Labyrintvissen - Belontiidae
Labyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combineren zijn met andere vissen. Ook de voortplanting is, bij name bij de schuimnestbouwers onder deze vissen, zeer interessant. Enkele bekende labyrintvissen zijn de Kempvis en de draadgoerami's, waar bekende soorten als de Dwerggoerami en de Diamantgoerami vallen.
- Orde: Labyrintvissen - Belontiidae
- Onderorde: Anabantoidei
Het Labyrint
De meeste vissen halen adem door middel van hun kieuwen. Labyrintvissen hebben ook kieuwen, en halen hiermee ook adem. Zij hebben echter nog een extra ademhalingsorgaan: het labyrint. Dankzij dit orgaan kunnen labyrintvissen overleven in zuurstofarm water. Labyrintvissen zie je daarom regelmatig naar adem happen aan het wateroppervlak.
Schuimnestbouwers en muilbroeders
De meeste labyrintvissen zijn schuimnestbouwers. Het mannetje bouwt een schuimnest dat bestaat uit kleine belletjes. Na het paren pakt het mannetje de eitjes in zijn bek en spuugt ze in het schuimnest. Ook bestaan er enkele labyrintvissen die onder de muilbroeders vallen.
Draadgoerami’s
De draadgoerami’s zijn de meest geliefde aquariumvissen, vrijwel elke aquariaan heeft ervaring met deze goeramisoort. Draadgoerami’s herken je aan de verlengde buikvinstralen, die bedoeld zijn als tast- en proeforgaan. Houdt draadgoerami’s niet met barbeelachtigen, omdat die nogal eens willen knabbelen aan de draden. Overigens groeit dit wel vanzelf weer aan.
Onder de draadgoerami’s vallen twee geslachten,
Colisa en Trichogaster. Het meest geliefd is de dwerggoerami
Colisa lalia.
De Trichogaster-soorten zijn groter dan Colisa’s, en hebben een meer langgerekt lijf. De bekendste Trichogaster-soort is de Diamantgoerami
(Trichogaster leeri).
Zorg bij het inrichten van een aquarium voor draadgoerami’s dat er voldoende schuilmogelijkheden zijn voor het vrouwtje, in de vorm van planten en drijfplanten. Draadgoerami’s houdt je altijd in een paartje of een harem (1 man op 2 a 3 vrouwen.)
Draadgoerami’s komen in het wild voor in Azië.
Paradijsvissen
Paradijsvissen worden ondergebracht in het geslacht
Macropodus. Paradijsvissen zijn schitterend gekleurd en hebben een aparte vinvorm. Bijzonder is dat Paradijsvissen ook gehouden kunnen worden in een onverwarmd aquarium. Voor hun gezondheid is het zelfs aan te raden om de temperatuur ’s winters te verlagen naar 17 graden. Paradijsvissen komen in het wild voor in Azië.
Bushvissen
De Bushvissen zijn niet erg bekend in aquariumland. Ze komen ook niet, zoals de meeste labyrintvissen, uit Azië, maar uit Afrika. De schuimnestbouwende Bushvissen worden ondergebracht in het geslacht
Ctenopoma, soms ook aangeduid als
Microtenopoma.
Kempvissen
De bekendste Kempvis, de
Betta Splendens is een zeer populaire aquariumvis die in elke aquariumwinkel wordt aangehouden. Het is dan ook een mooie vis om te zien. Belangrijk is dat je slechts 1 mannetje kunt houden, omdat mannetjes zullen vechten tot de dood. Houdt Kempvissen het liefst in een harem, omdat je dan het ‘pronkgedrag’ van het mannetje kunt aanschouwen, een mooi schouwspel! Kempvissen behoren tot het
Betta-geslacht, ze komen voor in lang- en kortvinnige (kweek)vormen.
Knorgoerami’s
Deze goerami doet zijn naam eer aan, hij kan inderdaad een knorgeluid produceren. Het geluid wordt gebruikt bij het paren en om het andere geslacht te imponeren. Hoewel de meeste labyrintvissen vreedzaam zijn, kan de knorgoerami agressief worden tijdens het broedseizoen. Ook buiten het seizoen willen ze zich nog wel eens agressief gedragen tegenover andere vissen. Onder de knorgoerami’s vallen vissen uit het geslacht
Trucgiosus.
Labyrint-cichliden
Belontia signata en Belontia hasselti doen meer aan cichliden denken dan aan labyrintvissen. Dit door hun volle uiterlijk, maar ook qua gedrag. Deze dieren kunnen namelijk vrij agressief worden, ook worden ze vrij groot. Qua voortplanting lijken ze wel op de meeste labyrintvissen, het zijn namelijk schuimnestbouwers.
De Zoengoerami
De Zoengoerami
Helostoma temminckii is een aparte vermelding waard. Het ‘zoenen’ dat deze vissen doen, ziet er erg lief uit. Zo is het echter niet bedoeld, het is namelijk een vorm van vechten, het komt dan ook vaak voor tussen twee mannetjes. Soms is het echter een onderdeel van het paringsritueel. Met die gek gevormde mond kunnen ze echter ook heel goed alg afschrapen van diverse oppervlakken.
De Klimbaars
De Klimbaars
(Anabas testudineus) is zo’n apart geval, dat hij een aparte vermelding verdiend. De Klimbaars kan namelijk over het land bewegen. Door middel van zijn borstvinnen en kieuwdeksels kan deze vis ‘lopen.’ Er bestaat een gerucht dat Klimbaarzen in bomen kunnen klimmen, dit is echter niet waar.