Waterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagen

Waterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagen In de aquaristiek geldt de volgende regel als een van de belangrijkste: meten is weten! Schaf daarom een testsetje aan (druppels, geen teststripjes, die zijn minder nauwkeurig) en check de waterwaardes in het aquarium eens per week of bij behoefte. Enkele belangrijke waterwaardes die je regelmatig dient te checken, zijn de PH, GH, en vooral de NO2 en NO3 waarden (nitriet/nitraat, bij een te hoge waarde leidt dit namelijk tot sterfte bij je vissen).

PH

De PH-graad geeft de zuurtegraad van het water aan. Het is belangrijk dat deze waarde stabiel blijft, om beschadiging van de slijmhuid van de vissen te voorkomen. De ideale waarde voor de meeste vissen ligt tussen de 6 en 7. Echter in Nederland ligt de PH meest rond de 7,5. Voor minder gevoelige vissen is dit geen probleem.

PH-waarde

WaardeBetekenis
< 7Zuur water
7Neutraal water
>7Basisch water

PH te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • PH-minus toevoegen
 • Filteren over turf
 • Deels verversen met zuur water

PH te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • PH-plus toevoegen
 • Deels verversen met basisch water

GH

De GH-waarde geeft de totale hardheid van het water aan. De ideale waarde ligt tussen de 6 en 16. In Nederland komt er meest middelhard water uit de kraan, dat is dus geschikt voor de meeste vissen.

GH-waarde

WaardeBetekenis
0-4Zeer zacht water
4-8Zacht water
8-12Middelhard water
12-30Hard water
>30Zeer hard water

GH te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Deels verversen met osmosewater
 • Deels verversen met regenwater (pas op voor verontreinigd water)
 • Kook het water eerst voordat je het in het aquarium doet, wel eerst laten afkoelen natuurlijk

GH te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • Hier zijn diverse preparaten voor in de handel

KH

De KH-waarde geeft de carbonaathardheid van het water aan. Dit bindt zuren waardoor een snelle daling van de PH-waarde voorkomen wordt. De ideale waarde ligt tussen de 5 en 10.

KH te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Filteren over turf
 • Eikenextract toevoegen

KH te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • KH-plus toevoegen

NH4 - NH3

Dit is de ammonium/ammoniakwaarde. Een hoge waarde ontstaat door vervuiling van het water, hierdoor kan ook een algenplaag ontstaan. De ideale waarde ligt op 0.

NH te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Water deels verversen
 • Meer planten toevoegen
 • Minder voeren

NO2

De nitriet-waarde. Bij een te hoge waarde leidt dit tot bloedvergiftiging. Houdt de NO2 dus goed in de gaten.

NO2-waarde

WaardeBetekenis
0,3-0,9Nog niet heel gevaarlijk, ververs dagelijks 30% water tot de waarde weer normaal is.
0,9-3Gevaarlijk voor vissen, ververs dagelijks 50% van het water en reinig de bodem.
>3Dodelijk voor de vissen. Ververs dagelijks 50% van het water en voeg sera toxivec of een ander geschikt middel toe.

NO3

De nitraat-waarde. Bij een te hoge waarde sterven vissen en planten en is een algenplaag het gevolg. De ideale waarde is maximaal 20mg/l

NO3 te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Water deels verversen
 • Meer planten toevoegen
 • Minder voeren

Fe

Fe is de ijzerwaarde. IJzer is een noodzakelijke groeistof voor planten. De ideale waarde ligt tussen de 0,5 en 1.

Fe te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Water deels verversen

Fe te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • Meststof toevoegen

O2

Zuurstof is voor zowel vissen als planten van levensbelang. Bij een te lage waarde zullen de vissen stikken en de planten sterven. De ideale waarde ligt boven 4mg/l.

Fe te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • Zuurstof toevoegen (in aquariumwinkels te koop)
 • Beluchtingspomp installeren
 • Door middel van de filteruitstroom het wateroppervlak laten bewegen (dit verdrijft wel CO2 en dat is slecht voor je planten)

CO2

CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd, is een noodzakelijke groeistof voor planten. De ideale waarde ligt tussen 10 en 40mg/l.

CO2 te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • CO2-toevoer stoppen
 • Door middel van de filteruitstroom het wateroppervlak laten bewegen

CO2 te laag? Zo kun je hem verhogen:
 • CO2-installatie aanbrengen
 • Spa Rood toevoegen

Cu

Koper is giftig voor vissen. De ideale waarde ligt daarom op 0.

Cu te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Water verversen met kopervrij water

PO4

Door een te hoge fosfaatwaarde zal er algengroei ontstaan. Het ontstaat door een te hoge visbelasting. De ideale waarde ligt op max 0,5mg/l.

PO4 te hoog? Zo kun je hem verlagen:
 • Water verversen (wekelijks 10 - 20%)
 • Snelgroeiende planten aanbrengen
 • Matig voeren

Cl

Chloor beschadigt de slijmhuid van vissen en mag daarom niet in het aquarium voorkomen. De ideale waarde ligt onder 0,02mg/l. In leidingwater mag chloor niet meer voorkomen, maar bij twijfel kun je het water over kool laten lopen en/of 24 uur flink beluchten.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nannobrycon eques - PotloodvisjeNannobrycon eques - PotloodvisjeHet potloodvisje is met zijn aparte manier van zwemmen een opvallende verschijning in het aquarium. Helaas stelt Nannobr…
Gnathonemus petersii - OlifantsvisGnathonemus petersii - OlifantsvisDe olifantsvis is een wel heel opmerkelijke aquariumbewoner. Met zijn slurfachtige snuit doet hij zijn naam eer aan. Dez…
Biotoopaquarium, Amerika, Azië en AfrikaBiotoopaquarium, Amerika, Azië en AfrikaIn het begin van de aquariumhobby kiest bijna elke aquariaan voor een gezelschapsbak. Later veranderen ze dezen echter v…
White Pearl-garnalen in het aquariumWhite Pearl-garnalen in het aquariumDe White Pearl is een echte blikvanger in het aquarium. Door zijn helwitte kleur valt hij goed op. Daarnaast zijn deze g…

Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Voeding voor aquariumvissenVoeding voor aquariumvissenOm je vissen gezond te houden zul je moeten afwisselen met verschillende soorten voeding. Er zijn gelukkig veel verschil…
Reacties

Es, 12-02-2013
@ infoteur Ik ben een beginner, dus ik heb geen idee wat je met kool bedoeld. En hoe het werkt. Ik zou erg blij zijn met een uitleg of een site waar dat op wordt uitgelegd.
Alvast bedankt. Groetjes Reactie infoteur, 14-02-2013
Hallo, je kunt bijvoorbeeld op deze pagina meer informatie vinden over dit onderwerp (onder het kopje Actieve kool) http://www.allesoverhetaquarium.nl/030104materiaal.html

Es, 11-02-2013
Hallo, Ik heb een rio 180 sinds november. Het water is heel stabiel, alleen heb ik al vanaf het begin een probleem dat mn Cl gehalte te hoog ligt. Aquasafe en andere producten helpen niet. Heeft iemand een idee hoe ik dit naar beneden kan krijgen. (in de bak staat een bioflow 3.0)
Groetjes Es Reactie infoteur, 11-02-2013
Hallo Es, heb je al geprobeerd om over kool te filteren als je Cl waarde te hoog ligt?

Stijn, 13-12-2012
Heey,

Vraagje wanneer ik kool in mijn filter doe krijg ik als op mijn bladeren.
Wanneer ik deze niet in de filter heb heb ik hier geen last.?

Hoe kan ik dit voorkomen? Kool is toch ook belangrijk voor het water?

Ik doe nu om de maand kool er in.

Mvg Reactie infoteur, 11-01-2013
Beste, ik begrijp je vraag niet helemaal, waar krijg je last van als je over kool filtert? Algen? Door het filteren over actieve kool kunnen diverse stoffen uit het water gehaald worden, dus dit is niet perse goed voor je aquariumplanten.

Pieter de Vos, 27-08-2009
Hallo mijn zoetwater aqua heb ik nu mnd draaiende.Ik weet dat de KH-waarde omlaag gaat naar gelang de bak langer draait.Ik had em altijd stabiel op 5 dkH en nu schommelend van 4 naar 3.Nu heb je in de handel PH/KH plus.Maar als je dat gebruikt dan gaat de PH toch ook omhoog.de PH heb ik stabiel op 7.0/7+ Vraag wat te doen.
M.V.GR.
Pieter Reactie infoteur, 27-08-2009
Hallo Pieter,

Wellicht kun je advies vragen in een aquariumspeciaalzaak? Ik dacht nl dat er ook middeltjes bestonden die alleen je KH ophogen.

Groeten, Funkyfish

Rumbaaaaaa, 24-02-2009
Kan ik ook spa blauw in plaats van apa rood toevoegen Reactie infoteur, 24-02-2009
In spa blauw zit geen co2!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.