Barbus pentazona - Vijfstreepbarbeel

Barbus pentazona is een mooi getekende aquariumvis, die prima gehouden kan worden in een wat kleiner aquarium (60cm.) De vis is vrij sterk en is dus geschikt voor beginnende aquarianen. Gevorderde aquarianen zullen vooral plezier beleven aan de kweek van deze aquariumvis.
  • Wetenschappelijke Naam: Barbus pentazona
  • Nederlandse Naam: Vijfstreepbarbeel
  • Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
  • Herkomst: Zuidoost-Azië. Met name in Maleisië (Borneo).

Lengte

Tot ca. 6 centimeter.

Geslachtsonderscheid bij de vijfstreepbarbeel

Als Barbus pentazona is, zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. De mannetjes zijn meer intensief gekleurd en slanker dan de vrouwtjes.

Aquarium inrichten voor vijfstreepbarbelen

Barbus pentazona is een kleine aquariumvis en heeft dan ook geen groot aquarium nodig, 60 centimeter is voldoende. Ze zwemmen echter graag, het is daarom aan te raden om ze in een iets langer aquarium te houden.

Richt het aquarium in met redelijk wat planten en schuilmogelijkheden in de vorm van bijvoorbeeld stenen of kienhout. Barbus pentazona houdt van gedempt licht, dit kan met behulp van drijfplanten gecreerd worden. Het is belangrijk dat er voldoende vrije zwemruimte overblijft. Barbus pentazona houdt zich voornamelijk op in de onderste/middelste waterlagen, dus houdt hier zwemruimte vrij.

Karakter

Barbus pentazona is een zeer vriendelijke vis, zowel naar soortgenoten als naar andere vissen. Soms kunnen er echter wel 'schijngevechten' ontstaan, zowel tussen mannetjes als vrouwtjes. Het is noodzakelijk om deze vissen in een school te houden. Vijf exemplaren is het absolute minimum, maar voor de vissen is het beter om ze in een grotere school te houden. De stelregel is: hoe groter het aquarium, hoe groter de school. Houdt vijfstreepbarbelen met rustige medebewoners, zoals Corydoras.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-26
  • Ph: 6,5-7
  • GH: 4-8

De watersamenstelling is van weinig belang, maar Barbus pentazona heeft wel een voorkeur voor wat zuur en zacht water.

Voeding

Vijfstreepbarbelen hebben een duidelijke voorkeur voor levend voer. Droogvoer, diepvriesvoer en groenvoer worden soms ook goed gegeten.

Barbus pentazona kweken

Het moeilijkste is om een goed kweekstel te vinden. Bestudeer je vissen regelmatig, je zult dan merken dat binnen de school stelletjes gevormd worden. Zo’n stelletje kun je overzetten in een kweekbak met een temperatuur van 27-28 graden. Het water moet zacht en zuur zijn. De ouders moeten verwijderd worden na het afzetten van de eieren, want ze eten hun eigen eieren op. Er worden ongeveer 200 eieren afgezet, die na vijf dagen uitkomen. Zorg dat de kweekbak zeer schoon blijft, de jongen kunnen erg slecht tegen vervuild water.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
Familie: Cyprinidae (barbelen)De barbeel is een gestroomlijnde karperachtige vis van de middenlopen van rivieren, een leuke levendige vis, afhankelijk…
Barbus tetrazona - SumatraanBarbus tetrazona - SumatraanSumatranen zijn geliefde beginnersvissen, ze stellen dan ook geen hoge eisen aan de waterwaarden. Ze zijn echter niet me…
Familie: Cyprinidae (danio's)Danio’s zijn over het algemeen rustige vreedzame vissen, net als de barbelen leven ze het liefst in groepjes zodat ze zi…

Botia striata - Gestreepte BotiaBotia striata - Gestreepte BotiaDe Botia striata is een geliefde aquariumvis dankzij zijn volgende eigenschap: het is een slakkenetende vis. Botia stria…
Apistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideApistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideDe Apistogramma cacatuoides is een graag gehouden aquariumvis. De Gekuifde dwergcichlide heeft schitterende kleuren, en…
Bronnen en referenties
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.