Zijn haaien echt zo gevaarlijk?

Alleen al bij de gedachte een haai tegen te komen worden veel mensen al bang. Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als veel mensen denken. Van de vele soorten haaien zijn er slechts enkele soorten die wel gevaarlijk zijn voor mensen. Door films als Jaws en Deep Blue Sea worden mensen steeds banger voor haaien. Maar de meeste haaien vallen geen mensen aan. Wanneer dit wel gebeurt, is er vaak sprake van een vergissing.

Soorten haaien

Wereldwijd zijn er enorm veel soorten haaien. Verwacht wordt dat dit er ongeveer 375 zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Haaien zijn kraakbeenvissen, net zoals roggen. Ze zijn dan ook nauw verwant aan roggen. De grootste haai ter wereld is de walvishaai. Deze kan wel 12 meter lang worden, maar is niet gevaarlijk voor de mens. Van alle soorten haaien zijn er maar vier die werkelijk gevaarlijk zijn voor mensen. Dit zijn de volgende soorten:
  • De tijgerhaai
  • De oceanische witpunthaai
  • De stierhaai
  • De witte haai of mensenhaai
De tijgerhaai en de oceanische witpunthaai zijn gemiddeld 3 tot 4 meter lang. De stierhaai en de witte haai worden wel ongeveer 5 tot 6 meter lang. Vooral de witte haai en de stierhaai zorgen voor aanvallen met fatale afloop.

Haaien en mensen

De kans om door een haai aangevallen te worden is erg klein. In Amerika is zelfs de kans dat je door de bliksem geraakt wordt, groter dan de kans dat je door een haai aangevallen wordt. In 2005 werden wereldwijd 58 aanvallen door haaien gemeld, waarvan 4 met fatale afloop. Waarschijnlijk zijn er wel meer aanvallen geweest, maar deze zijn niet gemeld.

Normaal gesproken laten haaien mensen met rust. Wanneer een haai toch aanvalt, is dit vaak een vergissing van de haai. Haaien kunnen zwemmende mensen of mensen op een surfplank aanzien voor een zeehond of ander prooidier. Vaak neemt men aan dat haaien niet goed kunnen zien, maar dit is niet waar. Haaien beschikken over een goed ontwikkeld gezichtsvermogen. Echter, de ogen zijn aangepast aan de zee. Een andere reden waarom de haai aan kan vallen, is dat een mens het territorium binnen treedt. Dit is vooral gevaarlijk als haaien op zoek zijn naar voedsel, rond de schemering. Als haaien niet geprikkeld worden door bijvoorbeeld de geur van bloed, zijn ze meestal niet gevaarlijk. Het is zelfs heel goed mogelijk om zonder kooien te duiken bij haaien. Het is dan wel erg belangrijk dat ze niet gevoederd worden en dat ze met respect behandeld worden.

De angst die veel mensen hebben voor haaien, wordt voor een groot deel veroorzaakt door verhalen en films. Bij films als Jaws en Deep blue sea is te zien hoe haaien verschillende mensen aanvallen. Natuurlijk is dit niet echt gebeurd, maar het zorgt er wel voor dat mensen bang worden voor deze dieren.

Haaien tegenkomen

Wanneer je op vakantie gaat naar een land waar veel haaien voorkomen, kan het heel soms gebeuren dat je tijdens het zwemmen in de oceaan een haai tegenkomt. De meeste haaien zijn totaal niet gevaarlijk dus is er niet veel aan de hand. Je kan het beste met je ogen de haai proberen te volgen. Als je echt gaat duiken, krijg je eerst uitleg van de duikschool. In landen waar de kans bestaat dat je een haai tegenkomt, wordt van te voren goed uitgelegd wat je moet doen als dit gebeurt. Hoewel het eng klinkt, kun je toch het beste jezelf helemaal onder water laten zakken. Op deze manier ziet de haai dat je een mens bent en geen zeehond of ander prooidier. De haai zal dan waarschijnlijk geen interesse in je hebben. Blijf vooral rustig en ga niet spartelen. Je moet onthouden dat de meeste haaien net zo bang zijn voor mensen als mensen voor haaien.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaien in de zeeHaaien in de zeeHaai en haaien. Haai wordt vaak gebruikt in het Nederlands als parodie op het Engelse Hi, een begroeting. Maar we bedoel…
De Tijgerhaai, Galeocerdo CuvierDe tijgerhaai, ook wel Galeocerdo Cuvier komt, net als de stierhaai, uit de familie van de requiemhaaien. De tijgerhaai…
De Witte haai, Carcharodon carchariasDe Witte haai, Carcharodon carchariasVooral bekent uit de film ‘yaws’, jaagt de witte haai (Carcharodon carcharias) bij velen schrik aan. Zijn andere naam, ‘…
Haaien: bedreigde diersoortHaaien: bedreigde diersoortDe haaien behoren tot de kraakbeenvissen en zijn nauw verwant aan de roggen. Er zijn in totaal over 350 soorten, die zow…

Algenvrij aquarium met de Redfield RatioAlgenvrij aquarium met de Redfield RatioAlgenvrij aquarium? Als je gebruik maakt van de Redfield ratio kan het. De Redfield ratio houdt in dat je de fosfaat en…
Heterandria formosaDe Heterandria Formosa is een kleine vreedzame vis die valt onder de familie van de Poeciliidae. Een levendbarende tandk…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Haaien
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.