Het Sipaliwini natuurreservaat
Het Sipaliwini natuurreservaat is een van de 11 natuurreservaten in Suriname en waarvan het savannelandschap daarvan een geheel vormt met de bekende Paroe savanne in Brazilië. De vegetatie is zeer divers en hier komt de bekende blauwe pijlgifkikker voor en het vermoeden is dat er nog meer te ontdekken valt. Vanwege de onherbergzaamheid moet men veel moeite doen om er te komen, maar een mogelijke ontdekking zal veel vergoeden en voor toeristen is het daar toeven een geweldige ervaring.
Darwin en de dendrobates azureus
Sipaliwini is het op een na grootste van de natuurreservaten in Suriname, met zijn ruim 1000 vierkante kilometer, is alleen het Centraal Suriname natuurreservaat groter. Maar het is bijna totaal onbewoond, volgens expeditieverslagen enkele Inheemse dorpen en helemaal in het diepe zuiden van Suriname waar niet veel mensen uit de kustvlakte nog zijn geweest. Daarom is ook het meest onbekend, maar niet minder interessant. Voor toeristen die van de natuur houden is dit een gebied geschikt voor een fantastische ontdekkingsreis: dieren, vogels, insecten in vooral het graslandschap. En waar Darwin met zijn Beagle langs de Galapagos trok, zou een trek langs de Sipaliwini niet minder interessant hoeven te zijn. Wie bijvoorbeeld de blauwe pijlgifkikker, de Dendrobates Azureus, wil zien moet hier zijn. Misschien had Darwin graag deze azureus willen ontdekken. De pijlgif kikker heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze door de Inheemsen (Indianen) werden en worden gebruikt om hun jachtpijlen van gif te voorzien waarmee ze hun prooien kunnen doden. De Inheemsen zullen daarom de pijlgifkikker niet makkelijk doden omdat hij hen voorziet van het benodigde gif voor de jacht.
Een met de Paroe
Er zijn diverse expedities naar het gebied geweest en er zullen nog zaken zijn die daar liggen te wachten op ontdekking. Of die misschien vliegen, kruipen, zwemmen of alle drie kunnen. De Sipaliwini savanne is een geheel met de Braziliaanse Paroe Savanne. Aan de andere kant van de savanne in de Paroe wonen wel Inheemsen samen met enkele missionarissen volgens expeditieverslagen. Maar Sipaliwini bestaat niet alleen uit savannes, ook uit bergachtige gebieden met veel rotsen, zwampen en gewoon vlaklandschap. Het gebied is zeer divers en vol met allerlei begroeiingen, diverse boomsoorten, grassoorten, bloemsoorten en met een unieke begroeiing aan Mauritiuspalmen. Het gebied is een totaal andere omgeving dan het kustgebied met natuurreservaten als de Brownsberg, de Matapica, de Wia-Wia, Wanekreek of Galibi.
Ongerept
Wie naar het Sipaliwini natuurreservaat wil, moet zich goed laten informeren door de natuurreservaatautoriteiten als STINASU die aangewezen zijn door de Surinaamse overheid. Sipaliwini zou je bijna het ongerepte Afrika van Suriname kunnen noemen, niet vanwege de bevolking, want hier zijn het Inheemsen, maar het is vooral de biologische rijkdom die zich laat vergelijken met ongerepte delen van Afrika. Je zal hier geen cobra treffen of de Black Mamba, neushoorns, giraffen of olifanten, maar misschien soorten die even uniek zijn of misschien nog belangrijker omdat die nog niet ontdekt zijn. Zo zijn er de wilde savannehonden die tot de beste jachthonden kunnen worden gemaakt alleen door de Wajarikoele's een van de daar wonende Inheemse stammen. Zo gaat het verhaal. En over de Wajarikoele's gaan allerlei vreemde verhalen. Ze zijn zeer gastvrij, maar als je ze bezoekt en ze zijn aan het eten, dan moet je gewoon mee-eten, niet wachten, niet groeten, want dat is onbeleefd. Pas na het eten mag er worden gegroet en als je die code kent, kan je de beste jachthonden meekrijgen.
Beroemd worden
Wie daar in het Sipaliwini reservaat op zoek gaat naar de luxe van een Hilton hotel, het Marriott, Golden Tullip, Ibis of Best Western, komt er bedrogen uit. Die zijn er niet te vinden. Maar wie durft met laptop, een Apple of een PC, met cameratoestel en nu misschien met IPAD op pad te gaan, die kan misschien beroemd worden, door een vlinder, een gele kikker en misschien straks met naam en toenaam genoemd worden in wetenschappelijke bladen als Science en Nature of keer op keer weer zijn ontdekkingsverhaal moeten houden voor studenten en wetenschappers van de beste universiteiten zoals Yale, Harvard, Oxford en Cambridge. En zo kan een simpele reis naar het Sipaliwini natuurreservaat toch leiden naar het verblijven in wereldsteden en overnachtingen in de beste hotels van de wereld.