Vlooien bestrijding
Vlooien, vrijwel iedereen met huisdieren heeft er wel eens mee te maken gehad. Vlooien komen vaak voor in huizen, met name na een verhuizing waarbij de huisdieren zijn verdwenen. Over het algemeen kunnen vlooienbeten van Nederlandse vlooien niet zo heel veel kwaad maar vervelend is het wel. In dit artikel volgt informatie over enkele soorten vlooien, vlooienbeten, bescherming tegen vlooien en bestrijding van vlooien.
Vlooien, een veel voorkomend probleem
Er wordt niet heel vaak over gesproken maar vlooien zijn een groter probleem dan je in eerste instantie denkt. Als je aan vlooien denkt, dan denk je aan kriebelbeestjes die met dieren meereizen. Dier weg = vlo weg. Helaas is dat niet het geval. Vlooien komen vaak voor in huizen en kunnen een heel groot probleem vormen in huizen die nu leeg staan maar die eerder bewoond werden door mensen met huisdieren.
Vlooien kunnen, net als andere bijtende insecten, ziekten overdragen maar dat komt in Nederland niet echt vaak voor. In ons land is een tekenbeet over het algemeen alleen vervelend maar niet gevaarlijk.
Meer over vlooien
Vlooien starten als vlooienlarven. Ze voeden zich met organisch materiaal wat te vinden is in onder andere vloerbedekking en beddengoed. Het is dus altijd goed om goed te stofzuigen en zaken als beddengoed regelmatig te wassen. Dit is zeker belangrijk wanneer er honden, katten of vogels aanwezig zijn in de woning. Met een goede hygiëne zal je de vlooien niet verslaan maar je kunt het probleem wel zoveel mogelijk beperken.
Zoals eerder gezegd kunnen vlooien een groot probleem vormen in leegstaande woningen waar eerder huisdieren hebben gewoond. De achtergebleven vlooiencocons kunnen langer dan twee jaar blijven liggen tot een nieuw slachtoffer zich aandient. Wanneer er na een langere tijd dan ineens mensen de woning betreden worden de vlooien gewekt door het geluid en de trillingen van de voetstappen waarna ze allemaal bijna tegelijk uitkomen. Zo is de kans groot op een vlooienplaag. Wanneer de vlooiencocons uitkomen wachten de vlooien niet op huisdieren maar bespringen dan ook mensen.
Mensenvlooien
Mensenvlooien komen in Nederland bijna niet meer voor. De naam zegt het al. Ze hebben mensen nodig, of dieren die een vergelijkbare huid hebben om te kunnen leven. Door onder andere de goede hygiëne zijn deze vlooien bijna uitgeroeid. Eigenlijk de enige plek waar je nog mensenvlooien tegenkomt is op de boerderij, met name bij de varkens. Maar ook hier is het maar heel zelden dat je mensenvlooien tegenkomt.
Honden- en kattenvlooien
Hondenvlooien en kattenvlooien leven op en rondom deze huisdieren. Wanneer je vloerbedekking in je huis hebt liggen leven er vrijwel zeker meer vlooien in je vloerbedekking dan op de huisdieren zelf. Natuurlijk leven vlooien ook in de vacht van de huisdieren maar dat is toch enigszins beperkt. Vlooien springen op het huisdier of op mensen wanneer deze voorbij lopen. Grotere concentraties vlooien zijn vaak te vinden op en rond de slaapplaats van de hond of kat. Omdat vlooien je bespringen wanneer je langsloopt zitten vlooienbeten vaak op de voeten, voetzolen en onderbenen.
Vlooienbeten
Vlooienbeten zien er meestal zwart uit met een rode rand. Vaak zal je meerdere vlooienbeten vlak bij elkaar hebben zitten. Vlooienbeten onderscheiden zich van andere insectenbeten omdat de plek over het algemeen minder opzwelt. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor beten. Ga in dit geval even langs de dokter of de apotheek voor meer informatie.
Kinderen worden vaker gebeten door vlooien omdat ze op de grond spelen. De vlooien springen op het kind die voorbij loopt, kruipt of lekker zit te spelen. Ook hier geldt weer, veel stofzuigen om de aantallen vlooien te beperken.
Hebben mijn huisdieren vlooien?
Wanneer uw hond of kat vlooien heeft zal het gaan opvallen dat het diertje zich vaak krabt of bijt. De vlooienbeten irriteren namelijk erg. Om te kijken of uw huisdier vlooien heeft is het soms voldoende om op de buik te kijken door de haren opzij te doen. Wat ook goed werkt om te kijken of uw huisdier vlooien heeft is om de hond of kat op een witte ondergrond te zetten, bijvoorbeeld een laken, en dan uw huisdier met een vlooienkam goed te kammen. Er zullen dan vlooien uit de vacht vallen die goed te zien zijn op de witte ondergrond.
Kammen met een vlooienkam zorgt ervoor dat het vlooienprobleem in de vacht van het huisdier beperkt blijft maar er is wel actie nodig om de vlooien uit te bannen.
Bestrijden van vlooien
Om te beginnen is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de vlooien zich niet te comfortabel gaan voelen en zich snel gaan vermenigvuldigen.
Zoals eerder gezegd houden vlooien van de vacht van uw huisdieren, vloerbedekking en beddengoed. Veelvuldig en goed stofzuigen is een vereiste. Extra goed stofzuigen op de plekken waar uw huisdier vaak zit of slaapt, dit houdt dus ook eventueel de meubels in. Om te voorkomen dat de vlooien de stofzuiger weer uitkomen doet u een of enkele kleine stukjes vlooienband in de stofzuigerzak!
Probeer te voorkomen dat de eitjes zich verspreiden. Doe dus voorzichtig met het optillen en verplaatsen van bijvoorbeeld de hondenmand of kattenmand. De eitjes vallen dan makkelijk op de grond. Wanneer uw hond of kat een eigen mandje heeft, was dit dan wekelijks op een hoge temperatuur (minimaal 50 graden) zodat de vlooien die in de stof zitten worden gedood.
Voor uw hond of kat zijn naast vlooienbanden ook druppeltjes te koop die ze van de vlooien afhelpen. Verder is het mogelijk om de plekken waar de vlooien zich het meest ophouden zoals bijvoorbeeld de honden- of kattenmand in te spuiten met een vlooienspray. Wanneer het probleem hiermee niet wordt verholpen is het advies om een gespecialiseerde ongediertebestrijder in te schakelen om de vlooien voor u te verwijderen.