Apistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlide
De Apistogramma cacatuoides is een graag gehouden aquariumvis. De Gekuifde dwergcichlide heeft schitterende kleuren, en het broedgedrag is zeer interessant. Daarnaast heeft hij, dankzij de geringe lengte, geen erg grote bak nodig, waardoor veel aquarianen hem kunnen houden. De cacatuoides is niet moeilijk te verzorgen, maar is desondanks geen geschikte beginnersvis omdat hij gevoelig is voor vervuild water. Al met al is de kaketoecichlide (zoals hij ook wel wordt genoemd) een schitterende aanwinst in het aquarium.
Wetenschappelijke Naam: Apistogramma cacatuoides
Nederlandse Naam: Gekuifde dwergcichlide, Kakatoecichlide
Familie: Cichlidae (
Cichliden)
Herkomst: Amazonegebied, Suriname
Lengte
- Man: tot 9 centimeter
- Vrouw: 4-6 centimeter
Geslachtsonderscheid bij de kaketoecichlide
De mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Tijdens het broedseizoen krijgt het vrouwtje een gele kleur.
Het Aquarium
De minimale lengte van het aquarium moet 80 centimeter bedragen, maar het is beter om ze in een ruimer aquarium onder te brengen. Deze dwergcichlides zijn holenbroeders, het is daarom noodzakelijk om het aquarium in te richten met holen. Deze kun je maken door middel van rotsen die je op elkaar stapelt (wel goed vastzetten!) Ook bloempotten en halve kokosnoten zijn hiervoor erg geschikt.
De bodem moet donker van kleur zijn, de vissen voelen zich dan niet alleen prettiger, de kleuren komen ook mooier uit. Zorg verder voor veel planten en schuilmogelijkheden.
Karakter van de Gekuifde dwergcichlide
Op zich een vreedzame vis, maar uiteraard niet tijdens de broedperiode. Houdt het liefst 1 mannetjes met meerdere vrouwtjes. 1 op 3 tot 6 is een mooie verhouding. Indien men een enkel vrouwtje bij het mannetje houdt, is de kans groot dat het vrouwtje de dood wordt ingejaaged. De vrouwtjes bouwen elk een eigen territorium, hierin worden andere vrouwtjes niet geduld. Het mannetje kan zich echter wel vrij door de territoria begeven.
De Gekuifde dwergcichlide is een bodemvis en omdat het territoriumvormende vissen zijn, is het verstandig om ze samen te houden met aquariumvissen die zich meer in de bovenste en middenlagen van het aquarium bevinden. Denk bijvoorbeeld aan
Diamantgoerami's.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: ca. 25 °C
- Ph: ca. 7
- GH: 5-6
Het water moet absoluut schoon zijn omdat deze cichlide slecht tegen vervuild water kan, Apistogramma cacatuoides kan met name zeer slecht tegen chemicalien. Voer dus matig en ververs het water regelmatig, waarbij je tegelijkertijd de bodem afzuigt.
Voeding
Deze vissen nemen zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer op. Ze hebben echter wel een voorkeur voor levend voer en diepvriesvoer in de vorm van artemia, mysis, cyclops, watervlooien en muggenlarven.
Apistogramma cacatuoides kweken
Redelijk eenvoudig. Het mannetje kan er meerdere nesten op na houden. Zoals gezegd wordt het vrouwtje geel van kleur tijdens het broedseizoen. Het vrouwtje legt de eieren in een hol in haar territorium. Dit hol kan bijvoorbeeld een halve kokosnoot of een bloempotje zijn. Zij verzorgt ook de eitjes. Als de jongen geboren zijn, houdt zij ze onder haar hoede, maar ze kunnen ook soms hun toevlucht zoeken bij andere vrouwtjes van Apistogramma cacatuoides. Je zult merken dat de moeder de groep angstvallig bij elkaar houdt, vijanden (andere vissen) worden op agressieve wijze weggejaagd. De jongen kun je voeren met cyclops. Wil je serieus gaan kweken, dan is het aan te raden om een kweekstel over te brengen naar een kweekbak, en het mannetje nadat de eieren zijn uitgekomen te verwijderen. Om de kweek te bevorderen kun je de temperatuur iets opschroeven naar ongeveer 28°C.