Aphyosemion australe - Kaap Lopez | killivis

Aphyosemion australe - Kaap Lopez | killivis Killivissen hebben de naam niet oud te worden en ze zouden zeer moeilijk te houden zijn. Echter dit valt best mee als je de vissen goed verzorgt. Met een goede verzorging kan de Kaap Lopez 3 jaar oud worden, wat vrij oud is voor een killivis. Het is geen beginnersvis omdat ze nogal wat eisen stellen aan de waterkwaliteit, maar de wat meer gevorderde aquariaan zal veel plezier beleven aan dit visje.

Feitjes over Aphyosemion australe

  • Wetenschappelijke Naam: Aphyosemion australe
  • Nederlandse Naam: Kaap Lopez
  • Familie: Cyprinodontidae (eierleggende tandkarpers)
  • Herkomst: West-Afrika, met name in Gabon

Lengte

Tot ongeveer 5,5 / 6 centimeter. Het mannetje blijft iets kleiner.

Geslachtsonderscheid bij killivissen

De Kaap Lopez mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en zijn meer intens van kleur. De vrouwtjes hebben afgeronde vinnen en de mannetjes hebben een zogenaamde 'lierstaart' zoals je ook goed kunt zien op de foto. De staart van de mannetjes heeft dus een puntigere vorm.

Aquarium inrichting voor Kaap Lopez

Houdt Kaap Lopez in een aquarium met een lengte van ca 60 centimeter. Kaap Lopez heeft geen groot aquarium nodig, en daar deze vissen het beste in een speciaalaquarium gehouden kunnen worden, is een grotere bak niet nodig. Zorg voor een donkere bodem en een dichte beplanting, hierin voelen de vissen zich beter en ook komen de kleuren van de Aphyosemion australe veel mooier uit. Dit is met name het geval als er voor felgroene planten wordt gekozen. Ook enkele drijfplanten zijn nodig om het licht wat te dempen. Kies daarnaast voor enkele schuilplaatsen. Het is ook belangrijk om een dekruit op het aquarium te hebben, killivissen zijn namelijk uitstekende springers en passen door hun geringe grootte door kleine openingen.

Karakter

Kaap Lopez is een vreedzame killivis die zich niet met andere vissen bemoeit. Mannetjes onder elkaar kunnen echter wel agressief worden en elkaar bevechten. In dit geval scheuren vaak de vinnen, dit geneest nooit helemaal. Kaap Lopez is een echte 'haremvis', houdt dan ook meerdere vrouwtjes op een mannetje. Indien er meerdere mannetjes worden gehouden, is het aan te raden om minimaal 3 mannetjes (en dus minimaal 6 vrouwtjes) te houden om de kans op vechten te verkleinen.

In een groot aquarium is het wel mogelijk om een groep killivissen te houden. Een speciaalaquarium voor deze vissen is het beste, maar ze kunnen ook in een gezelschapsbak gehouden worden. Zorg er dan wel voor dat je rustige vissen houdt die goed gedijen in het zure water dat killivissen nodig hebben. Ook moeten deze vissen tegen zout in het water kunnen. Je kunt killivissen ook goed combineren met andere killi's, denk er dan wel om dat vrouwtjes van verschillende soorten nauwelijks te onderscheiden zijn.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 21-24C
  • Ph: 5,5-6,5
  • GH: 5-8

Voeg zeezout toe aan het water (een theelepel per 10 liter water) Dit voorkomt ziektes in het aquarium. Het is ook aan te raden om over turf te filteren. Het is voor het welzijn van de vissen absoluut noodzakelijk dat het water schoon is.

Voeding

Bij voorkeur levend voer, maar diepvriesvoer en droogvoer worden meestal ook wel opgenomen. Het is wel aan te raden om voornamelijk levend voer te geven als je wilt gaan kweken met deze vissen. Vooral muggenlarven en artemia zijn zeer gewild bij Kaap Lopez.

Aphyosemion australe kweken

Killivissen kweken is niet eenvoudig en dan ook niet geschikt voor beginners. Zorg voor een man op twee of drie vrouwtjes. De kweek kan in een klein aquarium plaatsvinden, waarin veel fijnbladige planten staan. Ook wordt er vaak een zogenaamde afzetmop aangebracht in het kweekaquarium. Als je wilt kweken is het van groot belang dat de waterkwaliteit goed is, anders zal het niet lukken. Zorg voor zacht en zuur (Ph ca. 6,8) water. Het duurt meerdere dagen voor alle eieren zijn afgezet. Het duurt ongeveer twee weken voordat de eieren uitkomen. Verwijder in deze tussentijd de ouders uit de kweekbak.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kaap Lopez, een kleine tandkarperDe Latijnse naam voor de Kaap Lopez is Aphyosemion australe en het is familie van de eierleggende tandkarpers (Cyprinodo…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Killivissen: AphyosemionHet verspreidingsgebied van het geslacht Aphyosemion (=vaantjesdrager) beperkt zich tot West-Afrika ten zuiden van de Sa…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterGyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterDeze vis wordt onder de Nederlandse naam vaak verward met die andere Siamese Algeneter, de Crossocheilus siamensis. Deze…
Otocinclus affinis - OtocinclusOtocinclus affinis - OtocinclusDe Otocinclus affinis is een zeer geliefd visje, omdat het vrijwel de enige algeneter is die zo klein is. Deze kleine al…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.