Colisa fasciata - Gestreepte goerami

Colisa fasciata - Gestreepte goerami De Colisa fasciata doet erg denken aan een familielid van hem: de Colisa lalia. Het verschil is dat de Colisa fasciata twee keer zo groot wordt. Colisa fasciata is over het algemeen vreedzaam en makkelijk te houden, en is daarom prima geschikt voor het gezelschapsaquarium. Deze grote vis heeft wel een ruim aquarium nodig met een lengte van minimaal een meter. Wetenschappelijke naam: Colisa fasciata
Nederlandse naam: Gestreepte goerami
Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
Herkomst: India en Burma

Lengte

Colisa fasciata wordt tot ongeveer 10 tot 12 centimeter groot.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes van Colisa fasciata zijn veel kleurrijker dan de vrouwtjes en hebben verlengde vinstralen.

Aquarium inrichten voor Colisa fasciata

Deze labyrintvis heeft een ruim aquarium nodig van minimaal 1 meter lang. Het is echter beter om de Colisa fasciata in een aquarium van 1.20 meter te houden. Het aquarium moet worden ingericht met drijfplanten, randbeplanting en een donkere bodem. Deze aquariumvis zwemt vooral in de bovenste en middelste waterlagen. Zorg ervoor dat er geen of een zeer matige stroming is in het water. Het is noodzakelijk om een dekruit te gebruiken. Omdat deze vissen ook ademhalen aan het wateroppervlak, bestaat de kans dat ze ziek worden als het temperatuurverschil boven de bak te groot is.

Karakter

Colisa fasciata is een zeer vreedzame vis, maar twee mannetjes kunnen agressief worden naar elkaar. Houd daarom altijd slechts een koppel. Houd labyrintvissen nooit bij barbelen, deze knabbelen namelijk aan de sprieten van goerami’s. Ook drukke of agressieve vissen kun je niet bij deze vis houden. Goed gezelschap zijn bijvoorbeeld Corydoras, rustige medebewoners die zich in de onderste waterlagen begeven. Of denk aan een mooie school kardinaaltetra's.

Tijdens het broedseizoen heeft Colisa fasciata de neiging om territoriaal te worden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-28
  • Ph: 6,5 - 7
  • Gh: 8 -12

Voeding

Colisa fasciata is een echte allester en doe je een plezier met zowel levend-, diepvries- als droogvoer. Ze eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel.

Gestreepte goerami's kweken

Richt een ruime kweekbak in met drijfplanten en zonder filter. Verhoog de temperatuur tot 29 graden en zorg ervoor dat het waterpeil laag is. Het water moet zacht en wat zuur zijn. Het mannetje bouwt een schuimnest met behulp van drijfplanten. Na het afzetten van de eitjes (tot wel 600 stuks) spuwt het mannetje deze in het nest. Als dit is gebeurd moet je het vrouwtje uitvangen, omdat het mannetje het nest bewaakt en niemand in de buurt duldt. Als de eitjes na ongeveer een dag zijn uitgekomen, wordt het tijd om ook het mannetje uit te vangen, omdat hij anders zijn eigen broed op zal eten. Voer de jongen met stofvoer. Hevel af en toe de bodem af om het water schoon te houden.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisColisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisDe Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi…
De Colisa fasciataDe Colisa fasciata is een mooie vis, hij behoort tot de labyrintvissen (Anabantidae). Vaak wordt deze vis verward met de…
Trichogaster trichopterus - Blauwe spatTrichogaster trichopterus - Blauwe spatTrichogaster trichopterus, ook wel blauwe spat genoemd, is een prachtige aquariumvis die in meerdere kweekvormen te verk…
Colisa chuna - HoninggoeramiColisa chuna - HoninggoeramiDeze schitterende honinggoerami is zeer geschikt voor aquarianen die voor het eerst labyrintvissen willen houden. De Col…

Labeo (Epalzeorhynchus) frenatusLabeo (Epalzeorhynchus) frenatusDe Labeo frenatus is het minder bekende broertje van de Labeo bicolor. Hij is dan ook iets minder spectaculair gekleurd.…
Brachygobius xanthozona - BijtjeBrachygobius xanthozona - BijtjeHet bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om ee…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.