Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter Deze vis wordt onder de Nederlandse naam vaak verward met die andere Siamese Algeneter, de Crossocheilus siamensis. Deze vis wordt ongeveer net zo groot en stelt vrijwel dezelfde eisen. Ook qua karakter lijken deze vissen op elkaar.
  • Wetenschappelijke Naam
  • Gyrinocheilus aymonieri
  • Nederlandse Naam
  • Siamese of Indische algeneter
  • Familie
  • Gyrinocheilidae (algeneters)
  • Herkomst
  • India, Thailand

Lengte

Tot 27 centimeter in het wild. In het aquarium blijven ze echter een stuk kleiner, tot een centimeter of 15.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is niet heel makkelijk te zien. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en is ook wat dikker. Het mannetje heeft vaak meer uitstulpingen op de kop dan het vrouwtje.

Aquarium voor Siamese algeneters

Het moge duidelijk zijn dat deze grote vis een wat groter aquarium nodig heeft, minimaal 120cm lang. Zorg voor veel planten en andere schuilmogelijkheden. Qua bodem voldoet een zandbodem of een bodem van fijn grind, liefst donker gekleurd. Gebruik voor de schuilmogelijkheden het liefst kienhout, hier groeit ook vaak alg op, wat weer op het menu van de Siamese algeneter staat.

Karakter

Jonge vissen zijn vreedzaam en dus geschikt voor het gezelschapsaquarium. Wanneer ze wat ouder zijn (vanaf een centimeter of 10) kunnen ze territoriaal worden en kunnen ze andere vissen aanvallen. Houdt deze vis solitair, dit levert geen problemen op de met andere aquariumbewoners.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 25-28°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Gyrinocheilus aymonieri is voornamelijk herbivoor. Algen staan hoog op het menu, je kunt bijvoeren met geblancheerde groente zoals sla, spinazie en waterkers. Plantaardige voedertabletten zijn ook zeer geschikt voor de Siamese algeneter. Voedselresten en levend voer worden ook opgenomen door deze vis.

Siamese Algeneters kweken

Tot nog toe is het niet gelukt deze vis in het aquarium na te kweken.

Van deze soort is de nagekweekte albino-variant ook heel bekend, deze wordt zeer regelmatig aangeboden in de handel.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Siamese algeneterDe Siamese algeneter wordt ook wel Indische algeneter genoemd. Zijn Latijnse naam is Gyrinocheilus aynomieri en hij beho…
Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…
Otocinclus affinis - OtocinclusOtocinclus affinis - OtocinclusDe Otocinclus affinis is een zeer geliefd visje, omdat het vrijwel de enige algeneter is die zo klein is. Deze kleine al…
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…

Moenkhausia pittieri - DiamantzalmMoenkhausia pittieri - DiamantzalmDe diamantzalm is een schitterende, langvinnige vis. De soort is makkelijk te houden, echter om een hoge leeftijd te ber…
Aphyosemion australe - Kaap Lopez | killivisAphyosemion australe - Kaap Lopez | killivisKillivissen hebben de naam niet oud te worden en ze zouden zeer moeilijk te houden zijn. Echter dit valt best mee als je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gourami Watcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.