Wespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelen

Wespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelen Wespen komen vaak voor in de warme zomermaanden. Deze kleine insecten kunnen bij mensen veel overlast veroorzaken. Het liefste houdt u wespen bij u en vooral bij uw kinderen uit de buurt. Hoe herkent en verjaagt u een wesp en hoe kunt u een wespensteek het beste behandelen?

Heeft u te maken met een wesp, een hommel of met een bij?

De wesp, de bij en de hommel zijn drie verschillende soorten insecten, toch lijken ze erg sterk op elkaar. Alle drie deze insecten kunnen u steken wanneer ze boos zijn. Ook zijn de insecten alle drie zwart met geel gestreept, maar wat is nu het verschil tussen deze drie insecten?

Hommels en bijen

Hommels en bijen zullen u nooit zomaar steken, deze twee insecten blijven ook meestal in de buurt van bloemen en komen minder snel op zoetigheid en etenswaren af dan dat wespen doen. Behalve dit, zijn hommels en bijen ook veel minder agressief dan wespen. Een bij kan maar één maal steken, dan sterft de bij omdat hij zijn angel verloren is. Natuurlijk zal de bij daarom niet zomaar steken, dit doen ze alleen bij echte paniek. Hommels zijn de grootste soort insecten van de drie, de bij is iets kleiner dan de hommel en de wesp is het kleinste en dunste. Hommels en bijen zijn ook erg dik, een wesp is smal.

Wespen

Wespen zijn sneller, agressiever en vaak vervelender dan bijen of hommels, wespen komen namelijk graag op zoetigheid, zoals etenswaren, af. Net zoals bijen en hommels zullen wespen ook niet zomaar steken, echter gaat een wesp niet dood als ze steekt. Een wesp kan prima vele malen achter elkaar steken zonder gevolgen voor de wesp. Alleen de vrouwtjeswesp kan steken.

Wanneer steekt een wesp

Een wesp steekt als u de wesp lastig valt, dit kan doordat u de wesp weg slaat, of in het nauw drijft. Ook kan het zijn dat u zich in de vliegroute van en naar het wespennest bevindt, u zit dus in de weg voor de wesp. Een wesp zal niet zomaar steken, en heeft dus vaak een reden.

Manieren om wespen op afstand te houden

U hebt vast alle standaard maatregelen om wespen op afstand te houden al wel eens gehoord: geen zoetigheid of etenswaren laten liggen, geen zoete parfum, kijk in uw drinken voor u een slok neemt en hang een wespenvanger op. Maar wat kunt u nog meer doen om wespen op afstand te houden?

U kunt een bakje water met een flinke scheut ammoniak/ammonium op tafel zetten, deze geur vinden wespen erg vies, echter moet u hier zelf natuurlijk ook tegen kunnen. Ook kunt u een citroen in stukken snijden en op tafel leggen, ook deze geur houdt de wespen op afstand. Behalve ammoniak en citroen helpt ook azijn en kruidnagel erg goed, vooral kruidnagel, wat u in een zakje kunt doen en op kunt hangen, houdt de wespen op afstand. De laatste tip die steeds meer in opkomst is, is een zakje water ophangen. Dit glimt in de zon en daar kunnen wespen, maar ook vliegen niet tegen.

Angst voor wespen

Veel mensen zijn bang voor wespen, logisch het is namelijk niet fijn als u wordt gestoken. Ook zijn er veel mensen allergisch voor wespensteken, ze moeten dan zo snel mogelijk naar de dokter om tegengif te halen, mensen kunnen hier namelijk dood aan gaan. Vaak zetten klieren op waardoor de persoon geen adem meer krijgt. De angst voor wespen is vaak iets wat kinderen al bij hun ouders zien, kinderen worden dus ook bang voor wespen terwijl ze niet weten wat wespen doen. Probeer dus altijd rustig te blijven als er een wesp bij u vliegt, zo doet de wesp u niets en leert u ook uw kinderen dat wanneer ze een wesp zien, ze rustig moeten blijven.

Gestoken door een wesp? Wat nu?

Als u dan toch wordt gestoken door een wesp is het belangrijk dat u de plek uitzuigt, dit kunt u zelf met uw mond doen, spuug het gif echter wel uit en slik dit niet door. Ook kunt u gebruik maken van een speciaal soort spuit die u in veel winkels kunt kopen. Deze spuit heeft aan het einde een soort malletje die u om de steek heen kunt zetten, u kunt nu dit spuitje het gif uit uw wondje laten zuigen.

Om de pijn en de jeuk wat te verzachten kunt u ammonium op de steek smeren. U kunt nog wel een paar uur tot een dag last hebben van de wespensteek.

Wilt u dus in de zomer lekker met de familie een barbecue geven of gewoon gezellig in de tuin zitten? Vergeet dan niet een van deze bovenstaande producten op tafel te zetten om de wespen op afstand te houden.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…
Een wespensteek, een pijnlijke en vervelende steekWespen zijn vervelende beestjes die rondom jou en je eten heen vliegen. Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijs…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…

Mieren... van koningin tot slaafMieren... van koningin tot slaafIedereen heeft in de zomer wel eens last van een mierennest in zijn gazon of tussen de spleten van zijn terras. Dan zijn…
Honingbijen - harde werkers zijn het!Honingbijen - harde werkers zijn het!Wat veel mensen zich niet beseffen is dat honingbijen een vrij belangrijke rol vervullen in het voedselproces van de men…
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.