Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleem

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleem Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een groot probleem in de tijd van de goed geïsoleerde huizen! Een plaag zit in een klein kiertje... Wat moet je ermee...

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een probleem, is er wat aan te doen? Het antwoord is niet waar je op hoopt!

Wij hebben ruim een jaar geleden een huis gekocht dat gebouwd is in 2002. Een mooi huis, goed geïsoleerd en in zeer goede staat. We komen uit een huis van ruim 30 jaar oud waar het met de isolatie een stuk minder goed gesteld is. In ons oude huis was het snel koud en ookal waren de ramen gesloten, er was altijd wel wat wind te voelen op sommige plaatsen. Op muggen, spinnen en wespen die op de fruitboom van de buren afkwamen na hebben we daar nooit last van vervelende beestjes gehad. Maar dat is in ons nieuwe huis wel even anders.

Ik zal de soorten zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes onder de naam zilvervisjes samenvoegen hieronder want dat is bij de meeste mensen de naam waar ze onder bekend zijn ookal zijn het andere diertjes. BTW, naast de schade die deze diertjes aanbrengen laten ze ook huidschilfertjes en uitwerpselen achter waar mensen die er gevoelig voor zijn allergisch op kunnen reageren. Deze kans is niet zo heel groot maar toch.....

Even een inleiding:

Na de overdracht zijn we vol goede moed begonnen met het aanpakken van de woning. We wilden flink gaan verbouwen. Op dag 1 maakte ik voor de eerste keer kennis met deze onprettige beestjes. In de huiskamer zat op meerdere plekken het stucwerk los. Bij het verwijderen van deze losse stukken schoten er iedere keer enkele van deze zilvervisjes weg. Een onprettige kennismaking. Op dat moment had ik nog het idee dat het verwijderen van het losse stucwerk het probleem wel op zou lossen maar helaas..... Toen ik diezelfde dag de houden plinten in de huiskamer van de muur af begon te halen wist ik niet wat me gebeurde. De eerste plint was ongeveer een meter lang en toen ik die los trok schoten er direct honderden van deze smerige beestjes alle kanten op. Nadat ik ze zoveel mogelijk plat had gestampt begon ik wat huiverig voor wat ik tegen zou komen aan het volgende stukje plint. Ook daar hetzelfde probleem. Ik heb die dag zeker een paar duizend zilvervisjes vernietigd. Na wat simpel speurwerk bleken ze echt overal te zitten op de beneden etage. Op de eerste etage waar de slaapkamers zich bevinden bleek het mee te vallen maar op zolder liepen de rillingen weer over mijn rug toen ik het zeil wat op de grond lag weghaalde. Opnieuw een compleet leger aan klein donker rondrennend ongedierte.

Omdat wij flink zouden gaan verbouwen dacht ik dat wij er met de juiste aanpak wel vanaf zouden kunnen komen. De hele vloer op de begane grond is eruit gegaan waarna er vloerverwarming in is gekomen en er een mooie nieuwe vloer in gelegd is. Verder hebben wij in het hele huis ieder minuscuul kiertje dicht gekit. Daarbij heeft een aantal maanden de verwarming uitgestaan terwijl het buiten vroor. Binnen was de temperatuur gemiddeld 5 graden maar we bleven de beestjes tegenkomen. Laat mij dit alvast vertellen... Alle gaten en kieren dichtmaken lost het probleem niet op!

Ik ben informatie gaan verzamelen over de diverse visjes. Zoals eerder gezegd heb je globaal drie soorten visjes: zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Elk van deze visjes heeft zijn eigen ideale leefomgeving. Enkele kenmerken van deze diertjes...

Zilvervisjes:
Zilvervisjes duiden over het algemeen op een vochtprobleem. Een luchtvochtigheid van 70 % is ideaal voor deze diertjes. Om die reden komen ze vaak voor in badkamers en toiletten of in andere vochtige ruimtes.. Het diertje kan er slecht tegen als je de luchtvochtigheid verlaagt. Als de luchtvochtigheid lager wordt dan 50% zullen de zilvervisjes niet makkelijk meer overleven. Zorg dus voor een goede ventilatie van de ruimtes. Zorg dat er voldoende lucht rond kan stromen om de vochtige lucht af te voeren. Zorg dat er ook voldoende ruimte is dat het vocht ook weg kan, daarmee bedoel ik dat je meubels niet direct tegen de muur aan moet zetten maar dat er altijd een stukje vrij blijft waardoor de lucht kan bewegen. In het geval je last hebt van een vochtige kruipruimte is het isoleren van de vloer een goed plan. Doe dus iets aan de luchtvochtigheid ! Over het algemeen heb je weinig schade van zilvervisjes.

Papiervisjes:
Papiervisjes zijn een stuk lastiger! De naam zegt het al. Deze visjes leven voornamelijk van papier en komen dan ook voor in en bij boeken en dozen. Het probleem is dat ze schade aanbrengen aan boeken en dergelijke. Om papiervisjes te weren is het goed om de temperatuur onder de 18 graden en de luchtvochtigheid ook weer zo laag mogelijk te houden. Alle plaatsen waar het warm kan worden zoals de gaten in de muur waar verwarmingsbuizen doorheen lopen zijn plaatsen waar ze zich heerlijk voelen.. Gaat daarheen en vermenigvuldigt u! Isoleren die plekken! Een handige tip is om boeken en belangrijke papieren in plastic kratten te zetten omdat ze niet tegen gladde wanden op kunnen klauteren.

Ovenvisjes:
Ovenvisjes komen niet vaak voor in huizen. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze zich heerlijk voelen bij een temperatuur van 30 graden of hoger. Deze kom je dus eigenlijk alleen tegen op de zolder bij de verwarmingsketel. Ook hier geld weer: goed ventileren zodat de warme lucht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.

Hoe kan je deze diertjes het beste aanpakken.

Bestrijding:
Het bestrijden van dit ongedierte. Hoe en heeft het überhaupt wel nut? Om te beginnen is het zaak alle mogelijke kiertjes dicht te maken hoe klein ze ook zijn! Dat op zich is al een onmogelijke taak maar hoe minder verstop plekken hoe beter. Naast de tips die hiervoor zijn genoemd zijn er meer mogelijkheden. Oma's tip voor het vangen van deze vieze visjes is een uitgeholde aardappel in een plastic zakje leggen. Zorg wel dat ze een 'loopplankje' hebben zodat ze in het zakje kunnen vallen en er niet meer uit kunnen. Een glazen schaaltje met een loopplankje werkt ook goed. In het geval u een enkel verdwaald zilvervisje in huis hebt is dit een goede aanpak.

Verder zijn er middeltjes in de handel op basis van synthetische pyrethroïden. Deze doden de visjes en zijn als ze gebruikt worden volgens de gebruiksaanwijzing niet giftig voor mens en huisdier. Het is wel zeer giftig voor bijen en koudbloedige dieren, dus als je vissen in huis hebt zorg er dan voor dat er niets in het water terecht komt. Verder zijn er diverse middeltjes (spuitbussen) tegen kruipende insecten die wel werken maar ze zijn niet speciaal voor het aanpakken van de visjes.

Heb je last van een plaag, dan kan je dus weer beginnen met goed ventileren, let op de temperatuur en maak alle gaten en kieren die je tegenkomt dicht. Je kunt dan ook een professioneel bedrijf inhuren die ze komt bestrijden! Laat dit ook altijd aan de experts over want er wordt met giftige stoffen gewerkt! Als je het rigoureus aanpakt, kijk dan of je het hele blok mee kan laten doen want deze diertjes komen enige tijd later echt wel weer via de buren bij u binnengewandeld.

Laat mij u voor u deze kostbare stap neemt even het volgende vertellen: Ongeveer een half jaar geleden was ik op bezoek bij het bedrijf Rentokill Pest Control. Dit is één van de gespecialiseerde bedrijven in het uitroeien van ongedierte. Ik heb daar meteen de vraag gesteld hoe wij thuis van deze vieze beestjes af komen. Het antwoord was weinig bemoedigend... Het antwoord was "Niet! Als je ze eenmaal in die aantallen in huis hebt kom je er nooit meer vanaf!" De uitleg was dat je het rondrennende ongedierte wel uitschakelt maar de eitjes blijven liggen en komen later uit. Je kan het door af en toe deze beestjes te laten bestrijden wel in de hand houden maar helemaal eraf kom je nooit meer! Of het goed is voor je eigen gezondheid, dat laat ik even in het midden.

Ik heb mezelf er maar bij neergelegd dat ik ze overal tegenkom en dat ik eerst mijn kleding even uit sla voor ik het aantrek. Ieder visje die ik zie krijgt te maken met mijn schoen, vuist of elektrisch tennisracket. Als laatste nog even het volgende... Als je ze plat stampt of dood slaat is de kans groot dat er eitjes achterblijven die later weer gevonden worden door een ander diertje dus ookal is mama er niet meer, de kinderen komen op een andere manier dan toch nog ter wereld. Zorg er dan voor dat je de plek waar het diertje naar de visjeshemel is geslagen met een vochtig keukenpapiertje even afgenomen wordt.

Ik hoop dat ik wat meer duidelijkheid heb kunnen scheppen en u enigszins gerust heb kunnen stellen want deze diertjes horen bij het leven van tegenwoordig!
© 2009 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…
Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenZilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenEen zilvervisje of suikergast is een klein insect dat in veel huizen gevonden kan worden. Het zilvervisje is niet hetzel…
Papiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel…
Identificeren van papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjesDe opmars van papiervisjes in Nederland heeft menig huishouden tot wanhoop gedreven. Waar men vroeger veelal last had va…

Bedwantsen, een wereldwijd groeiend probleemBedwantsen, een wereldwijd groeiend probleem. Kleine, ziekmakende vampiertjes die tijdens de nachtrust in bed kruipen om…
Boek - Vlooien preventie bij honden en kattenBoek - Vlooien preventie bij honden en kattenVlooien preventie bij honden en katten kan een moeilijke taak zijn indien u zo goed als niets over vlooien weet. Slechts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Reactie

Britt, 10-06-2011
Bij ons zitten ze ook in de badkamer. Pas kwamen ze de slaapkamer in, het zijn geen groote aantallen maar iedere maand vind ik er wel minstens 2. Die dingen kruipen echt heel snel, maar zelfs het spuiten met dat ongedierte spray werkt nog niet. Ik ben zelf best bang van ongedierte. Reactie infoteur, 26-07-2011
Als je ze eenmaal in huis hebt kom je er nooit meer vanaf. Het probleem is dat ze overal zitten… Ze kunnen in de kleinste kiertjes zitten en ze wandelen ook gerust van de ene kamer naar de andere via de buizen waar bijvoorbeeld de elektra doorheen gaat. Zelfs een gespecialiseerd bedrijf krijgt de zilvervisjes niet helemaal weg. Het enige wat je kunt doen is het ze zo ongemakkelijk mogelijk maken zodat ze zich zo min mogelijk voortplanten.
Spuiten met gif heeft wel resultaat maar je komt er nooit helemaal vanaf omdat ze ook bij je buren zitten… en de buren van je buren… en de buren van de buren van de buren etc…

Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.