Aparte zoetwater aquariumvissen en dieren

Aparte zoetwater aquariumvissen en dieren Een goed aquarium kan een mooie toegevoegde waarde hebben voor een woonruimte. Veel van deze aquaria zijn echter gevuld met normale veelvoorkomende vissen, zoals bijvoorbeeld guppy's. Mooie, speciale aquariumvissen lijken vaak lastig te houden; maar er zijn ook aparte vissen en dieren te koop die minder aandacht nodig hebben, maar wel voor een speciale en aparte aquariuminrichting zorgen.

Inleiding

Hoewel het soort vissen dat in het aquarium gehouden kan worden ook afhangt van de positie, grootte, inrichting en temperatuur van het aquarium, zijn er toch een aantal mooie aquariumdieren te vinden die minder veeleisend zijn en relatief makkelijk te houden zijn. Hieronder vallen niet alleen visjes, maar ook diverse andere soorten aquariumdieren; garnalen, schelpdieren, kreeften, slakken en krabben bijvoorbeeld. Hoewel niet alle soorten die hier genoemd worden te krijgen zijn in aquariumzaken, zijn deze wel allen vindbaar of verkrijgbaar via het internet. Zorg bij aankopen op het internet wel dat u thuis bent op het moment dat de bezorging plaatsvindt; voor bijvoorbeeld garnalen is het minder gezond om een aantal dagen op een postkantoor te liggen.

Gouden mandjesmossel

Deze mosselsoort, met de latijnse naam Corbicula Javanicus, is goed verkrijgbaar op het internet. Het betreft een geelkleurige mossel van ongeveer 3cm, die vooral gedijt in temperaturen van 15 tot 25 graden. De maximale leeftijd van deze mosselsoort is zo'n 8 jaar.

Deze aquariummossel heeft de neiging om zich in te gaan graven zodra ze geplaatst worden in het aquarium. Een zand- of steentjesbodem maakt hiervoor weinig verschil, langzaam wiebelend zal de mossel in de grond verdwijnen, waarna slechts een klein stukje nog zichtbaar zal zijn. Toch heeft deze aquariumsoort nut voor de algehele gezondheid van het water; hij voedt zich namelijk met kleine organische deeltjes en algen uit het aquarium. Bijvoeren is hierdoor nauwelijks noodzakelijk voor deze mossel, hoewel dit in een te schoon aquarium wel noodzakelijk zal zijn. Let wel op bij het gebruiken van chemische middelen of medicijnen in het aquarium; hier kunnen ze slecht tegen. Overigens is het geen enkel probleem om deze aquarium mossel te houden met garnalen, krabben, kreeften, slakken of vreedzame vissen.

Japonica garnaal

Hoewel er vele verschillende soorten aquariumgarnalen verkrijgbaar zijn, die vaak in een hoeveelheid van kleuren te vinden zijn, is dit een van de makkelijk te houden soorten. Het betreft hier een doorzichtig garnaaltje, die goed te houden is in grotere groepen. Ze hebben een temperatuur nodig van tussen de 18 en 28 graden en kunnen makkelijk 3 jaar oud worden. Helaas kunnen deze garnalen zich niet voortplanten in het aquarium, hiervoor hebben zij zeer specifieke omstandigheden nodig. Wel zullen er vaker vrouwtjes met eitjes rondlopen, echter sterven deze larven later allemaal in het normale aquarium.

De Japonica garnaal kan goed samenleven met andere aquariumbewoners, al is hij wel kwetsbaar voor agressievere of grotere vissen. Met vreedzame vissen van maximaal 6 of 7cm gaat de garnaal echter goed samen, ook andere garnalen zijn geen probleem. Met krabben of kreeften moet wel uitgekeken worden; sommige van deze soorten hebben nog wel eens de neiging om de japonica garnaal te achtervolgen. Bij het houden van de Japonica garnaal moet er ook rekening gehouden worden met voldoende schuilmogelijkheden, anders gaat de soort te veel stressen. Om dezelfde reden is het ook aan te bevelen om deze garnalen met grotere aantallen bij elkaar te houden; een groep van 8-10 garnalen is aan te raden. Qua voeding is het echter een zeer makkelijke soort; in principe hebben ze genoeg aan wat zich in het aquarium bevindt; algen en afval vormen het hoofdvoedsel. Deze voorkeur voor algen is tevens wat deze garnaal zeer geschikt maakt als alternatief voor algeneters.

Slangenvisje

Het slangenvisje, ook wel Indische modderkruiper, Pangio Kuhlii of Cobitis Kuhlii genoemd, lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden sterk op een slangetje. Hierdoor kan het een mooie en aparte toevoeging zijn voor het aquarium. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat de soort redelijk schuw is, dus een aquarium met een hoop donkere schuilplekken kan ervoor zorgen dat deze vis niet vaak tevoorschijn komt. Overigens zullen ze juist als het donker is vaker tevoorschijn komen, aangezien het een typische nachtvis is.

De maximale lengte van deze vis is 12cm en hij prefereert een temperatuur van tussen de 22 en 30 graden. De vis is goed te houden met overige vreedzame vissen, garnalen, slakken en kreeften. Hiervoor moet er wel voldoende ruimte zijn voor de slangenvisjes om zich te verstoppen, anders kunnen ze te veel stress oplopen. Hoewel aquariumzaken zullen aanraden om deze vis 's nachts te voeren, is de ervaring dat het ook voldoende is om tijdens het normale voeren ook een beetje boven de schuilplek van de slangenvisjes te gooien; het liefst ook korrels die meteen naar de bodem zakken. Er zijn overigens op dit moment twee verschillende ondersoorten verkrijgbaar; de Pangio Kuhlii Kuhlii en de Pangio Kuhlii Sumatranus. Beiden verschillen slechts door de minime verschillen in kleur en tekening en zijn op precies dezelfde wijze te houden.

Appelslak

Hoewel slakken meestal gezien worden als ongewenst ongedierte in het aquarium, ze komen namelijk vaak met nieuw gekochte planten mee, zijn er ook slakkensoorten die bewust gekocht worden om in het aquarium te houden. De bekendste hiervan is de zogenaamde appelslak. Deze soort wordt met name verkocht vanwege zijn algenetende capaciteiten, waarbij hij de aquariumplanten over het algemeen met rust laat. Daarnaast is deze soort, naast een minder opvallende bruine kleur, ook in het felgeel te krijgen.

Naast de al genoemde algen, voedt deze slakkensoort zich ook met afval, zoals overgebleven voer, organische resten en dode planten. Ook heeft de appelslak de neiging om eieren van andere slakken op te eten; waardoor deze soort dus naast een algenplaag, ook een slakkenplaag kan tegenwerken. Zelf plant de appelslak zich namelijk zeer moeilijk voort, het risico dat het aquarium binnen een paar weken is veranderd in een slijmerig slakkengeheel is dus geheel afwezig.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…
Verschillende soorten zoetwateraquariaVerschillende soorten zoetwateraquariaEr zijn veel verschillende manieren van inrichting denkbaar bij een aquarium. Hoewel sommigen een voorkeur hebben voor b…
Algen tegengaan in het aquariumAlgen tegengaan in het aquariumAlgen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en…
White Pearl-garnalen in het aquariumWhite Pearl-garnalen in het aquariumDe White Pearl is een echte blikvanger in het aquarium. Door zijn helwitte kleur valt hij goed op. Daarnaast zijn deze g…

Overbevissing van de zeeNog maar vijftig jaar geleden leek de rijkdom van de zeeën onuitputtelijk. Toch is het de mens gelukt, de bestanden van…
Trichogaster trichopterus - Blauwe spatTrichogaster trichopterus - Blauwe spatTrichogaster trichopterus, ook wel blauwe spat genoemd, is een prachtige aquariumvis die in meerdere kweekvormen te verk…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.