Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvis

Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvis De Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi schuimnest bouwt. Op de foto zie je het mannetje van de Colisa lalia. Dwerggoerami's worden graag en veel gehouden, ook vaak door beginnende aquarianen. Het zijn dan ook geen lastige aquariumvissen, mits je zorgt voor een goede inrichting van het aquarium.
  • Wetenschappelijke Naam: Colisa lalia
  • Nederlandse Naam: Dwerggoerami
  • Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
  • Herkomst: India

Lengte

Deze aquariumvissen worden tot 6cm lang, de vrouwtjes blijven iets kleiner, tot ongeveer 5cm.

Geslachtsonderscheid

Bij de Dwerggoerami's is het mannetje groter dan het vrouwtje, ook is hij veel kleurrijker dankzij de rode strepen over zijn hele lijf. Dit is vooral goed te zien bij wildvangdieren, veel Dwerggoerami's die aangeboden worden zijn al te ver doorgekweekt. Er is dan helaas niet veel meer te zien van de mooie rood/blauw gestreepte tekening.

Aquarium inrichten voor Colisa lalia

Colisa lalia kan in een aquarium van 60cm lengte worden gehouden, maar houdt ze liever in een wat groter aquarium. Zorg voor drijfplanten, veel beplanting en een donkere bodem om de kleuren van deze aquariumvis mooi te laten uitkomen. Veel schuilplaatsen zijn absoluut noodzakelijk door het paringsgedrag van het mannetje, denk hierbij bijvoorbeeld aan kienhout.

Karakter

Colisa lalia is een zeer vreedzame vis, die echter ook wat schuw is. Houdt ze daarom niet met drukke vissen die ook in de bovenlaag van het aquarium zwemmen, zoals guppy's, plaatjes of Black Molly's. Houdt ze ook niet met barbelen, die zullen aan de sprieten van de goerami’s gaan knabbelen. Het is aan te raden om ze met rustige medebewoners te houden die in de middelste of onderste lagen van het aquarium blijven, zoals Corydoras of neontetra's. Ook andere meervallen zoals Pimelodus pictus kunnen er prima mee samenleven.

Houdt dwerggoerami's in een koppel of nog liever in een harem (1 mannetje met 2 vrouwtjes) Het mannetje jaagt bijna constant achter het vrouwtje aan, let er daarom op dat er genoeg schuilplaatsen zijn voor het vrouwtje. Ook om deze reden is het aan te raden om meerdere vrouwtjes te houden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28°C
  • Ph: 6-7,5
  • GH: 5-8

Voeding

De Dwerggoerami is een echte alleseter en lust zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer. Lekker afwisselen dus! Vooral levend voer nemen ze goed op, wil je gaan kweken met deze vissen dan is een dieet van voornamelijk levend voer aan te raden.

Dwerggoerami's kweken

De kweek van de Dwerggoerami is vrij eenvoudig. Gebruik bij voorkeur een kweekbak, waarbij je ervoor zorgt dat het water warm is (26-28 graden) en het waterpeil laag (maximaal 15 centimeter). Het mannetje bouwt een schuimnest, het vrouwtje legt de eieren en vervolgens spuwt het mannetje de eieren in het nest. Vang het vrouwtje op dit moment uit, omdat het mannetje agressief naar haar kan worden. Na 24 uur komen de eieren uit, waarna je ook het mannetje uitvangt. De jongen kunnen gevoed worden met vloeibaar voedsel, later kunnen ze ook artemia-naupliën aan.

Lees verder

© 2006 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Colisa fasciata - Gestreepte goeramiColisa fasciata - Gestreepte goeramiDe Colisa fasciata doet erg denken aan een familielid van hem: de Colisa lalia. Het verschil is dat de Colisa fasciata t…
Labyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combi…
Colisa chuna - HoninggoeramiColisa chuna - HoninggoeramiDeze schitterende honinggoerami is zeer geschikt voor aquarianen die voor het eerst labyrintvissen willen houden. De Col…
Wat je moet weten over de dwerggoeramiWat je moet weten over de dwerggoeramiDe Latijnse naam voor de dwerggoerami is Colisa lalia en behoort tot de familie van de layrintvissen (Anabantidae). Het…

Carnegiella Strigata Strigata - Gemarmerde BijlzalmCarnegiella Strigata Strigata - Gemarmerde BijlzalmDe Carnegiella Strigata Strigata of gemarmerde bijlzalm is een vriendelijk en grappig gevormd aquariumvisje dat zeer ges…
Paracheirodon innesi - NeontetraParacheirodon innesi - NeontetraDe neontetra is na de guppy het meest bekende aquariumvisje, bijna elke aquariaan heeft wel eens neontetra's gehouden. M…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Genista, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Fabienne, 30-11-2009 19:54 #1
Hallo,
ik ben informatie aan het zoeken over het samen houden van dwerggoerami's met betta splendens maar krijg hier eigenlijk niet veel over gevonden. Ik heb wel ergens gevonden dat je ze niet samen kan houden, maar hier stond geen verdere uitleg bij. Zou je me wat meer informatie kunnen geven?
Ik heb een aquarium van 180 liter met guppen, corydoras, otocinclussen, en een paar grotere algeneters.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!