscheiding van hun slijmlaag moeten eten. De ouders zijn dus absoluut noodzakelijk om de jongen groot te brengen. Pas na langere tijd zullen ze zelfstandig gaan eten.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symphysodon aequifasciatus - DiscusvisSymphysodon aequifasciatus - DiscusvisDe discusvis heeft altijd een zweempje mysterie om zich heen hangen, omdat er weinig algemene kennis over is. Vaak dista…
De vuurkeelcichlideDe Latijnse naam van de vuurcichlide is Cichlasoma meeki. Het is een heel makkelijk visje, die geschikt is als beginners…
Speciaalaquarium voor DiscusvissenIn dit artikel lees je hoe je het voorelkaar kunt krijgen om een discusspeciaalaquarium in te richten en te kunnen gaan…
De kogelvis, een echte slakkeneterDe Latijnse naam van de kogelvis is Tetraodon biocellatus. Hij dankt zijn naam aan zijn grappige, rode vorm. Het is een…

De hockeystick of poothoutjeDe Latijnse naam voor de hockeystick, ook wel poothoutje genoemd, is Thayeria boehlkei en hij behoort tot de familie van…
De Chinese danioDe Latijnse naam van de chinese danio is Tanichthys albonubes en hij behoort tot de familie van de karperachtigen (Cypri…
Bronnen en referenties
  • De tropische vissenencyclopedie, ISBN: 9036610761.
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.