Anemoonvissen voor in het zeeaquarium

Anemoonvissen zijn populaire vissen in het zeeaquarium. Veel anemoonvissen zijn geschikt om te houden in een zeeaquarium, maar de karakters van de verschillende soorten kan nogal verschillen. Enkele anemoonvissoorten zijn zelfs verkrijgbaar als nakweek.

De anemoonvis

Er vallen twee geslachten onder de naam anemoonvissen. Veruit het grootste geslacht bestaat uit Amphiprion, met zo’n 29 soorten. Het geslacht Premnas, dat maar uit één soort bestaat, wordt ook tot de anemoonvissen gerekend. Alle anemoonvissen leven tussen de tentakels van anemonen. De slijmlaag van de anemoonvis bevat een speciaal bestanddeel, waardoor de anemoon de vis als lichaamseigen herkent. Anemoonvissen worden hierdoor niet geneteld door anemonen, terwijl andere dieren dit wel worden. Hiermee is de anemoon een veilig onderkomen voor anemoonvissen. Roofvissen zullen namelijk niet snel een anemoon in zwemmen, omdat ze dan geneteld en vaak zelfs gedood worden. De anemoon lijkt zelf ook een voordeel te halen uit het samen leven met anemoonvissen. Anemoonvissen nemen vaak voederresten mee de anemoon in, waar de anemoon ook van eet. Anemoonvissen vormen over het algemeen monogame paren, die ook samen het broed bewaken.

Geschikte soorten voor in het zeeaquarium

Percula anemoonvissen (Ondersoort Actinicola)

Amphiprion occelaris en Amphiprion percula behoren samen tot de ondersoort Actinicola. Beide anemoonvissen zijn zeer populair bij zeeaquarianen. Beide soorten komen voor als nakweek en zijn dus gewend aan aquariumomstandigheden. Nakweek anemoonvissen zijn vaak erg sterk en al gewend aan vlokvoer en diepvriesvoer. Beide anemoonvissen kunnen agressief zijn naar soortgenoten en naar dieren en objecten die te dicht bij de hostanemoon komen. Deze vissen staan er om bekend dat ze kunnen bijten wanneer je met je hand te dicht bij de anemoon komt tijdens onderhoud van het aquarium. Beide soorten worden ongeveer 11 cm lang.

Clark’s anemoonvissen (Ondersoort Amphiprion)

Clark’s anemoonvissen zijn vaak wat makkelijker dan Percula anemoonvissen in het aannemen van een hostanemoon. Deze ondersoort bestaat uit elf soorten. Clark’s anemoonvissen gaan soms meters bij hun anemoon vandaan en zijn minder afhankelijk van hun anemoon dan bijvoorbeeld Percula anemoonvissen. Deze vissen kunnen zeer agressief zijn naar andere anemoonvissen en kunnen alleen solitair of als paar gehouden worden. Clark’s anemoonvissen worden tussen de 12 en 15 cm lang.

Tomaat anemoonvissen (Ondersoort Amphiprion)

Deze ondersoort bestaat uit vijf verwante soorten. Tomaat anemoonvissen kunnen erg agressief zijn, niet alleen naar soortgenoten, maar ook naar passieve andere vissen. Ze blijven over het algemeen dicht bij hun anemoon in de buurt. Vissen van deze ondersoort zijn iets gevoeliger voor de ziekte Brooklynella hostilis. De meeste vissen worden zo’n 12 cm lang, maar ze hebben een dieper lichaam dan andere anemoonvissoorten.

Zadel anemoonvissen (Ondersoort Paramphiprion)

Deze ondersoort bestaat uit drie soorten die minder agressief zijn dan veel andere anemoonvissen. Ze vechten soms wel met soortgenoten, maar laten andere vissen meestal met rust. Deze ondersoort is vatbaarder voor ziektes in het zeeaquarium en heeft vaak veel problemen als gevolg van het transport. Nakweek vissen doen het vaak beter, maar zijn niet makkelijk verkrijgbaar. Hoewel veel anemoonvissen in gevangenschap zonder anemoon kunnen leven, doen deze vissen het duidelijk beter als ze wel een anemoon hebben. De eerste voorkeur gaat hierbij uit naar Stichodactyla haddoni. Zadel anemoonvissen verlaten hun anemoon zelden. Deze vissen worden 12 tot 14 cm lang.

Halsband anemoonvissen (Ondersoort Phalerebus)

Deze ondersoort bestaat uit vijf soorten die allen minder agressief zijn dan andere anemoonvissoorten. Ze passen zich echter ook minder goed aan het aquariumleven aan. Transport van deze vissen is moeilijk en in het aquarium zijn ze erg gevoelig voor verschillende parasieten, zoals Brooklynella hostilis. Nakweek exemplaren doen het beter, maar zijn nauwelijks verkrijgbaar. Halsband anemoonvissen doen het beter wanneer ze de beschikking hebben over een anemoon. Zonder anemoon zijn ze erg gestrest en vatbaarder voor parasieten. Halsband anemoonvissen worden 9 tot 14 cm lang.

Bruine anemoonvis (Soort Premnas)

De enige soort van het geslacht Premnas is de Premnas biaculeatus, ofwel bruine anemoonvis. Er zijn twee kleurvariaties, de één heeft witte strepen, de ander gele strepen. Dit is de grootste anemoonvissoort die wel 17 cm lang kan worden. Van alle anemoonvissen is deze soort het agressiefst, zowel naar soortgenoten als naar andere rustige vissen. Ze kunnen als paar gehouden worden, maar dan moet het kleinere mannetje een eigen anemoon hebben om zich te kunnen verschuilen voor het vrouwtje. Bruine anemoon vissen passen zich redelijk goed aan het aquariumleven aan. Vlak na transport zijn ze vatbaar voor parasieten, maar ze reageren vaak goed en snel op behandeling.
© 2014 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koraalduivels in het zeeaquariumKoraalduivels zijn indrukwekkende vissen om te zien en veel mensen zouden graag zo’n mooie vis in hun aquarium houden. H…
Onder water: Burgers’ Ocean en andere aquariaOnder water: Burgers’ Ocean en andere aquariaLangzaam daal je van strandniveau af naar de diepzee. Het kleurige rif en de prachtig getinte vissen verliezen hun kleur…
Het verhuizen van een zeeaquariumJe neemt een compleet zeeaquarium over van iemand anders, je wilt je vissen overzetten naar een groter aquarium of je ga…
Het opstarten van een zeeaquariumVeel mensen en zeker aquariumbezitters dromen van een eigen stukje zee in huis. Het zeeaquarium. Het opzetten en houden…

Eendenkroos in het zoetwateraquariumVoor sommigen een doorn in het oog, voor andere een welkome aanvulling op het plantenbestand; eendenkroos. De meningen o…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
Bronnen en referenties
  • Reef aquarium fishes - Scott W. Michael
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amphiprion
  • http://www.hobbykwekers.nl/vissendatabase/zeewater/anemoonvissen/1075-amphiprion-percula-zwarte-driebands-anemoonvis
  • http://www.hobbykwekers.nl/vissendatabase/zeewater/anemoonvissen/1655-amphiprion-ocellaris-driebands-anemoonvis
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.