Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika

Biotoopaquarium, Amerika, Azië en AfrikaIn het begin van de aquariumhobby kiest bijna elke aquariaan voor een gezelschapsbak. Later veranderen ze dezen echter vaak in een zogenaamd biotoopaquarium. In een biotoopaquarium boots je de natuurlijke omgeving van een (gedeelte van) een land na, en je houdt hierbij rekening met de waterwaardes en de vissen die je kiest. Op de foto zie je een Tanganyika biotoop.

Midden-Amerika

Inrichting
Het Midden-Amerika-biotoopaquarium wordt ingericht met groene planten en wat stenen (bij voorkeur leisteen.) De bodem mag bestaan uit grof grind of zelfs wat kleinere stenen.

Planten: onder andere Ludwigia, Myriophyllum, Cabomba, Heteranthera en Bacopa.

Waterwaardes
Ph: 7 tot 8
Hardheid: middelhard tot hard
Temperatuur: 23 tot 28 graden

Vissen
Veel levendbarenden: guppy, platy, zwaarddrager, black molly.

Zuid-Amerika

Inrichting
Het Zuid-Amerika-biotoopaquarium mag matig beplant worden. Verder voeg je wat mooie stukken kienhout toe. Als bodembedekking is fijn grind of zand heel geschikt.

Planten: onder andere Alternanthera, Echinodorus, Limnobium, Ludwigia, Myriophyllum.

Waterwaardes
Het water moet zacht zijn en zuur, hoewel veel soorten ook wel tegen wat harder en basisch water kunnen. Een temperatuur van ongeveer 25 graden is voor de meeste soorten heel geschikt.

Vissen
Veel tetrasoorten, maanvissen, veel kleinblijvende cichlides (oa apistogramma ramirezi) bijlzalmen, corydoras, discusvissen.

Zuidoost-Azië

Inrichting
Richt een biotoopaquarium voor Zuidoost-Azië in met veel planten en enkele stukken kienhout. De bodem moet niet te grof zijn, zand is heel geschikt.

Planten: Vallisneria, Hygrophila, Cryptocyrone, Javamos.

Waterwaardes
Ph: 6,5 tot 7
Hardheid: vrij zacht
Temperatuur: 24 tot 28 graden

Vissen
Barbeelsoorten, rasbora’s, danio’s, Indische modderkruipers, botia’s, labyrintvissen zoals de diamantgoerami.

Tanganyikameer

Inrichting
Heel belangrijk bij de inrichting van een Tanganyikabak zijn, jawel, algen. Veel Tanganyikacichliden eten dit namelijk. Verder richt je de bak in met stenen, die tevens schuilplaatsen moeten vormen. Gebruik geen lavasteen. Zorg voor een donkere bodem, hiervoor kun je gebruik maken van zand of heel fijn grind.

Je kunt ook wat planten toevoegen, maar heel spaarzaam. Gebruik Anubias of Vallisneria (bij voorkeur de spiralis-variant)

Waterwaardes
De Ph moet hoog zijn, minimaal 8. Daarnaast moet het water hard zijn. De ideale temperatuur voor een Tanganyika aquarium is 25 graden.

Vissen
Onder andere Neolamprologus, Julidochromis, Tropheus, Cynotilapia, Altolamprologus en Cyprichromis.

Malawimeer

Inrichting
Planten zijn niet noodzakelijk in een Malawiaquarium, maar ze staan wel mooi. Geschikte soorten hiervoor zijn anubias en vallisneria.

Het creëren van veel schuilplaatsen is erg belangrijk. Je doet dit het best met stenen die geen scherpe randen hebben. Gebruik geen lavasteen omdat dit zeer poreus is (neemt vuil op.)
Zorg voor een zachte zandbodem.

Waterwaardes
Het water moet hard zijn (+12 DH) en basisch, dus een PH boven 7. Het kraanwater dat in Nederland uit de kraan komt is daarom meestal heel geschikt voor een Malawibak.

Vissen
Mbuna-cichliden en Utaka’s. Onder andere de geslachten Cynotilapia, Iodotropheus, Labidochromis, Pseudotropheus, Petrotilapia, Labeotropheus, Melanochromis en Copadichromis.

Gezelschapsaquarium

Dit is geen echt biotoopaquarium, maar omdat zoveel aquarianen een gezelschapsbak hebben, toch enige richtlijnen voor het inrichten van een gezelschapsaquarium.

Inrichting
Redelijk dichte beplanting, welke planten dat maakt niet zoveel uit. Zorg voor een fijne bodem van fijn grind of zand. Stenen en kienhout doen het altijd goed.

Waterwaardes
Ph: tussen 6,5 en 7,5
Hardheid: middelhard

Vissen
Niet alle vissen zijn geschikt voor het gezelschapsaquarium (bijvoorbeeld kogelvissen) maar de meeste zijn dat wel. Enkele goede gezelschapsvissen zijn neontetra's, kardinaaltetra's, andere neonsoorten, corydoras, bijlzalmen en labyrintvissen. Ook de wat kleinere cichlidensoorten zijn vaak geschikt voor de gezelschapsbak (appistogrammasoorten)
© 2007 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties