Labyrintvissen - Belontiidae

Labyrintvissen - Belontiidae Labyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combineren zijn met andere vissen. Ook de voortplanting is, bij name bij de schuimnestbouwers onder deze vissen, zeer interessant. Enkele bekende labyrintvissen zijn de Kempvis en de draadgoerami's, waar bekende soorten als de Dwerggoerami en de Diamantgoerami vallen.
  • Orde: Labyrintvissen - Belontiidae
  • Onderorde: Anabantoidei

Het Labyrint

De meeste vissen halen adem door middel van hun kieuwen. Labyrintvissen hebben ook kieuwen, en halen hiermee ook adem. Zij hebben echter nog een extra ademhalingsorgaan: het labyrint. Dankzij dit orgaan kunnen labyrintvissen overleven in zuurstofarm water. Labyrintvissen zie je daarom regelmatig naar adem happen aan het wateroppervlak.

Schuimnestbouwers en muilbroeders

De meeste labyrintvissen zijn schuimnestbouwers. Het mannetje bouwt een schuimnest dat bestaat uit kleine belletjes. Na het paren pakt het mannetje de eitjes in zijn bek en spuugt ze in het schuimnest. Ook bestaan er enkele labyrintvissen die onder de muilbroeders vallen.

Draadgoerami’s

De draadgoerami’s zijn de meest geliefde aquariumvissen, vrijwel elke aquariaan heeft ervaring met deze goeramisoort. Draadgoerami’s herken je aan de verlengde buikvinstralen, die bedoeld zijn als tast- en proeforgaan. Houdt draadgoerami’s niet met barbeelachtigen, omdat die nogal eens willen knabbelen aan de draden. Overigens groeit dit wel vanzelf weer aan.

Onder de draadgoerami’s vallen twee geslachten, Colisa en Trichogaster. Het meest geliefd is de dwerggoerami Colisa lalia.
De Trichogaster-soorten zijn groter dan Colisa’s, en hebben een meer langgerekt lijf. De bekendste Trichogaster-soort is de Diamantgoerami (Trichogaster leeri).

Zorg bij het inrichten van een aquarium voor draadgoerami’s dat er voldoende schuilmogelijkheden zijn voor het vrouwtje, in de vorm van planten en drijfplanten. Draadgoerami’s houdt je altijd in een paartje of een harem (1 man op 2 a 3 vrouwen.)

Draadgoerami’s komen in het wild voor in Azië.

Paradijsvissen

Paradijsvissen worden ondergebracht in het geslacht Macropodus. Paradijsvissen zijn schitterend gekleurd en hebben een aparte vinvorm. Bijzonder is dat Paradijsvissen ook gehouden kunnen worden in een onverwarmd aquarium. Voor hun gezondheid is het zelfs aan te raden om de temperatuur ’s winters te verlagen naar 17 graden. Paradijsvissen komen in het wild voor in Azië.

Bushvissen

De Bushvissen zijn niet erg bekend in aquariumland. Ze komen ook niet, zoals de meeste labyrintvissen, uit Azië, maar uit Afrika. De schuimnestbouwende Bushvissen worden ondergebracht in het geslacht Ctenopoma, soms ook aangeduid als Microtenopoma.

Kempvissen

De bekendste Kempvis, de Betta Splendens is een zeer populaire aquariumvis die in elke aquariumwinkel wordt aangehouden. Het is dan ook een mooie vis om te zien. Belangrijk is dat je slechts 1 mannetje kunt houden, omdat mannetjes zullen vechten tot de dood. Houdt Kempvissen het liefst in een harem, omdat je dan het ‘pronkgedrag’ van het mannetje kunt aanschouwen, een mooi schouwspel! Kempvissen behoren tot het Betta-geslacht, ze komen voor in lang- en kortvinnige (kweek)vormen.

Knorgoerami’s

Deze goerami doet zijn naam eer aan, hij kan inderdaad een knorgeluid produceren. Het geluid wordt gebruikt bij het paren en om het andere geslacht te imponeren. Hoewel de meeste labyrintvissen vreedzaam zijn, kan de knorgoerami agressief worden tijdens het broedseizoen. Ook buiten het seizoen willen ze zich nog wel eens agressief gedragen tegenover andere vissen. Onder de knorgoerami’s vallen vissen uit het geslacht Trucgiosus.

Labyrint-cichliden

Belontia signata en Belontia hasselti doen meer aan cichliden denken dan aan labyrintvissen. Dit door hun volle uiterlijk, maar ook qua gedrag. Deze dieren kunnen namelijk vrij agressief worden, ook worden ze vrij groot. Qua voortplanting lijken ze wel op de meeste labyrintvissen, het zijn namelijk schuimnestbouwers.

De Zoengoerami

De Zoengoerami Helostoma temminckii is een aparte vermelding waard. Het ‘zoenen’ dat deze vissen doen, ziet er erg lief uit. Zo is het echter niet bedoeld, het is namelijk een vorm van vechten, het komt dan ook vaak voor tussen twee mannetjes. Soms is het echter een onderdeel van het paringsritueel. Met die gek gevormde mond kunnen ze echter ook heel goed alg afschrapen van diverse oppervlakken.

De Klimbaars

De Klimbaars (Anabas testudineus) is zo’n apart geval, dat hij een aparte vermelding verdiend. De Klimbaars kan namelijk over het land bewegen. Door middel van zijn borstvinnen en kieuwdeksels kan deze vis ‘lopen.’ Er bestaat een gerucht dat Klimbaarzen in bomen kunnen klimmen, dit is echter niet waar.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colisa chuna - HoninggoeramiColisa chuna - HoninggoeramiDeze schitterende honinggoerami is zeer geschikt voor aquarianen die voor het eerst labyrintvissen willen houden. De Col…
Colisa fasciata - Gestreepte goeramiColisa fasciata - Gestreepte goeramiDe Colisa fasciata doet erg denken aan een familielid van hem: de Colisa lalia. Het verschil is dat de Colisa fasciata t…
Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisColisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisDe Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi…
De Colisa fasciataDe Colisa fasciata is een mooie vis, hij behoort tot de labyrintvissen (Anabantidae). Vaak wordt deze vis verward met de…

Regenboogvissen - MelanotaeniidaeRegenboogvissen - MelanotaeniidaeDe Regenboogvissen-familie, Melanotaeniidae, omvat 61 soorten, waarmee het een vrij kleine vissenfamilie is. Ze komen da…
Cichliden - CichlidaeCichliden - CichlidaeCichlides behoren tot de meest gehouden, en tevens meest geliefde aquariumvissen. Ze zijn dan ook meestal schitterend om…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.