Gnathonemus petersii - Olifantsvis
De olifantsvis is een wel heel opmerkelijke aquariumbewoner. Met zijn slurfachtige snuit doet hij zijn naam eer aan. Deze vissen zijn niet geschikt voor beginners, ze hebben een zeer groot aquarium nodig en stellen wel wat eisen aan de waterwaardes en de voeding.
- Wetenschappelijke naam: Gnathonemus petersii
- Nederlandse naam: Olifantsvis
- Familie: Mormyridae (tapirvissen)
- Herkomst: Afrika. Met name in Kameroen, Nigeria en Zaïre.
Lengte
Tot ongeveer 23 centimeter.
Geslachtsonderscheid
De vrouwtjes hebben een rechte aarsvin, de mannetjes hebben er een inkeping in.
Aquarium voor olifantsvissen
Deze grote vis heeft een ruim aquarium nodig, van minimaal 1.80 meter lang. De bodem moet zacht zijn, want olifantsvissen woelen in de bodem. Zorg dus voor een bodem van zand of grind. Het is ook belangrijk dat het licht gedempt wordt, bijvoorbeeld door drijfplanten. Omdat de olifantsvis in de bodem woelt, zullen de planten goed verankerd moeten worden.
Karakter
Ondanks dat de olifantsvis een territorium afbakent, is hij redelijk vreedzaam. In zijn territorium mogen geen andere vissen komen, maar verder laat hij andere vissen links liggen. Je kunt deze vissen het best solitair houden, omdat ze onderling wel agressief kunnen zijn. Olifantsvissen houden zich voornamelijk in de onderste waterlaag op. Houd hem het liefst met rustige medebewoners. De olifantsvis wordt pas tegen de schemering actief.
Waterwaardes
- Temperatuur: 24-28
- Ph: 7 – 7,5
- Gh: 5 - 8
Voeding
Deze vis eet voornamelijk voedsel uit de bodem. Tubifex is daarom goed voedsel voor de olifantsvis. Daarnaast lusten ze ook ander levend voedsel, droogvoer, diepvriesvoer en geblancheerde sla.
Olifantsvissen kweken
Gnathonemus petersii kweken is vrijwel onmogelijk in het aquarium, er is nog erg weinig over bekend.