Hoe groeit een bijenlarve?

Van een blind, hulpeloos wezentje, niet groter dan een suikerkorrel, tot een volwassen insect met een volledig stel gereedschappen dat is de geschiedenis van de honingbij.

Koninginnebrij en bijenbrood

Een bijenlarve wordt voortdurend gevoed met koninginnebrij (ook koninginnesap genoemd). Dat is een soort pasta gemaakt in de speciale voedersapklieren in de kop van de werksterbij. Ongeveer elke minuut wordt de bijenlarve van een nieuwe lading koninginnebrij voorzien. In plaats van te stikken in al dit voedsel, begint de larve te zwellen als een ballon. De huid gaat gespannen staan als een jasje dat te nauw is.

Vervelling

Van zodra het 'jasje' te strak geworden is, scheurt het open en de bijenlarve murwt zich vrij. De volgende dag vindt opnieuw een vervelling plaats. Tenslotte is de bijenlarve zo groot geworden dat deze de gehele cel vult. Ze is ongeveer tienduizend maal gevoed eerst met koninginnebrij gedurende de eerste twee dagen en vervolgens met bijenbrood (gefermenteerd stuifmeel gemengd met honing) gedurende de vier volgende. Nu is de bijenlarve meer dan duizendmaal zo groot dan het een week geleden was.

Cocon

De bijenlarve begint een kleverig spinsel te maken uit klieren nabij de mond. Door heen en weer gaande bewegingen verandert het spinsel in een kanten cocon. Dan ligt het dier stil als een mummie in de windsels.

In de gehele broedraat doen honderden andere bijenlarven hetzelfde. De koningin die de eieren legde, heeft er misschien duizend geproduceerd op diezelfde dag telkens één in zijn eigen zeswandige cel. Net voor de bijenlarven de cocons gaan spinnen, verzegelen de werkbijen hun celletje met was. Dan gaan ze voor andere larven zorgen.

Transformatie

Binnen de cocon vindt een grote transformatie plaats: de zachte pootloze bijenlarve verstijft; poten, vleugels, ogen en sprieten beginnen zich af te tekenen. De bijenlarve is geen larve meer, maar een pop die verhardt en donkerder van kleur wordt. Hieruit zal een honingbij te voorschijn komen.

Honingbij

Twaalf dagen later begint een nieuw paar scherpe kaken het wasdekseltje van de cel weg te snijden. Nu gebeurt het grote wonder. De cel opent zich en er komt een nieuwe, schone honingbij uit vier glanzende vleugels, dunner dan papier en haar zes poten gereed om kroonblaadjes vast te pakken die zij nog nooit heeft gezien. Wetenschappers zeggen dat de verandering van een bijenlarve in een bij een even groot wonder is als het volgende: men plaatst een vrachtwagen in een garage en sluit de deur. Na twaalf dagen komt er een prachtig nieuw vliegtuig uit.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Wat te doen als een zwerm bijen aanvalt?Wat te doen als een zwerm bijen aanvalt?De zomer komt er stilaan aan en we zullen weer met bijen worden geconfronteerd. Het gebeurt niet zo vaak dat mensen door…
Sporkehout, Rhamnus frangulaSporkehout, Rhamnus frangulaEen interessant plantje, genaamd sporkehout, groeit van naturen onder ander in Nederland. Het is onduidelijk of het tot…
Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop is een van de mooiste aromatische kruiden uit de mediterrane gebieden. Hysop kent vele toepassingen in de keuken,…

Hommelnest verwijderen, niet doenEen hommelnest verwijderen moet je niet doen. Hommels zijn erg nuttige diertjes voor de bestuiving van planten. Ze worde…
Dierenweetjes - MierenMieren zijn volgens wetenschappers op veel vlakken intelligenter en sterker dan mensen, niet alleen dankzij hun lichaams…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.