Diamant beoordeling

Het mineraal diamant is het hardste materiaal dat bekend is. De ruwe diamant heeft een huid en glanst niet of nauwelijks. Pas door de bewerking van diamant met diamant kan de ruwe huid verwijderd worden waardoor de hoge glans vrij komt. In de loop van de eeuwen is de bewerking van diamant steeds meer geperfectioneerd en zelfs bij één slijpvorm, "brillant" is deze vorm wetenschappelijk gegrondvest door de Universiteit van Antwerpen. Hierbij kaatst het invallende licht 99%.

Beoordeling

De waardebepaling van geslepen diamant gebeurd door de vaststelling van vier factoren. De zogenoemde vier C's staan voor de Engelse benamingen van:

Gewicht: Carat

Het gewicht van edelstenen als diamant, Robijn, Saffier en Smaragd worden uitgedrukt in Karaat (1 karaat = 0,2 gram) Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt bv. 1,43 karaat of 1 karaat en 43 punt. Met een weegschaal wordt het gewicht bepaald.

Maaksel: Cut

Dit is de kwaliteit en vorm van het slijpsel gemakshalve het Maaksel genoemd. In veel literatuur wordt onder “CUT”, de slijpvorm besproken en wordt met geen woord gerept over de kwaliteit van het slijpsel.

Het Maaksel bepaald de kwaliteit van het slijpen en de verhoudingen van de slijpvorm. Belangrijk zijn de juiste verhoudingen van de totale vorm. Deze verhoudingen worden in zware certificaten aangegeven met de term measurements. Hieronder verstaan we de afmetingen en de hoogte van de: kroon, de kroonhoek, de diepte van de paviljoenzijde, de tafelspiegeling, de verhouding van de rondist t.o.v. totale diepte steen.

De verfijning van de afwerking wordt aangegeven in de finish grade. Hiermee wordt bedoeld de verfijnde afwerking van het totale maaksel. Welke regelmaat heeft de rondist, een zware of lichte kollet, onregelmatige aansluitingen van de facetten tussen de boven en onderzijde van de steen, is de kollet centraal gelegen of ligt de tafel uit het midden.

Deze factoren zijn de spil in de optimale spel van het licht in de steen. We hebben te maken met menselijke invloed. De zuiverheid en kleur zijn door de natuur bepaald. Indien de steen een mooi gewicht, de hoogste zuiverheid en gewicht heeft maar een slecht maaksel is dit zeer van invloed op de prijs.

Zuiverheid: Clarity

De zuiverheid van de steen bepaald mede de prijs. In de steen kunnen insluitsels zitten van diverse kleuren en intensiteit. De hoeveelheid, ligging en helderheid zijn van groot belang. We kennen de zuiverheidgraden in de internationale benamingen als FAWLESS – loep zuiver, V.V.S.I. – zeer zeer kleine insluitsels, V.S.I. – zeer kleine insluitsels, S.I. – kleine insluitsels en tenslotte de met het blote oog zichtbare insluitsel in steeds zwaardere gradaties – PIQUé 1, 2 en 3

Kleur: Color

De kleur is van nature in de steen aanwezig en varieert van: fijnste wit tot dark Brown. De donkere kleuren verschillen nauwelijks in prijs doch de hoogste kleuren vertegenwoordigen 10% verschil tussen b.v. een D of een F kleur. Deze bepaling gebeurt subjectief aan de hand van vergelijking met een set masterstones. Dit is een set stenen die door belangrijke diamantairs is beoordeeld en als het belangrijkste gereedschap van de diamantair kan worden beschouwd.

Fluorescentie

Fluorescentie is een eigenschap die veel voorkomt bij diamant en op de grote certificaten specifiek wordt vermeld. De belangrijkste eigenschap van een fluoriderende steen is dat hij onder bepaalde veel voorkomende lichtomstandigheden witter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Fluorescentie is een negatieve eigenschap.
© 2007 - 2024 Trigon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Een briljant is een ronde diamant, en rond is de meest verkochte diamantvorm. Een briljant is echter geen aparte steenso…

De PijlgifkikkerGifkikkers zijn hele mooie kleine kikkers. In het regenwoud werd hun gif meestal gebruikt om aan de pijlen te doen om ap…
Speciale bomenweetjesSpeciale bomenweetjesWaarom worden de bladeren van bomen in de herfst eigenlijk geel, rood en bruin? Waarom wordt een Waringin boom (Ficus be…
Trigon (1 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.