De diamantzalm, een vriendelijk visje

De Latijnse naam van de diamantzalm is Moenkhausia pittieri en hij behoort tot de karperzalmen (Characidae). Het is een vis die niet zo veel in aquaria voorkomt, omdat hij een een eenvoudig uiterlijk heeft. Slechts liefhebbers nemen vaak de tijd te wachten tot ze anderhalf jaar oud zijn, zodat ze helemaal op kleur zijn.
  • Herkomst: Venezuela
  • Lengte: 6 centimeter
  • Geslachtsherkenning: mannetje heeft intensere kleur en grotere rug- en aarsvin
  • Leeftijd: 4 jaar
  • Temperatuur: 23-26 graden

Huisvesting

De diamantzalm kan al in de kleinere aquaria gehouden worden, 80 centimeter (112 liter) is voldoende. Het is een visje dat graag en veel zwemt en bij een donkere bodembedekking komt zijn kleur het beste uit. Dit visje bevindt zich meest in de middelste waterlaag.

Sociaal

De diamantzalm is een heel vreedzaam visje, hij past probleemloos in een gezelschapsaquarium. Omdat het een scholenvis is, kan hij het beste met meerdere soortgenoten gehouden worden. Minimaal 5 vissen is nodig, het is beter er nog meer bij elkaar te houden.

Watersamenstelling

De diamantzalm stelt niet veel eisen aan het water. Een pH waarde tussen 5 en 7 en een hardheid kleiner dan 15 is ideaal.

Voedsel

Dit is een heel makkelijk visje wat betreft eten. Hij eet droog en levend voer en zal daar ook prima oud mee worden.

Kweken

Kweken met deze vissen is niet hele moeilijk, mits men aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet het water in de kweekbak heel zacht zijn (hardheid 0-5) en voorzien zijn van veel beplanting. Ook moeten de ouderdieren al wat ouder zijn dan ander zalmpjes bij het kweken. Mislukte worpen komt vaak doordat de ouders te jong zijn. Als er eieren zijn gelegd, moeten de vissen zo snel mogelijk uitgevangen worden, omdat ze hun eieren op zullen eten. Na ongeveer 30 uur zullen de eitjes uitkomen. De jonge visjes moeten gevoerd worden met artemia. Als ze een grootte bereikt hebben van 2 centimeter, zullen ze even stoppen met groeien. Na een pauze van drie tot vier weken groeien ze dan weer verder. Plantaardig voedsel en regelmatig verversen van het water zal goed ontwikkelde vissen geven.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moenkhausia pittieri - DiamantzalmMoenkhausia pittieri - DiamantzalmDe diamantzalm is een schitterende, langvinnige vis. De soort is makkelijk te houden, echter om een hoge leeftijd te ber…
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…
Inpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraInpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraDe Inpaichthys kerri of Blauwe Keizertetra is een vreedzame scholenvis die heel goed gehouden kan worden door beginners.…
Moenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmMoenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmDe Roodoogzalm is een zeer geschikte vis voor beginners. Hij stelt maar weinig eisen, zowel aan de waterkwaliteit, het a…

De koi karper, een prachtige vijvervisDe koi karper, een prachtige vijvervisDe Latijnse naam voor de koi karper is Cyprinus carpio en hij behoort tot de karperachtigen (Ciprinidae). Het is een gew…
De paradijsvis, een kleurenprachtDe paradijsvis, een kleurenprachtDe Latijnse naam van de paradijsvis is Macropodus opercularis. Hij behoort tot de layrinthvissen (Anabantidae), wat wil…
Bronnen en referenties
  • Tropische vissen encyclopedie, ISBN: 9036610761, uitgever: Rebo productions.
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.