Koraalduivels in het zeeaquarium

Koraalduivels zijn indrukwekkende vissen om te zien en veel mensen zouden graag zo’n mooie vis in hun aquarium houden. Het succesvol houden van een koraalduivel vergt echter wel wat aandacht.

Het geslacht Pterois

Koraalduivels (Pterois) komen vooral voor in de Indische en Grote Oceaan. Het geslacht Pterois bestaat uit tien soorten voor zover nu bekend. Ze verschillen in grootte van 5 cm en 25 gram, tot 45 cm en 1,3 kg. Sommige soorten kunnen wel vijftien jaar oud worden. Koraalduivels staan vooral bekend om hun lange giftige stekels, waarmee ze vissen snel kunnen doden en waarmee ze mensen pijnlijk kunnen verwonden, met in uitzonderlijke gevallen de dood tot gevolg. Koraalduivels jagen voornamelijk op kleine vissen, ongewervelden en schelpdieren. Prooidieren worden meestal in één keer doorgeslikt. Koraalduivels zelf zijn ondanks hun giftige stekels ook niet altijd veilig. Murenes, voelsprietvissen, schorpioenvissen, octopussen en grote trekkervissen staan er om bekend koraalduivels te eten.

Geschikte soorten voor in het zeeaquarium

Er zijn slechts enkele koraalduivels geschikt voor het zeeaquarium, mits er gedegen aandacht wordt besteed aan de inrichting van het aquarium, de keuze van medebewoners en een gedegen voeding. De vier meest voorkomende koraalduivels in het zeeaquarium, die ook het best onderzocht zijn, zullen hieronder beschreven worden.

Indische koraalduivel (Pterois miles)

  • Lengte: 35 cm
  • Temperatuur: 24-26 graden
  • Voeding: Voedingsspecialist, voornamelijk kleine levende vissen
  • Aquariumgrootte: Minimaal 700 liter

Deze vis kan in een zeeaquarium gehouden worden, mits het aquarium genoeg ruimte biedt voor deze grote vis. Ze worden vaak solitair gehouden, maar kunnen ook samen met soortgenoten gehouden worden. Ze zullen in het begin gevoerd moeten worden met kleine levende vissen, het overwennen aan dood voer is het proberen waard. Naast vissen eten ze af en toe ook garnalen en krabben. In principe is de regel om koraalduivels niet samen te houden met vissen die in de bek van de koraalduivel zouden passen.

Pterois radiata

  • Lengte: 24 cm
  • Temperatuur: 22-28 graden
  • Voeding: Garnalen, kleine vissen, levend voer, mysis
  • Aquariumgrootte: Ongeveer 1000 liter

Deze vis wordt vrij groot en heeft dus ook een groot aquarium nodig. Ze worden vaak solitair gehouden, maar kunnen ook samen met soortgenoten gehouden worden. Ze zullen in het begin gevoerd moeten worden met kleine levende vissen, deze vissen willen ook nog wel eens diepvriesvoer aannemen. In het aquarium vangen ze soms poetsgarnalen, dit is vaak een teken van honger. In principe is de regel om koraalduivels niet samen te houden met vissen die in de bek van de koraalduivel zouden passen.

Rode koraalduivel (Pterois antennata)

  • Lengte: 20 cm
  • Temperatuur: 22-27 graden
  • Voeding: Garnalen en krabben
  • Aquariumgrootte: Ongeveer 800 liter

Deze vis kan het best solitair gehouden worden, groepen gaan niet altijd goed samen. Deze vis vangt voornamelijk garnalen en krabben en eet minder vaak vis. Poetsgarnalen worden ook af en toe gevangen, een teken van honger.

Grote koraalduivel (Pterois volitans)

  • Lengte: 38 cm
  • Temperatuur: 22-28 graden
  • Voeding: Garnalen, kleine vissen, krabben, levend voer
  • Aquariumgrootte: Ongeveer 1000 liter

Deze vis kan solitair gehouden worden, of met soortgenoten. Hij eet voornamelijk kleine vissen en af en toe garnalen en krabben. In het aquarium eten ze vaak alleen kleine levende vissen. In principe is de regel om koraalduivels niet samen te houden met vissen die in de bek van de koraalduivel zouden passen.

Waarschuwing!

De stekels van koraalduivels bevatten een sterk gif, dat in sommige gevallen tot de dood kan leiden. Een steek kan extreme pijn, misselijkheid, overgeven, koorts, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, hoofdpijn, een tintelend gevoel, diarree en heftig zweten veroorzaken. In sommige gevallen leidt een steek tot tijdelijke verlamming van het aangetaste lichaamsdeel, hartritme stoornissen en zelfs de dood. Vooral bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een zwak immuunsysteem en allergische mensen komen dodelijke slachtoffers voor.
© 2014 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwergkoraalduivels in het zeeaquariumKoraalduivels zijn indrukwekkende dieren en veel mensen zouden graag zo’n mooie vis in hun zeeaquarium houden. Deze viss…
Gestoken door een rog, koraalduivel, schorpioen- of steenvisRoggen, koraalduivels, schorpioenvissen en steenvissen zijn giftige dieren die in de zee leven. De giffen van deze diere…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

De diepzeevissenMen weet minder over de oceaan dan over de maan. Er zijn plaatsen in zeeën en oceanen die moeilijk bereikbaar zijn, zelf…
Tutorial: Een CO₂ systeem aansluiten aan het aquariumTutorial: Een CO₂ systeem aansluiten aan het aquariumVoor een gezonde en prachtige plantengroei is een goede bemesting onontbeerlijk in een aquarium. De doe-het-zelvers behe…
Bronnen en referenties
  • Reef aquarium fishes – Scott W. Michael
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pterois
  • http://www.meerwasser-lexikon.de
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.