Voeding voor aquariumvissen

Voeding voor aquariumvissen Om je vissen gezond te houden zul je moeten afwisselen met verschillende soorten voeding. Er zijn gelukkig veel verschillende soorten vissenvoer op de markt, waaronder droogvoer, vlokvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Droogvoer

Droogvoer vormt meestal een zeer geschikt hoofdvoeder voor de meeste tropische vissen. Ook zijn er voor veel vissoorten speciaalvoeders op de markt: Meervalvoer, Cichlidenvoer, Betta/Guppyvoer en Discusvoer.

Vlokvoer

Vormt meestal de basis van de voeding. Koop vlokken van een hoge kwaliteit, die voorzien zijn van diverse vitaminen en mineralen. Let ook op het vetgehalte (liefst zo min mogelijk)
Er is ook plantaardig vlokvoer op de markt, zeer geschikt voor omnivore vissen.

Voertabletten

Deze zakken meestal direct naar de bodem, waardoor ze zeer geschikt zijn voor bodembewoners. Ook kun je ze tegen de ruit van je aquarium plakken, om zo de vissen te kunnen bestuderen als ze eten.

Artemia

Ook verkrijgbaar als levend voer.

Tubifex

Tubifex zijn slingerwormen, ze zijn veelal verontreinigd omdat ze ook voorkomen in riolen. Echter in droogvorm zijn ze goed gereinigd. Ook verkrijgbaar als levend voer.

Daphnia

Daphnia zijn kleine kreeftjes, ook verkrijgbaar als levend voer.

Rode Muggenlarven

Gedroogde muggenlarven zijn bij mijn eigen vissen favoriet! Gedroogde rode muggenlarven zijn niet heel vet, waardoor het een zeer geschikt bijvoer is.

Spirulina

Spirulina is een algensoort, verkrijgbaar in gedroogde vorm. Zeer geschikt voor algetende vissen.

Diepvriesvoer

Diepvriesvoer is zeer handig in gebruik, je kunt het lang bewaren en de meeste vissen smullen ervan. Kijk bij je locale aquariumboer wat er voorradig is, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Levend voer

Alle vissen hebben behoefte aan levend voer, geef ze het daarom regelmatig (eens per week)

Artemia

Artemia moet je zelf opkweken, de eitjes zijn te koop. Het is zeer geschikt voor jonge visjes.

Tubifex

Tubifex, rode slingerwormen die soms verontreinigd kunnen zijn. Geef dit liever niet te vaak.

Muggenlarven

Er zijn rode en witte muggenlarven op de markt. De rode zijn vetter, geef dus liever witte.

Watervlooien

Watervlooien komen overal voor, maar schep ze liever niet uit een slootje. Door buiten een emmer schoon water neer te zetten, komen er in de zomer meestal vanzelf vlooien in.

Overig

Groente

Veel vissen lusten ook graag groente, blancheer dit wel eerst (kort in kokend water leggen) Probeer eens komkommer, sla, waterkers of spinazie.

Vis

Vis gaat er eigenlijk altijd wel in! Bij kleine visjes doen pasgeboren visjes het vaak erg goed (jonge gupjes bijvoorbeeld) maar ook gekookte vis vinden ze lekker. Geef echter maar een piepklein stukje aan kleine vissen, om vervuiling in je aquarium te voorkomen.

Ei

Veel vissen lusten ook ei. Geef echter alleen het eiwit, en maar heel weini om verontreiniging te voorkomen.

Krachtvoer

Krachtige voersoorten, als bijvoorbeeld runderhart en wormen, zijn alleen geschikt voor de grotere (cichliden)soorten.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voeding van aquariumvissen is belangrijk!De voeding van aquariumvissen is belangrijk!Veel, vooral beginnende aquarianen, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat een goede, gevarieerde, en op de vis aangep…
Rasbora maculata - DwergrasboraRasbora maculata - DwergrasboraMet zijn 2,5 centimeter is de dwergrasbora (Rasbora maculata) een van de kleinste aquariumvissen. Het spreekt daarom voo…
Boraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae wordt ook wel heel toepasselijk microrasbora genoemd. Deze minivis is de kleinst bekende karperachtige…
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…

Waterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenWaterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenIn de aquaristiek geldt de volgende regel als een van de belangrijkste: meten is weten! Schaf daarom een testsetje aan (…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Bronnen en referenties
Reactie

Willy, 04-02-2008
Hallo, een zeer ongewone vraag. Mogen regenwormen gevoed worden aan discusvissen? Reactie infoteur, 05-02-2008
Hoi Willy,

Volgens mij wordt dat inderdaad wel eens gedaan, maar dit is wel echt krachtvoer. Zorg er wel voor dat de wormen schoon zijn (ook van binnen!) Ik zou het voor de zekerheid nog wel even navragen bij een discus-specialist.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.