De Neolamprologus leleupi

De Neolamprologus leleupi wordt ook wel citroencichlide genoemd. Hij behoort tot de familie van de cichliden (Cichlidae) en is een interessant dier om te houden.
  • Herkomst: Afrika, Tanganjikameer
  • Lengte: vrouwtje 7 centimeter, mannetje 10 centimeter
  • Leeftijd: 8 jaar
  • Geslachtsherkenning: man is groter dan de vrouw
  • Uiterlijk: deze vis valt op door zijn felgele kleur

Huisvesting

De leleupi kan in een aquarium gehouden worden van minimaal 80 centimeter (112 liter), al zien we het liever wat groter. Hij heeft geen planten nodig, wel hout, stenen en holen waar hij zich in kan verstoppen. Als bodem kan men grind of zand gebruiken, aangezien dit dier niet door de bodem wroet. Hij houdt van een goede doorstroming en leeft voornamelijk in de onderste en middelste waterlaag.

Sociaal

De leleupi is een heel rustige vis, maar niet verdraagzaam. Hij kan agressief zijn naar andere vissoorten, maar ook onder elkaar zijn ze niet sociaal. Ook vrouwtjes en een overschot aan jongen worden niet altijd goed verdragen, het is dan ook het beste deze dieren in een paar te houden. Maar dan nog is het zaak te zorgen voor genoeg schuilmogelijkheden. Deze vis kan het beste gehouden worden met andere cichliden. Hij is behoorlijk roofzuchtig, andere kleinere vissen zal hij aanvallen en opeten.

Watersamenstelling

De leleupi heeft zeer helder en schoon water nodig met een temperatuur van 23-26 graden. De pH waarde moet rond 8-9 liggen en de hardheid tussen 7 en 12.

Voedsel

Wat betreft voedsel zijn dit niet de makkelijkste vissen. Er zijn genoeg leleupi's die geen droogvoer opnemen, anderen weigeren cichlidensticks en weer anderen eten geen diepvriesvoer. Ze accepteren wel allemaal levend voer en dan het liefst witte en zwarte muggenlarven, daphnia, cyclops en artemia.

Kweken

Deze vissen zijn monogaam en hebben geen aparte kweekbak nodig om zich voort te planten, dat zullen ze gewoon in hun eigen aquarium doen. Het vrouwtje legt haar eieren (50-200 stuks) in holen en vooral het mannetje zal het nest beschermen, het komt zelfs wel voor dat hij zelfs het vrouwtje wegjaagt, maar normaal gesproken neemt ze de broedzorg samen voor hun rekening. De jongen kunnen grootgebracht worden met artemia. Waar goed op gelet moet worden, is dat ze zeer gevoelig zijn voor verontreiniging van het water.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tropische vissen: CichlidenDe cichliden hebben over het algemeen een niet zo'n beste naam, ze slopen de inrichting van het aquarium, vallen mede be…
De slijkspringerDe Latijnse naam van de slijkspringer is Periopthalmus barbarus en hij behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae)…
De prachtbarbeelDe Latijnse naam van de prachtbarbeel is Barbus conchonius en hij behoort tot de familie van de karperachtigen (Ciprinid…
De diamantzalm, een vriendelijk visjeDe Latijnse naam van de diamantzalm is Moenkhausia pittieri en hij behoort tot de karperzalmen (Characidae). Het is een…

De bloedvlektetra of bloedvlekzalmDe Latijjnse naam van de bloedvlektetra is Hyphessobrycon erythrostigma en hij behoort tot de familie van de kaperzalmen…
De keizertetra, makkelijk beginnersvisjeDe Latijnse naam van de keizertetra is Nematobrycon palmeri en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characida…
Bronnen en referenties
  • De tropische vissenencyclopedie, ISBN 9036610761.
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.