Vlinders: Dagpauwoog en Atalanta: mis deze niet!

Vlinders: Dagpauwoog en Atalanta: mis deze niet! Vlinders zijn prachtige insecten. Weelderige kleuren maken de vreemdste combinaties op de sierlijk gevormde vleugels. Buitenlandse vlindersoorten lijken regelrecht van het paradijs te komen maar ook hier in het minder exotische Nederland vind je vlinders die, in de zomer, een mooi aanwist zijn voor je blikveld. Twee veelvoorkomende soorten zijn de dagpauwoog en de atalanta.

Dagpauwoog

De dagpauwoog, inachis io, is een prachtige, herkenbare vlinder die zich met name overdag laat zien. Het grote oog op zijn vleugels maakt deze vlinder een bijzondere verschijning. In Nederland komt deze vlinder veel voor en laat zich met name zien in de tuin waar veel verschillende geurige bloemen staan. De vlinderstruik is erg geliefd bij de dagpauwoog en u doet er ook goed aan, wilt u deze vlinder in de zomer zien rondvliegen, om een aantal vlinderstruiken naast elkaar te poten op een zonnige plek.

Dagpauwogen leggen hun eitjes niet zomaar op de grond of op een willekeurige plant. Deze vlinder zet zijn eitjes af in groepjes op de brandnetel. De rups, zwart met stekels, die daar vervolgens uit ontpopt zal zich tegoed doen aan de brandnetel en vervolgens uitgroeien tot een volwassen vlinder. Om deze vlinder zelf bij huis te hebben zult u dus naast een nectar houdende plant, zoals de vlinderstruik, ook brandnetels in de buurt moeten planten.

Per jaar ontwikkelen zich één of twee generaties uit de eieren. De eerste generatie vliegt dan meestal uit in de maart maand en de volgende generatie hartje zomer (Juni). ’s Winters vliegen deze vlinders niet rond. Ze gaan zich dan vaak verbergen in een schuilplaats waar het droog en overdekt is. Als de winter voorbij is en het warmer begint te worden zal de vlinder zich weer laten zien.

De dagpauwoog heeft een spanwijdte van 50-60 mm. Bij veel diersoorten verschilt het mannetje en het vrouwtje van kleur. Het mannetje is vaak mooi getekend en heeft felle kleuren. Het vrouwtje moet het echter vaak doen met fletse schutkleuren. In de vlinderwereld is dit niet het geval. Beide geslachten zijn even mooi gekleurd.

Atalanta

De atalanta, vanessa atalanta, schoenmakervlinder of admiraalvinder is eveneens een prachtige vlinder die veel te zien is in de Nederlandse bloementuinen. De atalanta kenmerkt zich door veel oranje gecombineerd met zwart en heeft een spanwijdte van ongeveer zes centimeter. Bloemen in de tuin is evenals bij de dagpauwoog belangrijk voor het lokken van deze vlinder. Een vlinderstruik zal zeker werken evenals een pruimenboom waar overrijpe pruimen bijliggen. Atalanta’s zullen zich tegoed doen aan de nectar en suikers.

De atalanta is een echte trekvlinder. Dit betekent dat de atalanta, zodra het kouder wordt, naar een warm gebied trekt. Zo’n gebied is de Middellandse zeegebied. De atalanta komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuid-Europa; zijn verspreidingsgebied strekt zich naar het oosten uit tot in centraal Azië. Als de winter in Nederland voorbij is en het lente wordt komt de vlinder terug naar Nederland en andere delen van Europa waar het dan warm genoeg is om zijn groene eitjes te leggen op de brandnetel. Ook nu is het dus weer belangrijk om een brandnetel in de buurt te hebben wilt u deze vlinder zien in uw tuin.

De kleuren van de atalanta verschillen ook niet per geslacht. Het mannetje en het vrouwtje zijn beide fel gekleurd aan de buitenkant van de vleugels. De onderkant is echter een stuk minder mooi en bestaat uit een schutkleur. Als er een roofdier nadert komt deze schutkleur goed van pas. De atalanta valt namelijk bijna niet op als hij bijvoorbeeld op een stuk hout zit. Als een roofdier de vlinder toch bespeurt vliegt de vlinder snel weg en laat zijn felgekleurde bovenkant zien. Dit schrikt de roofdier even af zodat de vlinder net genoeg tijd heeft om weg te komen.
© 2009 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De vlindertrek: kleine diertjes, grote afstandenEen trekvlinder van enkele centimeters kan afstanden afleggen van wel honderden kilometers. Zo heeft een distelvlinder o…
De eerste overwinterende vlinders te zien in het voorjaarDe eerste overwinterende vlinders te zien in het voorjaarDe eerste vlinder die we zien vliegen wanneer de zon schijnt in de late winter of het vroege voorjaar, is de vlinder die…
Vlinder – Distelvlinder op Waddeneiland AmelandVlinder – Distelvlinder op Waddeneiland AmelandDe distelvlinder is een prachtige kleurige dagvlinder die ook op Ameland vliegt, het ene jaar in grote aantallen en het…
Koninginnenpage, koningin der vlindersVlinders brengen kleur en beweging in je tuin. Een van de mooiste vlindersoorten is de koninginnenpage. Ook de rupsen va…

Boek - Vlooien preventie bij honden en kattenBoek - Vlooien preventie bij honden en kattenVlooien preventie bij honden en katten kan een moeilijke taak zijn indien u zo goed als niets over vlooien weet. Slechts…
De mug - Islam en WetenschapDe mug - Islam en WetenschapDe Koran roept de mensen op de natuur te onderzoeken, zodat zij de tekenen van God hierin kunnen vinden. Het hele univer…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Vlinders: Dagpauwoog en Atalanta: mis deze niet!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kropslavinken
Gepubliceerd: November 2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!