InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Regenboogvissen - Melanotaeniidae

Regenboogvissen - Melanotaeniidae

De Regenboogvissen-familie, Melanotaeniidae, omvat 61 soorten, waarmee het een vrij kleine vissenfamilie is. Ze komen dan ook alleen voor in de buurt van Australie. De meest bekende Regenboogvissen zijn de Melanotaenia preacox en de Melanotaenia boesemani. Regenboogvissen (familie Melanotaeniidae) komen vooral voor in Australie en Nieuw-Guinea. Het zijn daar de meest voorkomende vissen.
Regenboogvissen komen voor in allerlei soorten wateren: beken, meren, rivieren en plassen. Zij komen in laaggelegen gebieden voor, maar ook in gebergtes. Regenboogvissen zijn mooi om te zien, zeer vreedzaam en de kweek is vrij gemakkelijk. Al met al een uitstekende aquariumvis!

De Regenboogvissen-geslachten

De Regenboogvissenfamilie kent zes geslachten:
  • Cairnsichthys
  • Chilaterina (10 soorten)
  • Iriatherina
  • Melanotaenia (42 soorten)
  • Rhadionocentrus (1 soort, R. ornatus)

In totaal zijn er 61 soorten Regenboogvissen bekend, er worden echter vaak nieuwe soorten ontdekt.

Regenboogvissen combineren met andere vissen

Regenboogvissen zijn zeer makkelijk te combineren met andere vissen. In principe kun je ze met alle soorten vissen houden, pas echter wel op met zeer grote, agressieve vissen. Deze vissen worden zelden in gezelschapsbakken gehouden. Ook de verschillende soorten regenboogvissen kunnen samen worden gehouden, dit is echter niet aan te raden als je ook met de vissen wilt kweken, het is namelijk mogelijk dat ze gaan kruisen, waardoor je geen zuivere vissen meer overhoudt.

Regenboogvissen zijn echte scholenvissen, houdt ze met minimaal zes exemplaren, maar liever meer.

Het aquarium

Een aquarium voor regenboogvissen is vrij makkelijk in te richten.

Allereerst de grootte: regenboogvissen houden van zwemmen en hebben daarom een ruim aquarium nodig. 10x de lengte van de vis is de minimale grootte, maar hoe groter, hoe beter.

Zorg voor een rustige standplaats, regenboogvissen kunnen nogal schrikachtig reageren. Zorg er ook voor dat er ochtendzon in de bak kan vallen. Dit in verband met de schitterende kleuren van regenboogvissen in het zonlicht.

Richt het aquarium in met veel schuilplaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van kienhout of stenen. Sommige soorten hebben geen planten nodig, maar planten hebben een zeer gunstig effect op de watersamenstelling, daarnaast staan ze gewoon mooi.

Het is het beste om verlichting voor in de bak aan te brengen, dit in verband met de lichtval op de vissen. Bij voorverlichting komt de kleur van de vissen extra mooi uit.

Een watersamenstelling van 9-16GH, PH 6,5-7,5 is ideaal.

Voeding

Regenboogvissen zijn echte alleseters: droogvoer van goede kwaliteit, levend voer, met name watervlooien, muggenlarven en tubifex en diepvriesvoer worden allemaal goed opgenomen. Ook plantaardig voer wordt gegeten. Het is het beste om meerdere malen per dag te voeren, en elke week een vastdag in te voeren.

Zelfs een maand zonder voer overleven regenboogvissen, het is dus geen probleem om op vakantie te gaan.

Regenboogvissen kweken

Zet in een kweekbak van minimaal een meter lang 3 vrouwtjes en 2 mannetjes bij elkaar. De temperatuur moet een paar graden hoger zijn dan in de normale bak, ook moet het water wat zachter zijn. Richt de bak in met fijnbladige planten. Wacht af tot de eieren zijn afgezet, en vang de vissen daarna uit. Het afzetten duurt meerdere dagen. Tijdens het baltsen zijn de mannetjes op hun mooist; de kleuren zijn dan veel feller.

De jonge visjes voer je met stofvoer, later met klein levend voer. Voer ze meerdere malen per dag.
© 2007 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Melanotaenia praecox - DwergregenboogvisSchitterende vis die vrij gemakkelijk te houden is, ze zijn ook zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium. Het paargedr…
Iriatherina werneri - Werners RegenboogvisDe Iriatherina werneri is een van de kleinere regenboogvissen, en daarom zeer populair onder aquarianen. Met zijn lange…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom hieronder een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen,…
Het opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquarium is niet gemakkelijk, door onwetendheid maken beginners veel fouten, die fataal kunnen zij…

Reageer op het artikel "Regenboogvissen - Melanotaeniidae"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Gepubliceerd: 18-03-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Schrijf mee!