Alles over de gifkikker
Een gifkikker is voor de meeste wel het laatste huisdier waarvoor men zou kiezen. Toch is het prachtig om te zien hoe deze kleine kikkertjes rondhuppelen in een paludarium dat lijkt op een deeltje van het regenwoud. In dit artikel kom je te weten of gifkikkers wel echt giftig zijn en hoe je gifkikkers moet verzorgen.
Zijn gifkikkers echt giftig
Om het simpel te houden, ja en neen. Dat gifkikkers in het wild giftig zijn daar bestaat geen twijfel over. De verhalen over indianen die hun pijlen en speren insmeren met het gif zijn geen broodje aap verhalen. Het zeer krachtige gif wordt zelfs nu door sommige stammen nog gebruikt. Maar een indiaan die zijn speer insmeert met een gifkikker die ergens in gevangenschap leeft zal niet veel vangen. Het is namelijk door hun voeding dat gifkikkers giftig worden. Door het geven van voornamelijk fruitvliegjes in gevangenschap ontwikkelen de kikkers geen gif. In het wild, waar ze bepaalde soorten termieten, mieren en mijten eten is dit wel het geval. Vele soorten of families hebben andere insecten nodig waarmee ze hun specifiek gif kunnen produceren. Er zijn dus veel verschillende soorten gif.
De gifkikker als huisdier
Dat een gifkikker geen dier is om te knuffelen is wel vrij duidelijk. Waarom zou men dan een groepje gifkikkers aanschaffen?
Daarvoor moet je misschien eerst is bij anderen een kijkje nemen. Het zicht van een paludarium ingericht met allerlei tropische planten een watervalletje en een prachtig biotoop zal je wel versteld doen staan. Als je daartussen dan nog is felgekleurde kikkertjes ziet springen is het helemaal te gek. Het is gewoon de blikvanger in elke woonkamer. Door een klein groepje kikkers te zetten kan je hier uren per dag naar kijken en toch elke moment iets anders zien. Zie je de kikkertjes niet zitten dan is er nog steeds het prachtige zicht van een tropische plantenbak.
De verzorging van de gifkikker
Hoewel het maar kleine diertjes zijn vragen ze toch aardig wat verzorging. Ze hebben op zen minst elke 2 dagen voedsel nodig en om hun tropische leefomstandigheden na te bootsen is aardig wat apparatuur nodig.
Voeding
De eerste moeilijkheid is het voedsel zelf. Kikkerbrokjes bestaan niet en als ze bestaan zouden ze ze niet opeten. Kikkers wil hun prooi levend. Deze bestaan uit zowat alle kleine insecten die in hun kleine bekje past. De meest gebruikelijke zijn fruitvliegen, springstaarten, en wat keversoorten. Dit heeft te maken met het gemak om deze insecten zelf te kweken. Er is niet in elke stad een amfibieënwinkel dus elke 2 dagen naar de winkel om voedseldieren te kopen is vaak niet vol te houden. Daarnaast is een belangrijk deel van de voeding weideplankton. Dit zijn zowat alle insecten die we hier in de Benelux kunnen vangen die passen in een kikkermond. Deze vang je met een zeef of een vlindernetje op een plek ver weg van drukke banen en bespoten velden. Door met je netje enkele keren door het lange gras te zwieren heb je al tal van insecten gevangen. In het wild eten gifkikkers de hele dag door, alles wat voorbijloopt wordt opgegeten. Dit kunnen we in gevangenschap moeilijk nabootsen. Als regel kan aangehouden worden dat om de 2 dagen de kikkers hun buikje moeten kunnen rond eten.
Huisvesting
Zowat alle gifkikkersoorten leven in een regenwoud. Dit houdt een hoge temperatuur (25°C-35°C) en luchtvochtigheid( +80%) in. Door een watervalletje te installeren met een reservoir met hierin een aquariumthermostaat krijgt men vaak al voldoende luchtvochtigheid. Indien het nog niet warm genoeg is op deze manier kan men bovenin de bak extra lampen hangen. De temperatuur mag 's nachts een beetje dalen maar slechts enkele graden. Er moeten basis el enkele lampen aanwezig zijn voor de planten. Kikkers en planten hebben een dag en nachtritme nodig. Sluit daarom je lampen aan op een tijdsklok die hun dit ritme geeft. Aangezien de temperatuur en luchtvochtigheid per soort afhangt kan dit hier niet allemaal gegeven worden aangezien dit voor elke soort verschilt. Dit is elders op het net of in de literatuur snel terug te vinden.
Naast deze basisbehoeften die nodig zijn om te overleven zijn er ook planten nodig. Buiten dat dit een streling is voor het oog zitten kikkers hier graag op, in en onder. Zowat alle tropische planten kunnen geplaatst worden. Toch is het aan te raden enkele bromelia's te zetten. Deze worden gebruikt als slaap- en rustplaats. Zorg voor de rest voor voldoende beschutting. Als je overweegt om minder planten te zetten omdat je diertjes dan meer zichtbaar worden is dit een slecht idee. Ze zullen zich minder veilig voelen en zich juist meer gaan verstoppen. Zorgt men voor veel schuilmogelijkheden komen de kikkers vanzelf wel op de open plekken. Zeker als men ze hier altijd eten geeft.