Regenboogvissen - Melanotaeniidae

Regenboogvissen - Melanotaeniidae De Regenboogvissen-familie, Melanotaeniidae, omvat 61 soorten, waarmee het een vrij kleine vissenfamilie is. Ze komen dan ook alleen voor in de buurt van Australie. De meest bekende Regenboogvissen zijn de Melanotaenia preacox en de Melanotaenia boesemani. Regenboogvissen (familie Melanotaeniidae) komen vooral voor in Australie en Nieuw-Guinea. Het zijn daar de meest voorkomende vissen. Regenboogvissen komen voor in allerlei soorten wateren: beken, meren, rivieren en plassen. Zij komen in laaggelegen gebieden voor, maar ook in gebergtes. Regenboogvissen zijn mooi om te zien, zeer vreedzaam en de kweek is vrij gemakkelijk. Al met al een uitstekende aquariumvis!

De Regenboogvissen-geslachten

De Regenboogvissenfamilie kent zes geslachten:
  • Cairnsichthys
  • Chilaterina (10 soorten)
  • Iriatherina
  • Melanotaenia (42 soorten)
  • Rhadionocentrus (1 soort, R. ornatus)

In totaal zijn er 61 soorten Regenboogvissen bekend, er worden echter vaak nieuwe soorten ontdekt.

Regenboogvissen combineren met andere vissen

Regenboogvissen zijn zeer makkelijk te combineren met andere vissen. In principe kun je ze met alle soorten vissen houden, pas echter wel op met zeer grote, agressieve vissen. Deze vissen worden zelden in gezelschapsbakken gehouden. Ook de verschillende soorten regenboogvissen kunnen samen worden gehouden, dit is echter niet aan te raden als je ook met de vissen wilt kweken, het is namelijk mogelijk dat ze gaan kruisen, waardoor je geen zuivere vissen meer overhoudt.

Regenboogvissen zijn echte scholenvissen, houd ze met minimaal zes exemplaren, maar liever meer.

Het aquarium

Een aquarium voor regenboogvissen is vrij makkelijk in te richten.

Allereerst de grootte: regenboogvissen houden van zwemmen en hebben daarom een ruim aquarium nodig. 10x de lengte van de vis is de minimale grootte, maar hoe groter, hoe beter.

Zorg voor een rustige standplaats, regenboogvissen kunnen nogal schrikachtig reageren. Zorg er ook voor dat er ochtendzon in de bak kan vallen. Dit in verband met de schitterende kleuren van regenboogvissen in het zonlicht.

Richt het aquarium in met veel schuilplaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van kienhout of stenen. Sommige soorten hebben geen planten nodig, maar planten hebben een zeer gunstig effect op de watersamenstelling, daarnaast staan ze gewoon mooi.

Het is het beste om verlichting voor in de bak aan te brengen, dit in verband met de lichtval op de vissen. Bij voorverlichting komt de kleur van de vissen extra mooi uit.

Een watersamenstelling van 9-16GH, PH 6,5-7,5 is ideaal.

Voeding

Regenboogvissen zijn echte alleseters: droogvoer van goede kwaliteit, levend voer, met name watervlooien, muggenlarven en tubifex en diepvriesvoer worden allemaal goed opgenomen. Ook plantaardig voer wordt gegeten. Het is het beste om meerdere malen per dag te voeren, en elke week een vastdag in te voeren.

Zelfs een maand zonder voer overleven regenboogvissen nog, het is dus geen probleem om op vakantie te gaan.

Regenboogvissen kweken

Zet in een kweekbak van minimaal een meter lang 3 vrouwtjes en 2 mannetjes bij elkaar. De temperatuur moet een paar graden hoger zijn dan in de normale bak, ook moet het water wat zachter zijn. Richt de bak in met fijnbladige planten. Wacht af tot de eieren zijn afgezet, en vang de vissen daarna uit. Het afzetten duurt meerdere dagen. Tijdens het baltsen zijn de mannetjes op hun mooist; de kleuren zijn dan veel feller.

De jonge visjes voer je met stofvoer, later met klein levend voer. Voer ze meerdere malen per dag.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Iriatherina werneri - Werners regenboogvisIriatherina werneri - Werners regenboogvisDe Iriatherina werneri is een van de kleinere regenboogvissen, en daarom zeer populair onder aquarianen. Met zijn lange…
Melanotaenia praecox - DwergregenboogvisMelanotaenia praecox - DwergregenboogvisDe dwergregenboogvis Melanotaenia praecox is een schitterende aquariumvis die vrij gemakkelijk te houden is, ze zijn ook…
Thayeria boehlkei - HockeystickThayeria boehlkei - HockeystickDe Thayeria boehlkei heeft een mooie tekening en stelt weinig eisen aan de watersamenstelling. Dit maakt hem een geschik…
Nannobrycon eques - PotloodvisjeNannobrycon eques - PotloodvisjeHet potloodvisje is met zijn aparte manier van zwemmen een opvallende verschijning in het aquarium. Helaas stelt Nannobr…

Levendbarende tandkarpers – PoeciliidaeLevendbarende tandkarpers – PoeciliidaeDe familie van de levendbarende tandkarpers omvat veel bekende aquariumvissen, waaronder de guppy, de platy en de black…
Labyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combi…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.