InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Brachygobius xanthozona - Bijtje

Brachygobius xanthozona - Bijtje

Het Bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om een speciaalaquarium in te richten voor deze grappige visjes.
  • Wetenschappelijke naam: Brachygobius xanthozona
  • Nederlandse naam: Bijtje, Geelbandgrondel
  • Familie: Gobiidae (grondels)
  • Herkomst: Indonesië, Filippijnen

Lengte

Tot ongeveer 4 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Dit is lastig te zien. Het vrouwtje van Brachygobius xanthozona heeft een iets dikkere buik dan het mannetje, tijdens het broedseizoen zijn de vrouwtjes bleker van kleur dan normaal.

Huisvesting

Het Bijtje kun je prima houden in een klein aquarium. Het is aan te raden om een speciaalaquarium voor Bijtjes in te richten, bijvoorbeeld een Aqua40. Een aquarium met iets meer inhoud is wel aan te raden. Richt het aquarium in met veel schuilmogelijkheden in de vorm van kienhout, stenen en planten. Breng ook wat drijfplanten aan.

Karakter

Dit visje iBrachygobius xanthozonas ten opzichte van andere vissen zeer vreedzaam, maar tegenover soortgenoten kunnen ze nog wel eens territoriaal worden, vooral in het broedseizoen. Houdt daarom liever niet teveel Bijtjes in een aquarium.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 24-29
  • Ph: 8
  • Gh: 12-20

Voeg een keer per week zeezout toe aan het water, Bijtjes zijn brakwatervissen. Soms schijnen ze ook in zoet water te kunnen overleven.

Voeding

Bijtjes zijn geen makkelijke eters, ze eten voornamelijk levend voer. Ook diepvriesvoer eten ze meestal wel, maar droogvoer meestal niet.

Kweek

Zeer lastig. De eieren worden gelegd onder stenen, bekend is dat Brachygobius xanthozona een substraatbroeder is. Er worden tot 75 eieren gelegd. Het mannetje van Brachygobius xanthozona vertoont broedzorg, hij verjaagt indringers en zorgt ervoor dat de eitjes een constante toevoer van vers water krijgen. Na een week komen de eitjes uit en kun je de jongen opfokken met infuus.

Lees verder

© 2007 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Anostomus terneziDeze geliefde aquariumvissen kunt u het beste in een groter aantal houden. Ze zijn sociaal en stellen zich goed op naar…
Aquarium inrichten voor beginnersAquarium inrichten voor beginnersEen aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals…
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…
Bronnen en referenties
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Brachygobius xanthozona - Bijtje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 26-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!