De hockeystick of poothoutje
De Latijnse naam voor de hockeystick, ook wel poothoutje genoemd, is Thayeria boehlkei en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characidae).
De hockeystick
- Herkomst: West-Brazilië, Peru, Amazonegebied
- Lengte: 6 centimeter
- Leeftijd: 5,5 jaar
- Geslachtsherkenning: de vrouw is voller en groter dan de man
Huisvesting
De hockeystick kan al in een kleiner aquarium, vanaf 60 centimeter (54-63 liter) gehouden worden. Hij moet dan wel voldoende vrije zwemruimte hebben bij een donkere ondergrond. Drijfgroen waardeert hij erg, evenals genoeg beplanting, omdat ze vaak onder het wateroppervlak in de planten zitten. Een dekruit is geen overbodige luxe, omdat deze visjes nog wel eens willen springen.
Sociaal
De hockeystick is een rustig, vreedzaam visje. Hij is verdraagzaam naar soortgenoten en naar andere vissen. Het is een scholenvis en moet in een groep van minimaal 6 exemplaren gehouden worden, liever nog meer. Wanneer de groep te klein is, zal hij zich gaan verstoppen. Ze kunnen ook beter niet bij te drukke of agressieve vissen gehouden worden. Als deze visjes rusten, hangen ze vaak op een typische manier scheef in het water.
Watersamenstelling
Dit visje stelt niet veel eisen aan het water, als de temperatuur maar rond de 22-27 graden Celsius zit. Een pH waarde tussen 6,0 en 7,5 en een hardheid < 15 is ideaal. Hij is wel gevoelig voor vervuiling, dus het is nodig regelmatig het water te verversen (bijvoorbeeld een derde deel per veertien dagen).
Voedsel
De hockeystick is een alleseter. Hij neemt droog voer aan, maar het is wel belangrijk dat er gevarieerd wordt met klein levend voer, zoals fruitvliegjes of watervlooien.
Kweken
Het kweken met dit visje is niet zo makkelijk. De hele school moet dan in een kweekbak geplaatst worden. Als het vrouwtje eieren gaat leggen, kunnen dat er wel duizend zijn. Ze legt ze tussen de planten. Er is een legrooster nodig, of de andere vissen moeten meteen uitgevangen worden na het leggen, omdat ze anders de eieren opeten. Omdat de man behoorlijk veel sperma produceert, moet het water daarna ververst worden. Na ongeveer een dag komen de eitjes uit en jongen kan men dan heel fijn infuusvoer voeren.