InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > De kogelvis, een echte slakkeneter

De kogelvis, een echte slakkeneter

De Latijnse naam van de kogelvis is Tetraodon biocellatus. Hij dankt zijn naam aan zijn grappige, rode vorm. Het is een leuk diertje om te zien, maar helaas is het geen visje wat heel makkelijk in ieder aquarium past.
  • Herkomst: Maleisië, Indonesië, Thailand, Sumatra en Borneo
  • Geslachtsherkenning: is niet zo makkelijk, het vrouwtje is vaak wat groter en ronder
  • Lengte: 6-8 centimeter
  • Temperatuur: 22-26 graden

Huisvesting

De kogelvis is geen drukke zwemmer, hij zwemt op een grappige, aparte manier heen en weer. Hij heeft niet zo'n groot aquarium nodig, vanaf 80 centimeter (112 liter) is voldoende. Zorg voor genoeg beplanting, aangezien hij daar voornamelijk zijn voedsel zoekt en het gebruikt als verstopplek. Als bodembedekking kan het beste zand gebruikt worden. Hij zwemt voornamelijk in het midden en onder in het aquarium.

Sociaal

De kogelvis is een visje, dat het beste zonder soortgenoten gehouden kan worden. Op jonge leeftijd gaat het nog, wel, maar naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds agressiever worden.

Watersamenstelling

De kogelvis stelt niet veel eisen aan het water, bij een pH waarde tussen 7 en 9 en een hardheid tussen 15 en 30 gedijt hij prima. Dit visje komt in de vrije natuur voor in brak water, ze kunnen erg veel hebben.

Voedsel

De kogelvis is een echte slakkeneter. Hij zal ook best eten van levend voer en vlokvoer, maar zijn sterke voorkeur gaat uit naar slakken. Wanneer die dan ook niet meer voldoende aanwezig zijn in het aquarium, zal hij in de meeste gevallen gaan knabbelen aan de andere aanwezige vissen. Een kogelvis heeft enorm sterke kaken (hij bijt de slakkenhuisjes ermee kapot), dus hij kan echt schade aanrichten aan vissen. Zorg daarom voor voldoende slakken door ze te kopen of te kweken.

Kweken

Kweken in gevangenschap is tot op heden nog bijna niet gelukt, ze worden in het wild gevangen. Heel af en toe wordt er melding gemaakt van een geslaagde kweek, maar dat komt echt weinig voor. We weten wel dat het mannetje voor de eitjes zorgt, die overigens giftig zijn voor andere vissen.
© 2011 - 2019 Nadasha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tetraodon travancoricus - DwergkogelvisNaast dit schattige Kogelvisje zijn er verschillende andere soorten verkrijgbaar onder de naam Dwergkogelvis. Allemaal b…
Slakken in het aquarium: soorten, nut en het verwijderen vanSlakken in het aquarium: soorten, nut en het verwijderen vanSlakken worden in aquariums vaak als ongewenste indringers gezien. Toch is dit niet altijd het geval. Hoewel een te grot…
Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseSlakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de…
Bronnen en referenties
  • Tropische vissen encyclopedie, ISBN: 9036610761, uitgever: Rebo productions.

Reageer op het artikel "De kogelvis, een echte slakkeneter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nadasha
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!