Vragen over bedwantsen, bedbugs en wandluis

Bedwants, bedbug of wandluis, er zijn een heleboel benamingen voor dit kleine kevertje. Bedwantsen behoren tot de groep ongedierte. Hoe ontstaan ze? Waar kan je ze vinden? Hoe bestrijd ik ze? Waar komen ze voor? Hoe herken ik ze? Wie moet ik bellen? Er zijn heel veel vragen over bedwantsen. Bedwantsen kwamen voornamelijk in de Tweede Wereldoorlog voor, daarna was het lang stil. Sinds een aantal jaar is er weer een stijging te zien in de hoeveelheid meldingen van bedwantsen.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen vallen onder de categorie ongedierte. Ze komen overal ter wereld voor, in 2013/2014 is er voornamelijk in New York een grote plaag geweest. Nu er telkens meer mensen gemakkelijker reizen over de hele wereld, lift dit beestje makkelijk mee in koffers en verhuiswagens. Bedwantsen voeden zich met bloed en zijn voornamelijk nachtdieren, ze komen het liefst uit hun schuilplaats net voordat het licht wordt buiten.

Hoe zien bedwantsen er uit?

Bedwantsen zijn kleine kevertjes met een ovale platte rug, Ze kunnen rond de 10 mm groot worden. De jonkies zijn vaak nog doorzichtig van kleur waar je nog in het lijfje kan kijken. De wat meer volwassen bedwantsen zijn rood/bruin van kleur. Ze hebben zes pootjes en twee voelsprieten.

Ik heb een bedwants zien lopen, hoe kan ik controleren of er nog meer zijn?

Bedwantsen komen vooral 's nachts uit hun schuilplek te voorschijn. De beste plekken om te zoeken zijn: randen van het matras, achter het hoofdbord, rondom de lattenbodem en in het matras (dit kan gecontroleerd worden door met een bankpas langzaam over het matras te schuiven zodat ze tevoorschijn komen)

Hoe herken ik een beet van een bedwants?

De beten van een bedwants lijken erg op muggenbulten, het verschil tussen een muggenbult of een bedwantsbeet kan je herkennen aan het feit dat bedwantsbeten vaak op een rijtje zitten. Om te weten of je bedwantsbeten hebt moet je echt een bedwants vinden, want alleen aan de bulten kun je niet direct opmaken of je ze in huis hebt.

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Nee bedwantsen zijn niet gevaarlijk. Ze zijn wel heel vervelend en moeilijk om te bestrijden. Maar het idee dat er beestjes in het matras zitten die je bloed zuigen doet bij de meeste mensen hun haren overeind staan.

Waar komen bedwantsen op af?

Bedwantsen komen af op warmte en koolstofdioxide (stof die we uitscheiden bij het uitademen).

Bijten bedwantsen alleen mensen?

Het liefst voeden ze zich met mensenbloed, maar als die niet in de buurt zijn kunnen ze zich ook voeden met het bloed van huisdieren zoals hond en kat of muizen en ratten.

Ik heb bedwantsen gevonden in mijn huis wat moet ik nu doen?

Het eerste wat je moet doen is een bedwants vangen (dood of levend dat maakt niet uit) en vervolgens de GGD bellen. Zij zullen waarschijnlijk vragen om een foto van de vermoedelijke bedwants zodat zij kunnen bevestigen dat het inderdaad om een bedwants gaat. Je kan een afspraak maken met de GGD om gif te spuiten in huis. Hiervoor zijn de kosten ongeveer 250. Belangrijk is dat je in de tussentijd niets verplaatst van de slaapkamer naar de woonkamer om de plaag zo min mogelijk te verspreiden.

Ik heb beten opgelopen in een hotel wat moet ik nu doen?

Als je beten hebt opgelopen in het hotel of je hebt bedwantsen gezien dan is het belangrijk dat je je kleding en de kofferinhoud goed inspecteert. Als het mogelijk is de inhoud in een vuilniszak doen en zo lang mogelijk in de hete zon bewaren. Voordat je binnenkomt de inhoud van de koffer in een plastic zak doen en bij binnenkomst gelijk de spullen in de wasmachine en zo heet mogelijk wassen. De koffer zelf daarna heel goed uitkloppen en als het mogelijk is met een stoomreiniger stomen.

Hoe kan ik een hotelkamer controleren op bedwantsen?

Als je in een hotelkamer komt wacht dan met de koffer uitpakken en inspecteer eerst de kamer. Kijk tussen de matrasrichels, kijk achter het hoofdboord, achter schilderijen en plinten. Bekijk nachtkastjes aan de onderkant en in de lades. Ook kan je de lakens inspecteren op bloedvlekjes. Er wordt gezegd dat hotels die rode lakens hebben vaak bedwantsen hebben om zo de bloedvlekjes te verdoezelen.

Hoe kan het dat ik telkens meer hoor en lees over bedwantsen?

Vroeger waren er meer bedwantsen, tot ze op een gegeven moment met zwaardere pesticiden gingen werken. Na een tijd mocht dit niet meer omdat het ook schadelijk was voor mensen en andere dieren. Toen zijn ze overgestapt op mildere pesticiden en veel bedwantsen gaan daar niet aan dood.

Hoe komt het dat mijn partner wel beten heeft en ik niet?

De reden daarvoor is dat niet iedereen reageert op de beten van bedwantsen, sommige mensen reageren juist weer allergisch op de beten.

Komen bedwantsen voor bij slechte hygiëne?

Bedwantsen komen bij alle soorten huizen voor, het heeft niks met hygiëne te maken.

Krijg ik de kosten vergoed door mijn verzekering?

Je kunt je verzekering, huisbaas of woningcorporatie vragen om de kosten te dekken maar in bijna alle gevallen worden de gemaakte kosten niet gedekt.

Kan ik bedwantsen voorkomen?

Om bedwantsen te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Zorg dat alle kieren in het huis zijn gedicht met kit. Koop zo min mogelijk tweedehands meubelen (doe je dit wel, controleer ze dan goed voordat je ze binnen plaatst). Let goed op met reizen en controleer tussendoor je bagage en lichaam op bultjes en bedwantsen.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs of bedwantsen zijn kleine insecten, parasieten, die een ware plaag in huis kunnen vormen. Ze verschuilen zich gr…
Bedwantsen beet: herkennen, symptomen en behandelenBedwantsen beet: herkennen, symptomen en behandelenEen bedwantsen beet kan bepaalde klachten en symptomen geven, zoals jeuk en roodheid. De bedwants, vroeger bekend als 'w…
Bedwantsen: Risicofactoren, symptomen & behandeling van beetBedwantsen: Risicofactoren, symptomen & behandeling van beetBedwantsen (wandluizen, bedbugs) zijn kleine bloedzuigende parasieten die zich schuilhouden in onder andere spleten in k…
Bedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwantsBedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwantsWat zijn bedwantsen, hoe kun je bedwantsen herkennen en op welke manier kun je bedwantsen bestrijden? De symptomen van e…

Hommelnest: wat kun je eraan doen?Hommelnest: wat kun je eraan doen?In het voorjaar zal een hommelkoningin eitjes leggen om zo een nieuw volk te creëren. In het begin staat zij er alleen v…
De huisvlieg, een gevaarlijk insectDe huisvlieg, een gevaarlijk insectWe kijken allemaal uit naar de komst van de warme zomer. Gezellig keuvelen op een zonnig terras of een lekkere barbecue…
Bronnen en referenties
  • www.ggd.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Bed_bug_infestation
Taranaomi (15 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.