Vlooien in de auto - Preventie en bestrijding

Vlooien in de auto - Preventie en bestrijding De meeste honden krijgen vroeg of laat last van vlooien. Deze kunnen in korte tijd ook meester worden van uw auto. Dit is niet alleen vervelend voor de eigenaar, ze kunnen er ook voor zorgen dat uw huisdier nooit van vlooien verlost geraakt, zelfs al gebruikt u verschillende voorzorgsmaatregelen. In dit artikel ontdekt ons stappenplan voor een efficiënte preventie en bestrijding van vlooien.

Stofzuigen

Stofzuig de auto grondig, zowel de zitplaatsen als de tapijten. Besteed vooral veel aandacht aan plooien en naden, want dat zijn de plaatsen waar de meeste vlooien en vlooieneitjes zich bevinden. De zitplaats van de hond moet dubbel zo goed gestofzuigd worden. Door het stofzuigen zullen de meeste vlooien, poppen en eitjes uit de auto worden verwijderd. Stofzuigen doet u trouwens nooit te vaak als u met een plaag te maken heeft; de hond kan na het stofzuigen immers opnieuw vlooieneitjes laten vallen die op hun beurt opnieuw voor vlooien zorgen. Stofzuig uw auto telkens u ergens geweest bent waar een mogelijk een vlooienplaag is (bij vrienden die honden of katten hebben, na een wandeling in het bos, etc). Eventueel kunt u de binnenkant van de auto eerst met zout bestrooien alvorens het te stofzuigen.

Water en zeep

Nadat u de auto hebt gestofzuigd, is het moment aangebroken om de binnenkant van de auto te poetsen met heet water en zeep. Dit kunt u eventueel laten doen door de bediende van de car wash. Opteert u ervoor om de auto toch zelf te poetsen, dan kunt u de zeep vervangen door een vlooienshampoo voor dieren; deze shampoos zijn zacht genoeg zodat ze uw zetels niet beschadigen. Daarnaast kunt u ook opteren voor een wasmiddel op basis van tea tree olie of aloe vera; beide planten zijn immers perfect voor vlooien preventie en bestrijding.

Azijn

Veel mensen worden afgeschrikt door de geur van de azijn. Nochtans is het een probaat middel voor vlooien preventie en bestrijding. Vermeng de azijn samen met een beetje water in een sproeier en bewerk hiermee de binnenkant van de auto. Deze techniek is ideaal om af en toe te gebruiken nadat u uw auto grondig gestofzuigd en gepoetst hebt. Het gebruik van azijn alleen is echter niet efficiënt genoeg indien u met een echte plaag te kampen hebt.

Essentiële olie

In plaats van azijn kunt u de wagen ook besproeien met een mengeling van water en essentiële olie. Dit ruikt een stuk aangenamer dan azijn en bovendien erg efficiënt in het verjagen en op afstand houden van vlooien. Niet alle essentiële oliën zijn echter even geschikt hiervoor. Sommigen zijn zelfs giftig voor honden en katten. De beste essentiële olie die u voor de preventie en de bestrijding van vlooien kunt gebruiken, zijn deze van tea tree, lavendel, rozemarijn en eucalyptus.

Controleer op de verpakking of de essentiële oliën puur zijn. Sommige etherische oliën worden immers gemengd met geparfumeerde olie om de productiekost laag te houden en de geur te verbeteren. Deze geparfumeerde oliën kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren.

Gebruik de eerste keer slechts een klein beetje essentiële olie om de reactie van uw hond te testen. Dit kunt u doen door een beetje essentiële olie op een katoenen doek te doen en hiermee de huid van uw hond te bevochtigen op een plaats waar hij dit niet kan aflikken. Zoek 24 uur later naar tekenen van roodheid of irritatie. Indien dit het geval is, mag u het product niet meer gebruiken.

Plastiek

Leg een plastieken zeil over de zitplaatsen. Dit vormt een fysieke barrière tussen de zetels en de hond, zodat de eitjes niet opnieuw op de zetels vallen. Het plastieken zeil kan gemakkelijk na iedere autorit uitgeschud worden.

IGR

Zorg ervoor dat uw hond vanaf nu behandeld is met een IGR alvorens het de auto opnieuw betreedt. Een IGR voorkomt dat de nieuwe vlooieneitjes die in de auto vallen uitgroeien tot nieuwe, volwassen vlooien.

Warmte

Parkeer de auto op een warme, zonnige plaats gedurende twee weken. Zet eventueel de verwarming van de wagen op maximale stand en doe de ramen dicht. De auto in de zon parkeren, zal ervoor zorgen dat de vlooieneitjes sneller zullen transformeren tot volwassen vlooien; zo vermijdt u dat u enkele weken of maanden later opnieuw met vlooien te kampen krijgt. De ideale temperatuur voor de ontwikkeling van vlooien is 35° Celsius. Als het in de auto heet genoeg is, kan de hitte voldoende zijn om volwassen vlooien te doden.

Na twee weken doet u de auto opnieuw open en laat u de hond binnen. Alle nieuw uitgekomen vlooien zullen meteen op de hond springen. Indien u uw hond 30 minuten voor het instappen een Caspar tablet hebt gegeven, zullen de nieuwe vlooien die op hem springen na enkele uren allemaal gestorven zijn. Gebruik voor deze techniek echter geen honden die allergisch zijn aan vlooien. Vervolgens moet u de wagen opnieuw stofzuigen en poetsen met heet water en zeep.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boek - Vlooien preventie bij honden en kattenBoek - Vlooien preventie bij honden en kattenVlooien preventie bij honden en katten kan een moeilijke taak zijn indien u zo goed als niets over vlooien weet. Slechts…
Vlooien bestrijdingVlooien bestrijdingVlooien, vrijwel iedereen met huisdieren heeft er wel eens mee te maken gehad. Vlooien komen vaak voor in huizen, met na…
Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Hoe kun je het beste vlooien bestrijden in huis en welke producten zijn daarvoor geschikt? Vlooien zijn kleine bloedpara…
Heeft mijn kat vlooien?Heeft mijn kat vlooien?De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als…

Vlooiencyclus - Eitjes, larven, poppen, vlooienVlooiencyclus - Eitjes, larven, poppen, vlooienEen goed begrip van de vlooiencyclus is nodig om deze insecten op een efficiënte manier te verwijderen. Volwassen vlooie…
Vlooien in de tuin verwijderen en verjagenVlooien in de tuin verwijderen en verjagenUw huis of appartement is niet de enige plaats die met een vlooienplaag te kampen kan krijgen. Ook uw tuin is onderhevig…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.