Parels - Zoetwaterparels

Parels - Zoetwaterparels Zoetwaterparels worden weleens beschreven als 'maneschijn door zilveren wolken', door hun witte zilverachtige kleur met een soms roze glans. Ze ontstaan in de zoetwaterparelmossel die laagjes parelmoer over elkaar stapelt waardoor zich na jaren een parel gevormd heeft. De meeste parels worden nu gekweekt waardoor er veel meer parels beschikbaar gekomen zijn.

Natuurlijke zoetwaterparels

De zoetwaterparel wordt gevormd in de zoetwaterparelmossel, die tot de Unionidae familie behoren, die in meren, stromen, rivieren en andere zoetwatergebieden leven. Op de binnenkant van de schelpen van deze weekdieren zit een mooie laag parelmoer. Deze dieren kunnen zeer oud worden, wel 150 jaar of ouder zelfs, als het water zuurstofrijk en zacht genoeg is. Ooit volop te vinden in oude rivieren, is het aantal zoetwaterparelmossels in alle landen nu aan het afnemen en is deze soort in veel gebieden bijna uitgestorven. Ze leven niet alleen in de warmere klimaten, maar ook in koudere en meer gematigde klimaten zoals Schotland (waar ze inmiddels wettelijk beschermd zijn). Deze mossel is een beschermde soort geworden in de meeste Europese landen.

Wee Willie

De parels worden zoetwater- of rivierparels genoemd om zo het onderscheid te kunnen maken met zoutwaterparels. In China viste men al 5000 jaar geleden rivierparels. In 1967 werd in de rivier de Tay in Schotland een bijzonder mooie parel gevonden die de naam 'Wee Willie' heeft gekregen. Hij is vernoemd naar de vinder van de parel William Abernathy, die parelvisser van beroep was. Schotland was al sinds de oudheid beroemd vanwege de zoetwaterparels en sommigen denken dat de uitzonderlijke schoonheid van deze parels een van de redenen was waarom Julius Caesar Groot-Brittannië bezette.

Mossel met meerdere parelsMossel met meerdere parels

Gecultiveerde parels

Tegenwoordig worden parels voornamelijk gekweekt in meren en rivieren in China, Australië en Japan. Er wordt een stukje weefsel van een schelp geïmplanteerd in een andere schelp waardoor de mossel of oester een parel gaat vormen, nadat het stukje weefsel eerst ingekapseld is door een parelzakje. Bij natuurlijke parels gebeurt dit proces vanzelf maar dit komt niet vaak voor. In Japan is men al in 1914 begonnen met het kweken van zoetwaterparels in het meer Biwa, in de buurt van de stad Kyoto. In de jaren zeventig werden enorme hoeveelheden van deze parels geproduceerd, maar na vervuiling van het water gebeurt dit nauwelijks nog.

Er zijn veel verschillende vormen en maten van de zoetwaterparel en naarmate ze ronder zijn wordt ook de prijs hoger. De maten lopen van 2 mm tot wel 14 mm doorsnee. Ze zijn er in de kleuren roze, wit, paars of zalmkleur. De structuur van de gekweekte parel is anders dan de natuurlijke parel. De natuurlijke parel bestaat uit heel veel dunne laagjes parelmoer terwijl de cultivéparel alleen een buitenste laag van parelmoer heeft.

Beroemde parels

Lao Tzu

De parel van Lao Tzu is de grootste parel van de wereld en is gevonden in de Palawan zee, bij het eiland Palawan in de Filipijnen en is gevonden door een Filipijnse parelvisser. De parel meet 24 centimeter in doorsnee en weegt 6.4 kilogram.

La Peregrina

De parel La Peregrina is een van 's werelds beroemdste zoutwaterparels met een geschiedenis die 500 jaar omvat. Deze parel is gevonden op Pearl Islands in de Golf van Panama en is in het bezit geweest van Europese koningshuizen en meer recentelijk van de actrice Elizabeth Taylor.

Parel Maxima

De reuzenparel Maxima werd In 1999 in museum Naturalis tentoongesteld. Het is een barokparel, dus onregelmatig van vorm. Er was veel bekijks van een groot aantal bezoekers. Het is een natuurlijke parel, ontwikkeld in een pareloester op natuurlijke wijze zonder inmenging van de mens. Deze zijn zeldzaam en vaak klein van maat. De parel Maxima is bijzonder groot en zwaar, ruim zeven centimeter groot met een gewicht van ongeveer 120 gram. Vandaar ook de naam, latijn voor 'de grootste'.

Big Pink Parel

In 1990 werd de 'Big Pink Pearl' gevonden in Petaluma, California, met een gewicht van 94 gram. Wegens de bijzondere vorm wordt de parel omschreven als een barokke abalone parel.

Black Beauty

De oorsprong van de Black Beauty Parel zou Zuid-Amerika zijn, waarschijnlijk Venezuela of Ecuador. Deze twee landen waren bekend als historische parelvisgebieden. Deze parel heeft de vorm van een button parel en weegt 94 gram. Het is een bijzonder mooie zwarte parel met regenboogkleuren, ook wel peacock genoemd

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aantrekkingskracht van parelsDe aantrekkingskracht van parelsParels hebben, net als diamanten, al sinds jaar en dag een aantrekkingskracht op mensen, met name op vrouwen. De echte p…
Parel in oester, wat is de waarde?Parel in oester, wat is de waarde?Een parel vinden in een oester, het is zeldzaam maar het kan gebeuren. En als je dan zo'n parel vindt, dan wil je natuur…
Parels, ze zijn weer helemaal HOT!Parels, ze zijn weer helemaal HOT!De parel is 1 van de 9 edelstenen in de Thaise "Orde van de 9 edelstenen". Mensen kennen al ongeveer 6000 jaar parels, i…
Zwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populair. Het is ook mogelijk om gewone parels te kleuren met zilvernitraat, dit zorgt er voor d…

Bloedkoralen sieradenBloedkoralen sieradenDe waarde van bloedkoralen sieraden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er inmiddels een verbod is op…
Waarom zijn er verschillende klimaten?Hoe komt het dat er verschillende klimaten zijn? Dit heeft te maken met temperatuur en neerslag, die door verschillende…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.onsamsterdam.nl
  • Edelstenen in kleur
  • Foto mossel van Kobuparels
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.