Hommelnest verwijderen, niet doen

Een hommelnest verwijderen moet je niet doen. Hommels zijn erg nuttige diertjes voor de bestuiving van planten. Ze worden vaak door tuinders gehouden om de gewassen mooier te laten groeien. Als een hommelnest toch in de weg zit dan kun je deze het beste laten verplaatsen door een specialist. Zelf een hommelnest verplaatsen is ook een optie. Zorg dan wel voor goede bescherming tegen steken en beten. Er bestaan grote verschillen tussen wespen en hommels.

Wat zijn hommels?

Hommels zijn familie van de bij-achtigen. Hommels leven in gebieden over de gehele wereld waar het minimaal zon vijf maanden boven de 10 graden Celsius is. Bovendien moeten de winters niet te streng zijn in die gebieden omdat anders hommels niet kunnen overleven. Na iedere winterperiode komt een hommel koningin tevoorschijn om een nest te gaan bouwen. In dat nest wordt dan een hommel kolonie gesticht. Hommels zijn voor de natuur erg nuttige dieren. Ze helpen bij het bestuiven van planten.

Waar zitten hommelnesten?

Hommels kun je houden in speciale nestkasten. Deze worden veel gebruikt door tuinders om gewassen te bestuiven. Hommels kun je ook aantreffen in een vogelnestkast. Dit is een ideale plek voor hommels om hun nest te bouwen, helemaal als er nog een oud nest in zit. Zij gebruiken het materiaal om een nieuw nest te bouwen.

In en om huizen kun je ook hommelnesten tegenkomen. Spouwmuren zijn plekken waarin een hommelnest past. Een geïsoleerde spouwmuur wordt door hommels gebruikt om hun nest in en van te bouwen. Het isolatiemateriaal is uitstekend te gebruiken om een nest van te maken. Alleen in muren waarvan de voegen open zijn (stootvoegen) kun je een hommelnest aantreffen. Om te voorkomen dat er een nest in de spouwmuur komt kun je een metalen bekje in de openingen in de spouwmuur aanbrengen.

Hommelnest verwijderen

Hommelnesten verwijderen is eigenlijk niet nodig. Een hommel is niet schadelijk zoals bijvoorbeeld een wesp of een horzel. Hommels zijn altijd druk bezig met het verzamelen van stuifmeel en steken bijna niet. Alleen als er direct gevaar dreigt voor een hommel kan hij steken. Een hommelnest kun je het beste lekker laten zitten, tenzij het nest in de weg zit zoals bij een voordeur van een huis. Als er veel menselijke activiteit is in de vliegroute van de hommels op en neer naar hun nest dan kan het verstandig zijn het hommelnest te laten verplaatsen door een specialist.

Hommelnest verplaatsen

Je kunt zelf een hommelnest verplaatsen, maar je kunt het ook aan een specialist overlaten. Wil je toch zelf aan de slag dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening dient te houden. Een hommelnest kun je in een nestkast zetten, dat is het gemakkelijkste om te doen. Een hommelnest mag je maximaal vijftig centimeter per dag verplaatsen vanaf de oude plek. Het nestkastje kun je inrichten met zachte dingen zoals wat gras en mos of pluis en watten. De opening in het kastje mag maximaal 2 centimeter zijn.

Om een hommelnest te verplaatsen kun je het beste dikke rubberen handschoenen aantrekken. Ook moet je het gezicht beschermen met bijvoorbeeld een stuk vitrage dat je over een hoed hangt. Zorg er wel voor dat de vitrage bij de kleding wordt ingestopt zodat er geen hommels van onderaf in kunnen vliegen.

Hommels versus wespen

De angel van een hommel heeft, net als de angel van een wesp, geen weerhaakje. De angel van een honingbij daarentegen heeft wel een weerhaakje. Ook breekt de angel van een hommel niet af, bij een honingbij wel. Een hommel kan zijn angel dus vaker gebruiken, een wesp ook. Honingbijen die hebben gestoken gaan binnen een dag na de steek dood. Dit komt doordat de angel met gifblaasje en al uit het lichaam van de honingbij wordt gerukt waardoor een inwendige beschadiging ontstaat.

Wespen kunnen zich agressief gedragen, hommels doen dit niet. Een hommel steekt of bijt alleen als er direct gevaar dreigt. De voortekenen van een aanvallende/verdedigende hommel zijn dat het achterlichaam naar beneden gaat en de twee voorpoten omhoog. Wespen kunnen minder goed activiteit in de buurt van hun nest verdragen als hommels. Hommels zijn veel toleranter in de buurt van het nest.

Ga op een mooie voorjaarsdag eens hommels bestuderen in de tuin. Bekijk ook eens een nest van dichtbij als je de kans krijgt. Hommels zijn fascinerende insecten!
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hommelnest: wat kun je eraan doen?Hommelnest: wat kun je eraan doen?In het voorjaar zal een hommelkoningin eitjes leggen om zo een nieuw volk te creëren. In het begin staat zij er alleen v…
Hommels, ongevaarlijke insectenHommels, ongevaarlijke insectenHommels, wie kent ze niet. Deze mooie diertjes zitten graag op mooie bloemen. Je hoeft echt niet bang te zijn voor homme…
Wespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelenWespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelenWespen komen vaak voor in de warme zomermaanden. Deze kleine insecten kunnen bij mensen veel overlast veroorzaken. Het l…
Insecten: hommels (Bombus)Insecten: hommels (Bombus)Hommels zijn vrij grote insecten die nogal behaard zijn. Daardoor kunnen ze als het relatief koud is al snel tevoorschij…

Het leven van de hooiwagen (Opiliones)Het leven van de hooiwagen (Opiliones)Een hooiwagen is een beestje dat vaak wordt aangezien als een spin. Toch is het een heel ander soort diertje. Hij behoor…
Hoe groeit een bijenlarve?Van een blind, hulpeloos wezentje, niet groter dan een suikerkorrel, tot een volwassen insect met een volledig stel gere…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 18-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.