Boek - Vlooien preventie bij honden en katten

Boek - Vlooien preventie bij honden en katten Vlooien preventie bij honden en katten kan een moeilijke taak zijn indien u zo goed als niets over vlooien weet. Slechts één enkele vlo kan gemakkelijk voor 500 nieuwe vlooien zorgen, vandaar dat u bij gebrek aan goede vlooien preventie met een ware vlooienplaag te kampen kunt krijgen. In het boek How to Protect Your Pet from Fleas krijgt u een groot aanbod van tips voor vlooien preventie bij honden en katten.

Wat zijn vlooien?

Het boek How to Protect Your Pet from Fleas begint met een uitleg van wat vlooien precies zijn en hoe honden en katten ze kunnen oprapen. We leren dat door volwassen vlooien te doden, we slechts 5% van het probleem oplossen. Weten we niet hoe we de overige 95% moeten aanpakken, dan is een vlooienplaag gegarandeerd.

Vlooiencyclus

Vlooien doorlopen drie levensfasen alvorens ze volwassen vlooien worden. Dit noemen we de vlooiencyclus. De vlooien beginnen als eitjes, worden vervolgens larven en vervellen tot slot tot een cocon alvorens uit te groeien tot volwassen vlooien. Een diepgaande kennis van de verschillende levensfasen van de vlooiencyclus is noodzakelijk om de vlooien preventie van honden en katten efficiënt te laten verlopen.

Wetenswaardigheden over vlooien preventie

De tien wetenswaardigheden over vlooien en vlooien preventie die we in How to Protect Your Pet from Fleas te lezen krijgen, gaan onder andere over hoe vlooienallergie bij honden en katten veroorzaakt wordt, op welke plaatsen van het huis de meeste vlooien te vinden zijn, welke soort vlooien verantwoordelijk zijn voor bijna elke vlooienplaag etc.

Vlooien en ziektes

Vlooien kunnen verschillende nare ziektes bij honden en katten veroorzaken of overdragen, denk maar aan de pest, lintwormen, anemie en vlooienallergie. In How to Protect Your Pet from Fleas leert u waarom vlooien aan de basis liggen van deze ziektes, hoe u deze ziektes kunt voorkomen en hoe u de symptomen bij honden en katten kunt herkennen. Het boek besteedt extra aandacht aan FAD (vlooienallergie) en aan de manieren waarop u deze kwaal thuis met natuurlijke middelen kunt behandelen.

Vlooien preventie en mensen

Ook mensen kunnen muggenbeten en vlooienallergie krijgen. Kleine kinderen en baby’s kunnen door een te veel aan muggenbeten ook aan anemie beginnen lijden. In dit hoofdstuk leert u welke de verschillende manieren zijn waarop mensen vlooien kunnen oprapen en hoe u erachter kunt komen of u vlooien hebt of niet.

Vlooien preventie en honden

Er zijn maar weinig honden die enkel binnenshuis leven en dus zijn honden een favoriet doelwit voor vlooien. Manieren waarop honden vlooien kunnen krijgen, zijn via hondenkennels, de hondenkapper, wandelingen in de bossen, etc.

Vlooien preventie en katten

Katten houden er een andere levenswijze dan honden op na en dus zijn de manieren waarop ze vlooien kunnen krijgen voor een stuk ook verschillend. Katten die enkel binnenshuis leven krijgen zelden vlooien, maar het kan natuurlijk dat mensen zelf vlooien mee naar huis brengen, dat vlooien uit de tuin naar binnen komen, dat u het bezoek krijgt van een dier met vlooien, etc. In dit hoofdstuk komt u de meest voorkomende redenen van een vlooienplaag bij katten te weten.

Vlooien preventie en knaagdieren

Ook knaagdieren (hamsters, cavia’s, ratten, muizen, gerbils, konijnen) kunnen vlooien krijgen. Vlooien preventie is dus ook bij hen van toepassing. Pas echter goed op, want de meeste producten voor de preventie en de bestrijding van vlooien zijn giftig voor knaagdieren.

Vlooien preventie het hele jaar door

Moet u producten voor vlooien preventie het hele jaar door of alleen tijdens de zomermaanden geven? Het antwoord hangt af van de omstandigheden en van de dieren die u in huis hebt.

Vlooien preventie en vlooien bestrijding in huis

Eenmaal u vlooien in huis hebt, kan het zeer moeilijk zijn om ervan af te geraken. In dit hoofdstuk leert u hoe u te weten kunt komen of er al of niet vlooien in huis zijn, hoe u vlooien uit tapijten kunt verwijderen en hoe u de bestrijding van vlooien in meubels en beddengoed kunt aanpakken.

Vlooien preventie en vlooien bestrijding in de tuin

Als uw honden en katten geregeld de tuin betreden, dan moet u ook deze tegen vlooien behandelen. How to Protect Your Pet from Fleas geeft in dit hoofdstuk vijf manieren om vlooien preventie en bestrijding in de tuin efficiënt te laten verlopen. Wist u bijvoorbeeld dat zwavel, Borax en ceder vlooien op de vlucht doet slaan?

Vlooien preventie en vlooien bestrijding in de auto

De auto is één van de eerste plaatsen waar een vlooienplaag zich kan ontwikkelen. Vlooien vinden namelijk gemakkelijk de weg naar de auto na een bezoekje aan het bos, de camping, de hondenschool of de hondenkapper. En hoe meer vlooien er in uw auto zitten, hoe meer kans er bestaat dat ze ook in uw huis een vlooienplaag zullen veroorzaken. Voor de efficiënte vlooien preventie en vlooien bestrijding in de auto kunt u het beste de verschillende stappen volgen die in dit hoofdstuk staan beschreven.

Natuurlijke vlooien preventie en vlooien bestrijding

How to Protect Your Pet from Fleas geeft ook een overzicht van verschillende natuurlijke producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding bij honden en katten. Enkele voorbeelden hiervan zijn het gebruik van vlooienbandjes met etherische oliën, plantaardige vlooienpoeders, biergist, look, diatomeeënaarde etc. Verder dan een opsomming gaat het hier echter niet. De auteur legt niet uit in combinatie met welke andere methodes u deze moet gebruiken, hoe u gevaarlijke producten kunt herkennen, en naar welke kruiden en etherische oliën u op zoek moet gaan.

Producten voor vlooien preventie en de vlooien bestrijding

Dit hoofdstuk geeft een opsomming van enkele van de meest gebruikte producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding (vlooienbandje, vlooienpipet, vlooienspray, vlooienmedicatie etc), hun voordelen en nadelen, evenals richtlijnen voor hun gebruik. De auteur geeft ook een uitgebreide beschrijving van de bekendste vlooien producten die bij de dierenarts of in de apoteek te koop zijn:

 • Revolution
 • Advantage
 • Frontline
 • Comfortis
 • Vectra
 • Sentinel
 • Program

Goedkope producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding

In de supermarkt, de discount winkel en de dierenspeciaalzaak is er een uitgebreid assortiment aan goedkope producten voor vlooien preventie en bestrijding. Het kan verleidelijk zijn om zich door deze producten te laten verleiden, maar zijn ze ook werkelijk efficiënt en veilig?

Besparen op producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding

Vlooien preventie en vlooien bestrijding kan verschrikkelijk duur zijn. De prijzen zijn onder andere afhankelijk van waar u woont, hoe groot uw huisdier is en welk merk van vlooien preventie u gebruikt. How to Protect Your Pet from Fleas geeft 5 tips om te besparen op producten voor vlooien preventie en bestrijding.

Symptomen van een allergische reactie op producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding

Allergische reacties op vlooien producten zijn zeldzaam, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. How to Protect Your Pet from Fleas legt u uit hoe u de symptomen van een allergische reactie op vlooien producten kunt herkennen zodat u meteen naar de dierenarts kunt gaan om complicaties te voorkomen.

Conclusie

Voordelen van het boek

 • In tegenstelling tot andere boeken over dit onderwerp gaat How to Protect Your Pet from Fleas dieper in op verschillende natuurlijke producten voor vlooien preventie en vlooien bestrijding. Deze producten zijn echter vooral nuttig indien de vlooienplaag nog in een beginstadium zit.
 • De auteur geeft verschillende tips om aan vlooien preventie en vlooien bestrijding te doen, zodat de lezer de keuze heeft uit verschillende mogelijkheden.

Nadelen van het boek

 • Het boek How to Protect Your Pet from Fleas geeft een heleboel (vooral natuurlijke) producten en tips om aan vlooien preventie en bestrijding te doen. De auteur besteedt echter nauwelijks aandacht aan het feit dat de vlooien in de verschillende stadia van hun levenscyclus moeten worden aangepakt (eitjes, larven, cocons, volwassen vlooien), want dat u er anders nooit van verlost geraakt. Een overzicht van de verschillende stappen was handiger geweest, want in dit geval zullen lezers gewoon die producten nemen die hen het meeste aanspreken, maar lopen ze het risico de behandeling onvolledig te laten verlopen.
 • Het boek had vollediger gekund. Er zijn nog veel zaken die over vlooien preventie bij honden en katten kunnen verteld worden en die niet in dit boek staan. Het boek is trouwens aan de dunne kant, dus aan plaatsgebrek zal het niet gelegen hebben.
 • How to Protect Your Pet from Fleas heeft af en toe de feiten verkeerd. Zo stelt de auteur dat vlooien van de ene hond op de andere overspringen en van drager veranderen. Vlooien blijven echter hun leven lang op hetzelfde dier. Ze kunnen wel van de omgeving op een hond springen en omgekeerd, maar nooit van dier op dier.
 • De informatie had completer kunnen zijn. De auteur schrijft bijvoorbeeld dat sommige essentiële oliën voor de preventie en bestrijding van vlooien gevaarlijk zijn voor honden en katten en dat u dit op de verpakking moet controleren. Een overzicht van de gevaarlijke en veilige essentiële oliën zou handig geweest zijn.
 • De kwaliteit van het schrijven laat op veel plaatsen te wensen over en er staan nogal wat typ- en taalfouten in het boek. Ook in de opmaak van de pagina’s zijn er onvolmaaktheden terug te vinden.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlooien in de auto - Preventie en bestrijdingVlooien in de auto - Preventie en bestrijdingDe meeste honden krijgen vroeg of laat last van vlooien. Deze kunnen in korte tijd ook meester worden van uw auto. Dit i…
Heeft mijn kat vlooien?Heeft mijn kat vlooien?De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als…
Natuurlijke en gezonde vlooienbestrijdersNatuurlijke en gezonde vlooienbestrijdersVlooienbestrijdingsproducten zijn er in vele soorten: bandjes, sprays, poeders, druppels en tabletten. De meeste van dez…
Vlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVeel mensen hebben het wel eens mee gemaakt na het thuis komen van vakantie of na een lange tijd niet thuis te zijn gewe…

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleemZilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleemZilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een groot probleem in de tijd van de goed geïsoleerde huizen! Een plaag zit in…
Vlinders: Dagpauwoog en Atalanta: mis deze niet!Vlinders: Dagpauwoog en Atalanta: mis deze niet!Vlinders zijn prachtige insecten. Weelderige kleuren maken de vreemdste combinaties op de sierlijk gevormde vleugels. Bu…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.