Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvis
De Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi schuimnest bouwt. Op de foto zie je het mannetje van de Colisa lalia. Dwerggoerami's worden graag en veel gehouden, ook vaak door beginnende aquarianen. Het zijn dan ook geen lastige aquariumvissen, mits je zorgt voor een goede inrichting van het aquarium.
- Wetenschappelijke Naam: Colisa lalia
- Nederlandse Naam: Dwerggoerami
- Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
- Herkomst: India
Lengte
Deze aquariumvissen worden tot 6cm lang, de vrouwtjes blijven iets kleiner, tot ongeveer 5cm.
Geslachtsonderscheid
Bij de Dwerggoerami's is het mannetje groter dan het vrouwtje, ook is hij veel kleurrijker dankzij de rode strepen over zijn hele lijf. Dit is vooral goed te zien bij wildvangdieren, veel Dwerggoerami's die aangeboden worden zijn al te ver doorgekweekt. Er is dan helaas niet veel meer te zien van de mooie rood/blauw gestreepte tekening.
Aquarium inrichten voor Colisa lalia
Colisa lalia kan in een aquarium van 60cm lengte worden gehouden, maar houdt ze liever in een wat groter aquarium. Zorg voor drijfplanten, veel beplanting en een donkere bodem om de kleuren van deze aquariumvis mooi te laten uitkomen. Veel schuilplaatsen zijn absoluut noodzakelijk door het paringsgedrag van het mannetje, denk hierbij bijvoorbeeld aan kienhout.
Karakter
Colisa lalia is een zeer vreedzame vis, die echter ook wat schuw is. Houdt ze daarom niet met drukke vissen die ook in de bovenlaag van het aquarium zwemmen, zoals guppy's, plaatjes of Black Molly's. Houdt ze ook niet met barbelen, die zullen aan de sprieten van de goerami’s gaan knabbelen. Het is aan te raden om ze met rustige medebewoners te houden die in de middelste of onderste lagen van het aquarium blijven, zoals
Corydoras of
neontetra's. Ook andere meervallen zoals
Pimelodus pictus kunnen er prima mee samenleven.
Houdt dwerggoerami's in een koppel of nog liever in een harem (1 mannetje met 2 vrouwtjes) Het mannetje jaagt bijna constant achter het vrouwtje aan, let er daarom op dat er genoeg schuilplaatsen zijn voor het vrouwtje. Ook om deze reden is het aan te raden om meerdere vrouwtjes te houden.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 24-28°C
- Ph: 6-7,5
- GH: 5-8
Voeding
De Dwerggoerami is een echte alleseter en lust zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer. Lekker afwisselen dus! Vooral levend voer nemen ze goed op, wil je gaan kweken met deze vissen dan is een dieet van voornamelijk levend voer aan te raden.
Dwerggoerami's kweken
De kweek van de Dwerggoerami is vrij eenvoudig. Gebruik bij voorkeur een kweekbak, waarbij je ervoor zorgt dat het water warm is (26-28 graden) en het waterpeil laag (maximaal 15 centimeter). Het mannetje bouwt een schuimnest, het vrouwtje legt de eieren en vervolgens spuwt het mannetje de eieren in het nest. Vang het vrouwtje op dit moment uit, omdat het mannetje agressief naar haar kan worden. Na 24 uur komen de eieren uit, waarna je ook het mannetje uitvangt. De jongen kunnen gevoed worden met vloeibaar voedsel, later kunnen ze ook artemia-naupliën aan.