De olifantsvis, een apart dier

De Latijnse naam voor de olifantsvis is Gnathonemus petersii en hij behoort tot de familie van de tapirvissen (Mormyridae). Het is een vis, die best moeilijk gezond te houden is en daarom ook niet echt geschikt voor beginners.
  • Herkomst: Afrika (Kameroen, Nigeria)
  • Lengte: 18 centimeter
  • Geslachtsherkenning: de man heeft een inkeping in de aarsvin, bij vrouwen is de aarsvin recht.

Huisvesting

Deze vis heeft veel ruimte nodig, hij hoort in een aquarium van minimaal 2 meter thuis. Hij houdt niet van fel licht, dus veel drijfgroen is aan te raden. Verder stelt hij verstopplekken in de vorm van hout, stenen en dichte beplanting op prijs, evenals een zachte ondergrond, zonder scherpe uitsteeksels, omdat hij graag door de bodem wroet. Deze vis houdt zich voornamelijk in de onderste waterlaag op.

Sociaal

De olifantsvis is vreedzaam naar andere aquariumbewoners (mits ze hem niet teveel lastig vallen), maar verdraagt geen soortgenoten om zich heen. Hij moet dus solitair gehouden worden, ook omdat hij erg territoriaal is. Het is een vis die 's avonds en 's nachts actief wordt, overdag zullen ze zich niet zoveel laten zien.

Watersamenstelling

De olifantsvis is best moeilijk in goede gezondheid te houden, maar met het juiste water komt u een heel eind. Hij heeft warmte nodig, dus een temperatuur van 24-28 graden is nodig. Als het water kouder is, zal hij snel ziek worden. Een pH waarde van 7-7,5 en een hardheid van 5-8 is prima. Zet het aquarium op een rustige plek, ververs het water niet vaak (daar kunnen ze slecht tegen) en hou hem niet samen met teveel andere vissen, daar dan zijn rust teveel vestoord wordt.

Voedsel

De olifantvis eet praktisch alleen voer van en uit de bodem. Omdat het dier pas 's avonds actief wordt, is het dan ook verstandig dan te gaan voeren, omdat anders alles al op zijn gegeten door andere vissen. Hij stelt prijs op levend voer als tubifex en rode muggenlarven, maar vlokvoer neemt hij ook wel op. Als traktatie kan men zo nu en dan een geblancheerd slablaadje geven.

Kweken

Over het kweken met deze vissen is helaas nog niets bekend.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gnathonemus petersii - OlifantsvisGnathonemus petersii - OlifantsvisDe olifantsvis is een wel heel opmerkelijke aquariumbewoner. Met zijn slurfachtige snuit doet hij zijn naam eer aan. Dez…
De kogelvis, een echte slakkeneterDe Latijnse naam van de kogelvis is Tetraodon biocellatus. Hij dankt zijn naam aan zijn grappige, rode vorm. Het is een…
De slijkspringerDe Latijnse naam van de slijkspringer is Periopthalmus barbarus en hij behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae)…
De NyassacichlideDe Latijnse naam van de Nyassacichlide is Melanochromis auratus en hij behoort tot de chichliden. Het is een interessant…

Het muskietenvisjeDe Latijnse naam van het muskietenvisje is Gambusia affinis holbrooki en hij behoort tot de familie van de levendbare ta…
Het dwarsbandsnoekjeDe Latijse naam van het dwarsbandsnoekje is Epiplatys dageti en hij behoort tot de familie van de eierleggende tandkarpe…
Bronnen en referenties
  • De tropische vissenencyclopedie, ISBN: 9036610761.
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.