Symphysodon aequifasciatus - Discusvis
De discusvis heeft altijd een zweempje mysterie om zich heen hangen, omdat er weinig algemene kennis over is. Vaak distantiëren aquarianen zich van deze vis, omdat hij moeilijk te houden zou zijn. De discus is inderdaad geen beginnersvis, maar met de juiste waterwaardes en een goede verzorging is deze schitterende aquariumvis zeer goed te houden.
Wetenschappelijke naam: Symphysodon aequifasciatus
Nederlandse naam: Discus
Familie: Cichlidae (
Cichliden)
Herkomst: Amazonegebied (Zuid-Amerika)
Lengte
15 tot 20cm.
Geslachtsonderscheid
De mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes. Ook zie je verschil bij de geslachtspapil, die is bij de mannetjes wat meer puntig en heeft bij de vrouwtjes eerder een rondere vorm.
Huisvesting
Houd discusvissen in een lange, hoge bak. Het aquarium moet minimaal 50cm hoog en 150cm breed zijn. Zorg voor voldoende vrije zwemruimte en richt de bak verder in met een donkere bodem en veel planten en wortelhout, zodat er genoeg schuilplekken zijn voor de discussen. Deze vissen houden ook niet van al te fel licht, dus het gebruik van drijfplanten is aan te raden.
Karakter
De discus is een vreedzame scholenvis, houd discusvissen altijd in een school van minimaal 6 exemplaren. Houd hierbij de volgende stelregel in de gaten: per 50 liter water 1 discusvis. De discus is een erg rustige vis die ook van een rustige leefomgeving houdt. Het is dan ook aan te raden om alleen deze te houden, of ze te combineren met rustige soorten. Wil je ze met andere vissen houden, kies dan voor vreedzame, niet al te grote vissen. Ze combineren bijvoorbeeld goed met
kardinaaltetra's of corydoras. Discusvissen houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag. In een aquarium kunnen ze - bij een goede verzorging - wel tien jaar oud worden.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 26-30°C
- Ph: 6-6,5
- GH: 0-4
Zorg ervoor dat het water in het aquarium regelmatig deels wordt ververst. Omdat de discus in zacht water leeft, is het aan te raden om een osmose-apparaat aan te schaffen.
Voeding
Voornamelijk levend voer en diepvriesvoer. Droogvoer kan ook gegeven worden, maar dit mag niet dienen als hoofdvoer, er is droogvoer te koop dat speciaal voor discusvissen is bedoeld.
Kweek van de discusvis
De kweek van discusvissen is vrij eenvoudig, mits je een goed kweekstel hebt. De eieren worden afgezet op bladeren en komen na een paar dagen uit. De jongen worden verzorgd door de ouders. Na de geboorte eten de jongen tijdelijk van de huid van de ouders, zet de ouders dus nooit apart.