Moenkhausia sanctaefilomenae - Roodoogzalm

Moenkhausia sanctaefilomenae - Roodoogzalm De Roodoogzalm is een zeer geschikte vis voor beginners. Hij stelt maar weinig eisen, zowel aan de waterkwaliteit, het aquarium als aan de voedig. Daarnaast is het een schitterende vis om te zien, met zijn zilveren uiterlijk, rode ogen en zwarte staart. Op een foto zien deze vissen er lang niet zo indrukwekkend uit als in een goed ingericht aquarium, in een flinke school! Wetenschappelijke naam: Moenkhausia sanctaefilomenae
Nederlandse naam: Roodoogzalm
Familie: Characidae (karperzalmen)
Herkomst: Zuid-Amerika (Paraguay)

Lengte

Tot ongeveer 7 centimeter.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes. De vrouwtjes hebben een dikkere buik dan de mannetjes.

Huisvesting

Deze vissen hebben een aquarium nodig van minimaal 60cm lang, maar het is beter om ze in een aquarium van 80cm of langer te houden. Om de kleuren van de vissen beter te laten uitkomen is het aan te raden om een donkere bodem te nemen en wat drijfplantjes aan te brengen. Verder stellen roodoogzalmen geen eisen aan de inrichting van het aquarium.

Karakter

Deze scholenvissen zijn zeer vredelievend, zowel naar soortgenoten als naar andere vissen. Ze zijn soms zelfs wat schuw. Houd ze absoluut in een school, vijf stuks is het minimum, maar ze voelen zich beter op hun gemak als je ze in een grotere school houdt. Roodoogzalmen houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag van het aquarium.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 21-26
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Roodoogzalmen zijn zeer gemakkelijke eters: droogvoer, diepvriesvoer en levend voer eten ze allemaal. Het zijn echte schrokoppers, en ze hebben altijd ‘honger.’ Laat je hierdoor niet misleiden en geef ze een normale portie voer.

Roodoogzalmen kweken

Redelijk eenvoudig, maar als je serieus wilt gaan kweken heb je absoluut een kweekbak nodig. De ouders zelf, maar ook andere vissen zien de eitjes als een welkome aanvulling op het menu. Zet de hele school over naar een kweekbak die dicht is beplant met fijnbladige planten. Het is verstandig om over turf te filteren om de kweek te bevorderen. Verwijder de vissen na het afzetten van de eieren. Na twee dagen komen de eitjes uit, voer de visjes dan met stofvoer. Na ongeveer een week kunnen ze iets groter voedsel aan.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thayeria boehlkei - HockeystickThayeria boehlkei - HockeystickDe Thayeria boehlkei heeft een mooie tekening en stelt weinig eisen aan de watersamenstelling. Dit maakt hem een geschik…
Nannobrycon eques - PotloodvisjeNannobrycon eques - PotloodvisjeHet potloodvisje is met zijn aparte manier van zwemmen een opvallende verschijning in het aquarium. Helaas stelt Nannobr…
Moenkhausia pittieri - DiamantzalmMoenkhausia pittieri - DiamantzalmDe diamantzalm is een schitterende, langvinnige vis. De soort is makkelijk te houden, echter om een hoge leeftijd te ber…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

Phenacogrammus interruptus - CongozalmPhenacogrammus interruptus - CongozalmDe kleurrijke Congozalm wordt nogal eens in een te klein aquarium gehouden, het is logisch dat deze aquariumvis dan niet…
Macropodus opercularis - ParadijsvisMacropodus opercularis - ParadijsvisDe paradijsvis was na de goudvis de eerste aquariumvis. Hij kan namelijk ook in onverwarmde aquaria gehouden worden. Aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reacties

Marloes, 08-10-2008
Beste 'Funkyfish',
in mijn nieuwe aquarium had ik vier moekhausia. Echter ze jaagden continu achter de Colisa (dwerggoerami) aan en ook achter elkaar. Heb je hier een verklaring voor? Zelf dacht ik dat de vissen mogelijk meer dan normaal stress hebben, door bijvoorbeeld het meetrillen van het water met de ingebouwde pomp en de trilling door het zuurstofpompje. Zou dit kunnen? Of is bijvoorbeeld het licht of de temperatuur niet goed? Ik heb ze teruggebracht naar de dierenwinkel, waar gelukkig een andere koper ze meenam.
Het valt me op dat toch ook de andere vissen (waarvan ik de naam niet weet: soort neontetra, maar dan zwart/blauw streepje) ook enigszins agressief zijn (achter elkaar aan jagen), evenals het mannetje dwerggoerami het vrouwtje vaak wegjaagt. Ik heb een aquarium van 1 m x 0,4 x 0,5. Net sinds paar weken ingericht. Redelijk aantal planten, wat kurk en kienhout. Goed werkende pomp met kool. Totaal 10 vissen (drie dwerggoerami's, 5 "neons" en twee algenetertjes) Via aquariumwinkel waterkwaliteit getest: was goed. Reactie infoteur, 11-10-2008
Hoi Marloes,

De afmetingen en de soorten vissen die je bij elkaar hebt gezet, zouden geen problemen moeten opleveren. Dat de goerami's achter elkaar aanjagen is normaal, vaak wil het mannetje paren en heeft het vrouwtje daar geen zin in. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat je de neons in een te klein groepje houdt. Dit zijn echte scholenvissen die zich in een grote groep het beste voelen. Normaal gaan ze zich juist wat schuw gedragen in een klein groepje dus of dit echt de oorzaak is zou ik niet weten.

Succes met je aquarium!
Groeten, Funkyfish

Dimi, 01-10-2008
Ik heb er 3 maar ik eb verschillende visse ma 1 vn de 3 bijt de staarte af en de vinne af
en das wel een beetje erg en eet men neons op Reactie infoteur, 01-10-2008
Hallo Dimi,

Waarschijnlijk is de inrichting van je aquarium en je vis-bezetting en -keuze niet optimaal. Mijn roodogen bijten nooit…

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.