Hoe groeit een bijenlarve?
Van een blind, hulpeloos wezentje, niet groter dan een suikerkorrel, tot een volwassen insect met een volledig stel gereedschappen – dat is de geschiedenis van de honingbij.Koninginnebrij en bijenbrood
Een bijenlarve wordt voortdurend gevoed met koninginnebrij (ook koninginnesap genoemd). Dat is een soort pasta gemaakt in de speciale voedersapklieren in de kop van de werksterbij. Ongeveer elke minuut wordt de bijenlarve van een nieuwe lading koninginnebrij voorzien. In plaats van te stikken in al dit voedsel, begint de larve te zwellen als een ballon. De huid gaat gespannen staan als een jasje dat te nauw is.Vervelling
Van zodra het 'jasje' te strak geworden is, scheurt het open en de bijenlarve murwt zich vrij. De volgende dag vindt opnieuw een vervelling plaats. Tenslotte is de bijenlarve zo groot geworden dat deze de gehele cel vult. Ze is ongeveer tienduizend maal gevoed – eerst met koninginnebrij gedurende de eerste twee dagen en vervolgens met bijenbrood (gefermenteerd stuifmeel gemengd met honing) gedurende de vier volgende. Nu is de bijenlarve meer dan duizendmaal zo groot dan het een week geleden was.Cocon
De bijenlarve begint een kleverig spinsel te maken uit klieren nabij de mond. Door heen en weer gaande bewegingen verandert het spinsel in een kanten cocon. Dan ligt het dier stil als een mummie in de windsels.In de gehele broedraat doen honderden andere bijenlarven hetzelfde. De koningin die de eieren legde, heeft er misschien duizend geproduceerd op diezelfde dag – telkens één in zijn eigen zeswandige cel. Net voor de bijenlarven de cocons gaan spinnen, verzegelen de werkbijen hun celletje met was. Dan gaan ze voor andere larven zorgen.