Verschillende soorten zoetwateraquaria

Verschillende soorten zoetwateraquaria Er zijn veel verschillende manieren van inrichting denkbaar bij een aquarium. Hoewel sommigen een voorkeur hebben voor bijvoorbeeld zoutwateraquaria, zullen anderen liever een specifieke biotoop willen nabootsen of een makkelijker zoetwateraquarium willen houden. Ook binnen deze makkelijkere zoetwateraquaria, zijn er allerlei verschillende mogelijkheden.

Inleiding

Hoewel een bezoek aan een aquariumwinkel met tientallen saaie vierkante bakken vaak anders doet geloven, zijn er ontzettend veel variaties mogelijk bij het inrichten van een zoetwater aquarium; welke allemaal weer verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden bieden qua viskeuze. De simpelste variant is bijvoorbeeld het beginnersaquarium met guppy's en zwaarddragers, anderzijds zorgen aquaria gevuld met cychliden of speciale garnalenaquaria weer voor iets meer werk. De twee hoofdgroepen die onderscheiden worden hebben echter niet zozeer met de soorten vissen te doen, alswel te temperatuur. Hierin onderscheidt men een gekoeld zoetwateraquarium en een tropisch zoetwateraquarium

Gekoeld zoetwateraquarium

Hoewel deze specifieke soort aquarium niet vaak te zien valt in woonkamers, is het wel een mogelijkheid die een trouwe schare liefhebbers kent. Het betreft hier aquaria die bedoelt zijn voor het houden van inheemse vissoorten, die in de diverse Europese rivieren en meren te vinden zijn. Voor het overgrote deel zijn de gekoelde aquaria echter in gebruik als zoutwateraquarium; er worden dan vissen uit bijvoorbeeld de Noordzee in gehouden.


Tropisch zoetwateraquarium

Een tropisch zoetwateraquarium is veruit de meest voorkomende vorm van een thuis-aquarium. Dit heeft mede te maken met de relatief kleine onderhoudstijd die benodigd is bij een goed lopend aquarium, anderzijds met de enorme diversiteit aan soorten die verkrijgbaar zijn; niet alleen vissen, maar ook kreeften, krabben, garnalen, slakken, slangachtigen en zelfs schelpdieren zijn tegenwoordig makkelijk te krijgen. Toch zijn er binnen deze hoofdsoort nog enorm veel verschillende mogelijkheden, van een beginnersaquarium tot een garnalenaquarium. Hieronder worden dan ook slechts de meest voorkomende soorten behandeld.

Beginnersaquarium

Hoewel de naam beginnersaquarium wellicht wat onhandig gekozen is, dekt deze de lading wel. Het zijn vaak beginners, die nog niet geconfronteerd willen worden met nauwlettende specificaties voor een aquarium, die met een “simpel” aquarium beginnen. Vaak wordt het aquarium hierbij nauwelijks afgestemd op de vissen die erin komen, maar door de aard van de populairste vissen (guppy's, platy's, zwaarddragers, enz) is dit bijna nooit een echt probleem. Uiteindelijk zijn ook binnen deze beginnersaquaria nog specialere varianten te maken; zo kunnen er later allerlei moeilijkere vissen en garnalen aan toegevoegd worden; zoals de maanvis en de kempvis. Pas zodra men begint met het houden van deze soorten wordt het echt belangrijk om de inrichting van de bak aan te gaan passen aan het soort vissen.

Cichlidenaquarium

Naast de beginnersaquaria zijn aquariums met cichliden zeer populair. Dit wordt wellicht verklaard door de grote diversiteit aan verkrijgbare cichliden, anderzijds door de prachtige kleuren waarin deze vissen verkrijgbaar zijn. Het cichliden aquarium luistert qua inrichting en onderhoud wat nauwkeuriger dan een beginnersaquarium, maar levert dan ook uiteindelijk een prachtige bak op. Waar men zeer goed op moet letten bij het aanschaffen van een aquarium ten behoeve van cichliden, is de grootte hiervan. Hoewel cichliden van grotere bakken houden, is het vaak ook raadzaam om de bak ook langwerpig te kopen; hierdoor hebben de cichliden wat meer “makkelijke” zwemruimte. De minimale lengte voor een goed lopend cychliden aquarium is toch zo'n anderhalve meter; anders zullen de vissen hun beste kleuren niet goed laten zien.

Hoewel bij de inrichting van een cichlidenaquarium eerst goed gekeken moet worden naar de soorten cichliden die erin gehouden moeten gaan worden, zijn er wel een aantal algemene tips te geven. Zo moet de temperatuur in het aquarium altijd rond de 24 graden zitten, moeten er geen scherpe stukken in de bodembedekking zitten (liefst zand, cichliden woelen namelijk nogal) en is een uitgebreide beplanting niet nodig. Wel moet er opgelet worden dat de planten die uiteindelijk gekozen worden, sterk genoeg zijn. Cichliden kunnen namelijk makkelijk kwetsbaardere planten “verwijderen” die zij niet willen. Rotsen en stenen zijn wel aan te raden, deze worden door de cichliden zeer op prijs gesteld en laten daarnaast de kleuren van de vissen nog eens beter uitkomen. Ook een beetje natuurlijke mosgroei kan geen kwaad; dit ziet er alleen maar natuurlijker uit.

Garnalenaquarium

Hoewel veel soorten garnalen prima samen kunnen met vreedzame of kleine vissoorten, worden ze toch vaak apart gehouden in een garnalenaquarium. Het voordeel hiervan is dat ook de kwetsbaardere, kleinere, soorten bij andere garnalen gehouden kunnen worden; het resultaat is vaak een explosie aan kleuren. Wel moet hierbij rekening gehouden worden met ongewenste kruisingen; sommige soorten kunnen met elkaar voortplanten.

Juist die voortplanting is ook vaak de reden voor een garnalenaquarium; vaak hebben garnalensoorten specifieke omstandigheden nodig, die in een normaal aquarium lastig te bereiken zijn. De Japonica garnaal bijvoorbeeld heeft brak water nodig voor de larven om te kunnen overleven.

Bij het houden van de wat meer kwetsbare soorten garnalen is het handig om eens per maand de waterkwaliteit te meten op een aantal kwaliteiten, waaronder de zuurtegraad. Garnalen zijn hier namelijk over het algemeen zeer kwetsbaar voor. Ook het gebruik van medicijnen in het aquarium is af te raden, ook hier kunnen ze slecht tegen. Een graadmeter om te zien of de garnalen zich thuis voelen in de bak is om te kijken naar de kleuren; in het algemeen geldt hoe doffer, hoe slechter de garnaal het heeft. Anderzijds kan ook de beweging van de voorpoten als graadmeter gebruikt worden; hoe minder de voorpoten bewegen, hoe slechter de garnaal het heeft. In dergelijke gevallen is het vaak de waterkwaliteit of een te grote hoeveelheid stress.


Overige aquaria

Naast de genoemde drie soorten, zijn er nog vele andere zoetwateraquaria in te richten. Dit zijn echter de meest voorkomende soorten. De belangrijkste tip is echter om het aquarium specifiek te bouwen op de eisen van de vis/diersoort; op deze wijze voelt de vis zich het best en zal deze ook qua kleuren feller aanwezig zijn.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het houden van Victoriameer cichlidenIn het Victoriameer leven honderden spectaculaire vissoorten, waaronder vele cichliden. Het gedrag en de kleurenpracht v…
Een garnalenaquarium inrichten en opstartenEen garnalenaquarium inrichten en opstartenGarnalen worden steeds populairder om te houden in een aquarium. De meeste garnalen eisen niet veel om gezond te blijven…
Een flatscreen aquarium: De voor- en nadelenEen flatscreen aquarium: De voor- en nadelenDe laatste jaren is er een nieuw product verkrijgbaar voor de designliefhebber; een flatscreen aquarium. Deze aquariums…
Algen, oorzaak en bestrijdingAlgen, oorzaak en bestrijdingAlgen behoren tot de oudste plantensoorten ter wereld. In de meeste aquaria zijn wel sporen van algen te zien, heel verv…

Overbevissing van de zeeNog maar vijftig jaar geleden leek de rijkdom van de zeeën onuitputtelijk. Toch is het de mens gelukt, de bestanden van…
Aparte zoetwater aquariumvissen en dierenAparte zoetwater aquariumvissen en dierenEen goed aquarium kan een mooie toegevoegde waarde hebben voor een woonruimte. Veel van deze aquaria zijn echter gevuld…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 24-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.