De maanvis, een vis met een enorm gewicht

De maanvis, een vis met een enorm gewicht De maanvis is een enorme vis met een unieke verschijning. Mede vanwege de bijzondere vorm van zijn lichaam en zijn opvallende omvang is hij eenvoudig te herkennen. Hij is regelmatig liggend aan de oppervlakte van het water te vinden. Dit doet hij om diverse redenen. Hiernaast duikt deze vis soms naar de diepte van de oceaan om op zoek te gaan naar voedsel. Ondanks dat hij zeer zwaar kan worden heeft hij het vermogen om snel te kunnen zwemmen.

De maanvis


Verschillende benamingen

De Latijnse wetenschappelijke benaming voor de maanvis is 'Mola mola'. Letterlijk vertaald betekent het molensteen. Onderzoekers hebben hem deze naam gegeven vanwege zijn uiterlijk. Hij is namelijk rond van vorm. Hiernaast heeft hij een vergelijkbare structuur en kleur. De familienaam van deze vis is 'Molidae'. In het Engels staat het dier bekend als de 'sunfish'. Deze benaming komt van het feit dat hij soms op zijn zij ligt terwijl hij zich aan de oppervlakte bevindt.

Bron: GregTheBusker, Flickr (CC BY-2.0)Bron: GregTheBusker, Flickr (CC BY-2.0)
Zijwaarts zwemmen aan het wateroppervlak
Onderzoekers hebben opgemerkt dat zeevogels parasieten kunnen verwijderen die zich op zijn lichaam bevinden. Dit gebeurt wanneer hij op zijn zij zwemt. Sommige parasieten begeven zich zelfs onder de huid van deze vis. Hiernaast denken de onderzoekers dat hij zijn lichaam bewust opwarmt door op zijn zij te dobberen. Men heeft namelijk geconstateerd dat zijn lichaam hierdoor flink van temperatuur verandert. Soms komt hij namelijk op enorme dieptes waardoor zijn lichaam een stuk kouder is. Deze vis met bijzondere eigenschappen behoort tot de zogenaamde beenvissen.

De beenvissen

De meeste vissen vallen onder de infraklasse 'beenvissen'. Zij worden beenvissen genoemd omdat zij een skelet van been hebben. De overige vijf procent van de vissoorten behoren tot de kraakbeenvissen. Ondanks dat hij bij de beenvissen behoort, bestaat het grootste gedeelte van zijn lichaam uit weefsel dat meer op kraakbeen lijkt.

Uiterlijke kenmerken

Deze bijzondere vis heeft een plat lichaam. Hij heeft geen staartvin zoals de meeste andere vissen. Hierdoor is hij ongeveer net zo breed als dat hij lang is. Het zeedier heeft een gemiddelde lengte van bijna twee meter. Sommige exemplaren worden maar liefst vier meter groot. Hierdoor kunnen deze vissen enorm zwaar worden.

Het enorme gewicht van de maanvis

De maanvis kan een enorm gewicht bereiken. Hij kan namelijk maar liefst zo'n 2.300 kilo wegen. Gemiddeld worden deze vissen ongeveer een ton. Hij zou echter nog zwaarder geweest zijn als hij verhoudingsgewijs evenveel bot in zijn lichaam had als overige beenvissen. Ondanks zijn gewicht en aparte verschijning heeft hij de mogelijkheid om zich vrij snel in zijn omgeving voort te bewegen.

Leefomgeving

De maanvis komt in tropische tot subtropische wateren voor. Hij heeft namelijk de voorkeur voor een warme watertemperatuur. Hierdoor heeft hij de mogelijkheid om diep onder water te zwemmen. Soms spoelt er aan de Nederlandse kust weleens een maanvis aan. Deze exemplaren zijn meestal een stuk kleiner dan het formaat van de gemiddelde maanvis. Hij eet allerlei soorten voedsel om zichzelf van energie te voorzien.

Bron: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voedsel
De maanvis eet verschillende (kleine) soorten voedsel. Hij eet namelijk diverse soorten vissen, kwallen en plankton. Plankton zijn microscopisch kleine organismen die zich grotendeels aan het wateroppervlak bevinden. De micro-organismen worden naast maanvissen ook door walvissen gegeten. Kwallen eet hij het meest. Om deze kwallen te kunnen vangen moet hij soms tweehonderd meter diep zwemmen. Omdat hij zo enorm is zijn er weinig zeedieren die hem als prooi zien. Hiernaast is zijn huid te dik voor de meeste roofdieren. De enige roofdieren die op hem jagen zijn haaien, zeeleeuwen en orka's. Hij wordt echter door vissers gevangen omdat hij in meerdere landen in Zuidoost-Azië als lekkernij gezien wordt. Het is echter verboden om deze vissoort in de Europese Unie te verkopen.

Het nageslacht

De maanvis wordt regelmatig als bijvangst gevangen. Maar liefst 40 procent van de bijvangst van vissers bestaat namelijk uit deze vissoort. Ondanks dat er zoveel exemplaren gevangen worden blijft de populatie stabiel. Dit komt vanwege de hoeveelheid eitjes die door een vrouwtje gelegd kunnen worden. Een maanvis heeft namelijk het vermogen om maar liefst 300 miljoen eitjes te leggen. Geen enkele andere gewervelde diersoort kan zoveel eitjes leggen.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maanvis in de Noordzee - Klompvis en zwemmende kopMaanvis in de Noordzee - Klompvis en zwemmende kopRegelmatig spoelt er een bijzondere vis aan op het strand of heeft een visser een apart dier in zijn net, zoals de hobby…
Pterophyllum scalare - MaanvisPterophyllum scalare - MaanvisDe maanvis is een schitterende, statige en zeer geliefde vis. Echter deze vis is niet makkelijk te houden, en dus absolu…
Maanvis, de schoonheid van het aquariumDe Latijnse naam van de maanvis is Pterophyllum scalare en behoort tot de cichliden (Cichlidae). Het een hele sierlijke…
Kwallen in NederlandIn de Nederlandse zeeën vind je een aantal soorten kwallen. De meeste kwallen zijn ongevaarlijk. Je kan gewoon de zee in…

Transport van koi vanuit JapanTransport van koi vanuit JapanJapanse koi ondergaan een flinke reis van ruim 9000 kilometer voordat ze bij de dealer in de winkel te koop worden aange…
Het zelf kweken van de corydoras aeneus albinoHet zelf kweken van de corydoras aeneus albinoDe corydoras kom je tegenwoordig in elke aquariumwinkel tegen. Het is een sterke zoetwatervissoort waarvan talloze varia…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Per-Ola Norman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maanvis_(Mola)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beenvissen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_sunfish
  • http://www.farallones.org/e_newsletter/2006-11/Mola.htm
  • http://betterknowafish.com/2013/06/28/ocean-sunfish-mola-mola/
  • Afbeelding bron 1: GregTheBusker, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.