Algen tegengaan in het aquarium

Algen tegengaan in het aquarium Algen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en onverzorgd om naar te kijken, maar zij kunnen ook schadelijk zijn voor de aanwezige vissen in het aquarium. Gelukkig zijn er diverse middelen beschikbaar om het aquarium te ontdoen van de ergste aanwezigheid van algen.

Algensoorten

Algen zijn er in diverse soorten en maten. Hoewel het te ver gaat om alle algensoorten hier te beschrijven, zijn er wel twee die behoren tot de meest schadelijke/storende soorten. De blauwalg is hierbij de meest bekende soort, aangezien deze zeer schadelijk is voor de aanwezige vissen in het aquarium, zelfs in een kleine hoeveelheid. Deze alg is te herkennen als een zeer losse, slijmerige algensoort. Met een kleine veeg gaat deze al direct van het aangetaste oppervlak af. Het nadeel van deze alg is echter dat deze zeer schadelijk is voor vissen. Zelfs een kleine hoeveelheid blauwalg kan een grote sterfte in het aquarium veroorzaken. De andere bekende algensoort is de puntalg. Deze algensoort hecht zich tegen de ruiten van het aquarium, waar deze zeer lastig te verwijderen is. Deze soort kan een aquarium een zeer onverzorgde look geven, door alle kleine groene puntjes op de ruit. Het schoonmaken met een magneet helpt hier slechts ten dele bij; de algen zitten zeer sterk bevestigd tegen de ruit, het verwijderen is een bijna onmogelijke klus. Naast deze algensoorten zijn er nog vele andere soorten algen, echter deze zijn het meest storend of schadelijk. Om deze algengroei, naast de groei van andere algen, te beperken zijn er diverse mogelijkheden.

Algeneters

De meest voorkomende manier om algen te verwijderen in het aquarium is het inzetten van algeneters. Hoewel er vele verschillende soorten algeneters worden verkocht bij aquariumzaken, zijn niet allen geschikt om in te zetten tegen elke soort algen. Iedere soort prefereert weer andere soorten algen en manifesteert zich op een andere wijze in het aquarium. Sommige van deze soorten kunnen zelfs de andere aanwezige vissen dusdanig agressief benaderen of zelfs aanvallen, dat deze sterven. Anderen zijn juist weer soorten die zich specifiek op bepaalde soorten algen storten, terwijl het probleem juist een andere soort alg is. Bij het aanschaffen van algeneters is het zaak precies uit te zoeken welke algen de problemen veroorzaken en welke algeneters hiertegen geschikt zijn. Let ook goed op de gedragseigenschappen van de algeneters om ervoor te zorgen dat zij geen schade toebrengen aan de aanwezige vispopulatie in de bak.

Chemische middelen

Tegen algen zijn ook diverse middeltjes verkrijgbaar in de meeste aquarium winkels. Deze middelen hebben naast het voordeel dat zij de algen terugdringen, ook diverse nadelen. Het grootste nadeel van deze middelen is dat zij schadelijk kunnen zijn voor diverse levensvormen in het aquarium; sommige goede bacteriën kunnen hier slecht tegen, maar ook garnalen zijn zeer gevoelig voor dit soort middelen. De voorkeur gaat er dan ook naar toe om deze middelen niet in te zetten in aquaria met andere levensvormen dan alleen vissen.

Slakken

Slakken kunnen een zeer nuttig middel zijn in de strijd tegen algen. Het voordeel van slakken is dat er veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn die algen op een zeer effectieve en snelle manier tegen kunnen gaan. Zo zijn er de appelslakken, de speciale algenetende slakken of de slakken die als "onkruid" op geleverde planten zitten voor het aquarium. Als er appelslakken worden ingezet tegen algen, dienen hier wel grotere hoeveelheden van te worden gekocht. Een enkele appelslak kost zo'n 3 à 4 euro, dus dat kan een kostbare aangelegenheid worden. Een andere mogelijkheid zijn de algenetende slakken. Deze zijn stukken beter in de verdelging van algen en er zijn dan ook minder van nodig. De slakken die per ongeluk meekomen op plantjes voor het aquarium zijn zeer effectief tegen algen en planten zich snel voort. Het nadeel van deze soort is echter dat zij ook graag eten van de planten in het aquarium, waardoor zij kunnen uitgroeien tot een pest voor het aquarium.

Garnalen

Garnalen zijn niet zozeer geschikt tegen algen, alswel tegen "rommel" in het aquarium. Garnalen zijn zeer geschikt om al het afval binnen het aquarium op te ruimen. Daarnaast eten zij ook aan sommige algensoorten. De meest geschikte soort hiervoor is de Japonica, die heeft ook nog eens een bescheiden grootte, kost niet teveel en heeft net een dusdanige grootte dat de meeste vissen hem met rust zullen laten. Maanvissen bij deze garnalen zetten is in ieder geval wel af te raden. Het voordeel van de garnalen is dat zij ervoor zorgen dat het afval wat in het aquarium aanwezig is, niet kan worden gebruikt als voedingsstof voor de algen. Let wel op dat deze garnalen de neiging hebben om rond te lopen en ook de bak uit kunnen kruipen. Een afdichting aan de bovenkant van het aquarium is hierbij aan te raden.

Verkrijgbaarheid middelen

Al deze genoemde middelen zijn gewoon verkrijgbaar bij de aquarium zaak, of op internet. Het is zelfs mogelijk om de garnalen op te laten sturen met de post. Bedenk goed dat de genoemde middelen de algen wel gedeeltelijk weg kunnen nemen, maar niet de oorzaak van de algengroei. Hoewel er altijd wel wat algen zullen groeien in een aquarium, kan bijvoorbeeld overvoeren, teveel óf te lang licht de algengroei sterk doen toenemen.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verwijderen van algen uit het aquariumHet verwijderen van algen uit het aquariumAlgen kunnen niet alleen het uiterlijk van een aquarium flink aantasten, maar kunnen ook daadwerkelijk schadelijk zijn v…
Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…
Aparte zoetwater aquariumvissen en dierenAparte zoetwater aquariumvissen en dierenEen goed aquarium kan een mooie toegevoegde waarde hebben voor een woonruimte. Veel van deze aquaria zijn echter gevuld…
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…

Meest voorkomende soorten aquarium garnalenMeest voorkomende soorten aquarium garnalenTegenwoordig worden garnalen steeds geliefder in de zoetwater aquaria. Niet alleen zijn ze een extra element in een zo d…
Aquariumvissen voor beginnersAquariumvissen voor beginnersEen mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is ec…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.