Poecilia Sphenops - Black Molly

Poecilia Sphenops - Black Molly De Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat de vis geen hoge eisen stelt aan de huisvesting en de waterwaardes, is het een zeer geschikte beginnersvis.
  • Wetenschappelijke naam: Poecilia Sphenops
  • Nederlandse naam: Black Molly
  • Familie: Poeciliidae (Levendbarende tandkarpers)
  • Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika

Lengte

Vrouwtje 6 cm, mannetje ongeveer 5 cm.

Geslachtsonderscheid

Het vrouwtje is wat groter dan het mannetje. Het mannetje is tevens te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Dit orgaan zit op de plek van de anaalvin, bij het vrouwtje is deze rond, bij het mannetje is deze puntiger. Soms hebben de mannetjes ook een grotere rugvin.

Aquarium voor Black Molly's

Black Molly's kunnen gehouden worden in een aquarium van minimaal 60 cm lang. De soort stelt verder geen hoge eisen aan de huisvesting, maar houdt wel van veel planten en wat drijfplanten.

Karakter

Zeer vreedzame vis die geschikt is voor een gezelschapsaquarium. De Black Molly is ook zeer actief. Nadeel van deze vis is dat ze vrij witte stipgevoelig zijn, het is daarom raadzaam af en toe wat zeezout toe te voegen aan het aquarium.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 18-28°C
  • Ph: 7,5-8
  • GH: 16-20

Voeding

De Black Molly is een alleseter, van droog- tot diepvriesvoer tot algen.

Black Molly's kweken

Poecilia Sphenops is levendbarend, hij plant zich dan ook zeer gemakkelijk voort. Het gaat eigenlijk vanzelf. De jongen kunnen opgefokt worden met stofvoer, maar ze eten vrijwel direct fijngewreven droogvoer. Na een paar weken kunnen ze wat groter voer aan.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Black Molly, een populair visjeDe Latijnse naam van de Black Molly is Poecilia sphenops en hij behoort tot de familie van de levendbarende tandkarpers…
Levendbarende tandkarpers – PoeciliidaeLevendbarende tandkarpers – PoeciliidaeDe familie van de levendbarende tandkarpers omvat veel bekende aquariumvissen, waaronder de guppy, de platy en de black…
Poecilia reticulata - GuppyPoecilia reticulata - GuppyGuppy's zijn al jarenlang onverminderd populair bij aquarianen. Voor beginners zijn ze heel geschikt, omdat ze vrij ster…
Aquarium inrichten: Midden-Amerikaanse kuststroomDit eenvoudige en levendige aquarium vol grind en kiezels is een nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van enkele v…

Betta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvisBetta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvisDe Betta Splendens, ook wel Kempvis genaamd, is een vrij lastige vis om te houden. Dit maakt hem geen geschikte beginner…
Waterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenWaterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenIn de aquaristiek geldt de volgende regel als een van de belangrijkste: meten is weten! Schaf daarom een testsetje aan (…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marrabbio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reactie

Daniel, 22-03-2008
Ik heb net een aquarium gestart alleen ik weet nou niet precies of iets een mannetje of vrouwtje is, de ene die heeft een soort spitse en de andere een ronde, maar heeft de ene hem niet helemaal uit? Kan dat? En hoelang duurt het ongeveer voordat ze kleintjes krijgen? Reactie infoteur, 25-03-2008
Hallo Daniel,

Ik weet niet precies wat je met 'een spitse' of 'een ronde' bedoeld maar zoals je in het artikel kunt lezen heeft het mannetje een spitsere aarsvin dan het vrouwtje. Tevens zijn vrouwtjes meestal groter dan mannetjes. Hoe lang het duurt voor ze kleintjes krijgen hangt af van de leeftijd van de vissen. Als de vissen volwassen zijn, kun je waarschijnlijk binnen een maand tot zes weken kleintjes verwachten.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.