De Pijlgifkikker

Gifkikkers zijn hele mooie kleine kikkers. In het regenwoud werd hun gif meestal gebruikt om aan de pijlen te doen om apen af te schieten. Het gif is afkomstig van de huis van deze kleine kikkertjes. Ze worden dus daarom ook pijlgifkikkers genoemd. Hieronder wat meer uitleg over enkele veelgehouden soorten van gifkikkers

Algemene informatie

Wetgeving: Ze worden beschermd door de Conventie van Washington en door de Converntie voor Internationale handel van bedreigde fauna en flora (CITES, bijlage II)

Voeding: Ze eten insecten zoals kleine krekels, wasmotten, fruitvliegen, springstaarten ...

Huisvesting: Je huisvest ze het beste in een paludarium of oerwoudterrarium. Deze moet minstens 50x50x50cm groot zijn. Ze hebben nood aan een erg hoge lcuhtvochtigheid! (80-100%). De optimale temperatuur ligt overdag rond 24-25°C. ‘snachts mag deze temperatuur dalen tot ongeveer 18-20°C. Zorg voor een watertemperatuur van ongeveer 23°C.

Phyllobates bicolor

De Phyllobates bicolor is een stevig gebouwde gifkikker. Hij wordt ongeveer40mm groot. De jonge kikkers hebben dorsolaterale strepen. Deze strepen verdwijnen als ze volwassen worden (op ongeveer anderhalf jaar zijn ze volwassen). De volwassen mannetjes kunnen erg mooi fluiten. Ze leven in berggebieden in Colombia. Hier leven ze in de buurt van rivieren en beken.

Dendrobates auratus

Qua uiterlijk is de Dendrobates auratus meestal een groen-zwarte kikker. Het groen is meesal als vlekken, stippen of dwarsbanden aanwezig op het lichaam. Ze kunnen ongeveer 3,5cm groot worden!
In de natuur leven ze in tropisch laagland regenwoud van Nicaragua tot Panama.

Dendrobates tinctorius

Deze soort wordt ook wel geverfde gifkikker genoemd. Deze soort is meestal blauw, geel en zwart gekleurd. Hierin bestaat heel veel variatie. De vrouwtjes worden 35 tot 65mm groot. Ze leven in laagland regenwoud in Noord-Brazilië, Suriname en Guyana.

Phyllobates vittatus

Deze gifkikker is zwart gekleurd met twee oranje lengtestrepen. Hun poten zijn blauwzwart gemarmerd. Ze wordt maximaal 3cm groot. Al hun vingers zijn even lang. De Phyllobates vittatus leeft tussen plantenwortels en in holen aan de kant van beken en rivieren. Ze komen voor in laden zoals Costa Rica (zuidelijk gedeelte).

Epipedobates tricolor

De Epipedobates tricolor is roodbruin gekleurd. Ze worden ook wel driekleurige gifkikker genoemd. Ze hebben een streeptekening die groen, wit of geel is. Ze worden tot 2,5cm groot. De vingers zijn even lang. Ze leven in het tropisch regenwoud in Zuidwest-Ecuador en Peru. Hier leven ze op de bodem.
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…
Het Sipaliwini natuurreservaatHet Sipaliwini natuurreservaatHet Sipaliwini natuurreservaat is een van de 11 natuurreservaten in Suriname en waarvan het savannelandschap daarvan een…
Pijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingPijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingDe pijlgifkikkers behoren tot de orde van de kikkers. Het zijn kleine beesten gekenmerkt door hun mooie felle kleuren. D…
Alles over de gifkikkerAlles over de gifkikkerEen gifkikker is voor de meeste wel het laatste huisdier waarvoor men zou kiezen. Toch is het prachtig om te zien hoe de…

Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…
Diamant beoordelingHet mineraal diamant is het hardste materiaal dat bekend is. De ruwe diamant heeft een huid en glanst niet of nauwelijks…
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.