Mieren: bestrijden in huis en mieren verjagen uit de tuin

Mieren: bestrijden in huis en mieren verjagen uit de tuin Hoe kun je het beste op een natuurlijke manier mieren bestrijden in huis of verjagen uit de tuin? Zodra de lente aanbreekt, de buitentemperaturen stijgen en de natuur tot leven komt, gaan dieren —of het nu vogels of insecten zijn— werken aan het bouwen van nesten en de uitbreiding van hun territorium. Mieren en hun kolonie gaan ook hard aan de slag. Mieren zijn nuttige beestjes, want ze ruimen de natuur op en ze eten kleine insecten. Maar je wilt geen mieren in huis hebben. Een mier komt namelijk nooit alleen. Zodra een mier voedsel heeft ontdekt (en mieren houden vooral van zoetigheid), maakt hij een onzichtbaar spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit geurspoor en zo kun je er zeker van zijn dat het hele mierenlegioen zal volgen. Je hoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om mieren in huis te bestrijden. Er zijn natuurlijke middelen en foefjes om mieren het hoofd te bieden.

Mieren bestrijden in huis


Zorg ervoor dat je alle kieren en spleetjes waar mieren doorheen kunnen komen goed afdicht / Bron: Justin Taylor from Encinitas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Zorg ervoor dat je alle kieren en spleetjes waar mieren doorheen kunnen komen goed afdicht / Bron: Justin Taylor from Encinitas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Voorkomen is beter dan genezen

Algemene maatregelen

Door een aantal preventieve maatregelen te nemen, kun je voorkomen dat mieren op ongewenste plekken komen en aldaar hun kamp opslaan. Mieren komen huizen en gebouwen binnen op hun zoektocht naar voedsel. Om effectief mieren te weren, doe je er verstandig aan om mieren geen toegang te geven tot voedingsmiddelen, vooral zoetigheden. Mieren houden namelijk vooral van zoetigheid. Verwijder daarom zo snel mogelijk voedselresten en kruimels van het aanrecht, eettafel en vloeren. Zorg voor goed afsluitbare afvalbakken en containers en plaats deze zo ver mogelijk van je huis. Daarnaast is het belangrijk om de tuintafel regelmatig te soppen en de tegels van het terras te vegen, zodat los zand terug in de voegen gaat. Verwijder ook rottend materiaal uit de tuin, zoals oud hout en blad. Mieren houden van rottend organisch materiaal.

Gaten dichten en koper plaatsen

Maak in de lente een rondje met de kitspuit rond het huis om alle kieren en spleetjes waar mieren doorheen kunnen komen, goed af te dichten. Doe dit bij voorkeur ook binnenshuis. Wil je mieren uit je huis weren of uit een bepaald gebied houden, dan zijn er verschillende methoden om een grens te trekken waar mieren niet overheen zullen gaan. Veel mensen gebruiken materiaal van koper om mieren te verjagen, bijvoorbeeld koperen munten of koperdraad. De geur van koper verstoort de geursporen van mieren. Hierdoor raken de mieren in verwarring en gedesoriënteerd. Naast koper zouden mieren om die reden ook een grote afkeer hebben voor de geur van peper, knoflook en uien. Je kunt ook zout of talkpoeder onder deuren, in raamkozijnen en bij muren strooien om een barrière te creëren voor mieren. Talkpoeder zit onder meer in krijt en babypoeder. Je kunt het ook op andere routes van de mieren strooien die je wilt blokkeren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen moet je het strooien wel herhalen. Mieren nemen altijd een vaste route en als je die route verstoort, raken ze de kluts kwijt en gedesoriënteerd. Een andere tip is het strooien van koffiedik in je tuin. Vermeng deze prut met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je de mieren wilt weren.

Geurspoor van mieren

Mieren communiceren met elkaar door geurstoffen (feromonen). Door geurstoffen achter te laten, kunnen ze de weg naar het nest terugvinden. Ook kunnen ze op die manier elkaar laten weten waar ze voedsel kunnen vinden. De mieren volgen dit pad en ze versterken daarmee het geurspoor totdat de voedselbron is uitgeput. Door binnen de mieren op te vegen met een doek met zeep worden de geursporen vernietigd. Zorg er verder voor dat er geen kruimels of andere voedselresten op de grond of op de meubels liggen. Volg de mieren terug naar het punt waar zij het huis binnen zijn gekomen en sluit dit vervolgens af met kit of een ander middel.

Ken je vijand: ontdek welke mier je huis binnendringt

Voordat je mieren effectief kunt bestrijden, moet je weten met wie je te maken hebt. Niet alle mieren zijn hetzelfde, en elke soort heeft zijn eigen favoriete schuilplaatsen, eetgewoontes en strategieën om je huis binnen te dringen. Het is alsof je de identiteit van een geheime agent moet achterhalen voordat je hem kunt stoppen!

Heb je te maken met de kleine, maar zeer hardnekkige faraomieren? Deze zijn beroemd om hun voorliefde voor warmte en zoetigheid. Of zijn het misschien tuinmieren, die op zoek zijn naar de kortste weg naar je keukenkastje vol lekkernijen? Zelfs schaduwmieren kunnen zich een weg naar binnen banen, vooral als het buiten te droog of te nat is.

Door te weten welke soort je huis overneemt, kun je veel gerichter aan de slag. Faraomieren bijvoorbeeld reageren goed op lokdozen met zoet gif, terwijl tuinmieren vaak hun sporen volgen naar een nest dat je kunt aanpakken met natuurlijke vijanden zoals nematoden. Dus, voor je die pot kaneel erbij pakt of met azijn gaat spuiten: kijk goed welke mier je in huis hebt, want dat bepaalt of je plan succesvol is!

Het is bijna alsof je een meesterstrateeg bent die de zwakke plek van de vijand ontdekt. Zodra je weet met wie je te maken hebt, ben je een stap dichter bij een mierenvrij huis.

Tuinmieren aanpakken met nematoden: je geheime wapen uit de natuur

Stel dat je tuin wordt geteisterd door een kolonie mieren die ongestoord hun gangenstelsels bouwen en steeds dichter bij je huis komen. Maar in plaats van chemische middelen of eindeloze vallen, heb je een krachtig en natuurlijk wapen achter de hand – nematoden, kleine maar dodelijke parasieten die mieren doen sidderen.

Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die helemaal klaar zijn voor de strijd. Je verspreidt ze simpelweg in je tuin, vooral op de plekken waar de mierennesten zich bevinden. Deze minuscule soldaatjes dringen de mieren binnen en infecteren ze, waardoor het nest van binnenuit wordt aangepakt. Mieren kunnen er niets tegen beginnen, en voordat je het weet, begint de kolonie te krimpen.

Het beste aan nematoden? Ze zijn volledig natuurlijk en vormen geen enkel gevaar voor je planten, je huisdieren of je eigen gezondheid. Ze werken als een stille, onzichtbare legermacht, die precies weten waar de vijand zich verstopt. Tuinieren zonder zorgen, terwijl de mieren langzaam maar zeker uit je territorium verdwijnen – dat is de kracht van nematoden.

Boerenwormkruid tegen mieren / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boerenwormkruid tegen mieren / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mieren bestrijden met kruiden en planten

Sterke geur

Mieren houden niet van kruiden en planten met een sterke geur zoals:

Tandpasta over de route van mieren smeren / Bron: Martin SulmanTandpasta over de route van mieren smeren / Bron: Martin Sulman

Strategische plekken

Het is aan te raden om de kruiden of planten op enkele strategische plekken te plaatsen, in potten op het terras of in de tuin. Ook alleen de bladeren of een sterk extract van deze plantensoorten hebben een mierwerende werking. Door de kruiden te vermengen met water of de route blokkeren met wat strooisel van deze planten, kun je ook een heel eind komen. Je kunt bijvoorbeeld blaadjes munt verkruimelen of een zakje muntthee openknippen en de inhoud ervan over de vaste mierenroute strooien. Tandpasta of mondspoelmiddel met een sterke pepermuntsmaak en -geur kun je ook over deze route sprenkelen. Herhaal dit een paar keer per week, zeker als het heeft geregend.

Mieren bestrijden door een nest aan te bieden

Als je weet waar het mierennest zich bevindt, kun je de mieren ook doden door kokend water over het nest te gieten, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Dit moet je een aantal keren herhalen. Je kunt het nest echter ook uitgraven en het naar een plek verplaatsen waar de mieren niet voor overlast zorgen. Het is vaak geen sinecure om het gehele nest te verplaatsen. De ingang van een mierennest bestaat vaak uit een klein hoopje fijn zand en er zijn meestal meerdere uitgangen die moeilijk te vinden zijn. Een andere, milieuvriendelijk manier is om bloempotten met tuinaarde te vullen en deze omgekeerd bovenop de nesten te plaatsen. Binnen twee weken hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en eitjes gelegd. Je kunt dan de gehele pot met nest en al verwijderen of verplaatsen naar een plek waar jij en anderen er geen hinder van ondervinden.

Mierenlokdoos / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mierenlokdoos / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mieren bestrijden met behulp van biologisch afbreekbare middelen

Als je onder de voet wordt gelopen door mieren of ze marcheren met grote aantallen door je huis, dan is het weren van mieren wellicht niet meer afdoende en zul je de mier moeten gaan bestrijden. Je hoeft hierbij niet naar chemische middelen te grijpen, want er zijn allerlei milieuvriendelijke alternatieven voorhanden om mieren te bestrijden. Een mieren lokdoos klinkt onschadelijk, maar kan voor mens en milieu schadelijk zijn. Gebruik daarom geen middelen op basis van insecticiden. Deze giftige stoffen werken tot het in de natuur is opgelost of weggespoeld en het is tevens dodelijk voor andere dieren (zoals bijen, vlinders en het lieveheersbeestje) en gevaarlijk voor kinderen. Er zijn echter ook milieuvriendelijke lokdozen. Een dergelijke doosje bestrijdt vaak alle mieren in het mierennest. Mieren komen op de geur van het lokdoosje af en in het doosjes zit een giftige lokstof die aan de mieren blijft kleven. Mieren nemen zo de lokstof mee naar hun nest, waardoor het mierennest uitsterft. Kies dus voor middelen die op natuurlijke basis zijn vervaardigd en biologisch afbreekbaar zijn.

Een ander effectief bestrijdingsmiddel is azijnwater. Je kunt hiervoor zowel gewone azijn als schoonmaakazijn gebruiken. Verdun het azijn met water en besproei regelmatig de tuin met een plantenspuit. De beste verhouding is één deel azijn op twee delen water.

Mierennest in een boomstronk / Bron: HenkvD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mierennest in een boomstronk / Bron: HenkvD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kiezelgoer om mieren te bestrijden

Kiezelgoer is een fijn poeder dat bestaat uit de celwanden van afgestorven kiezelalgen of diatomeeën en is niet belastend voor het milieu. Het doodt mieren (en andere kruipende insecten) doordat het hun beschermende waslaag beschadigt. Het materiaal is sterk absorberend, waardoor het exoskelet van de mier kapot gaat. De mier droogt uit en legt het loodje. Kiezelgoer is verkrijgbaar bij sommige drogisterijen. Je kunt kiezelgoer het beste gebruiken door het goedje op en rond het mierennest te strooien, evenals de mierenpaadjes en op de plaatsen waar mieren het huis binnenkomen. Zorg ervoor dat je het poeder niet inademt. Als je grotere hoeveelheden uitstrooit kun je het beste een stofmasker gebruiken.

Huismiddeltjes om mieren te verjagen

Vaseline

Als je een mierenplaag in de tuin of op het terras wilt aanpakken, kun je mierenhindernissen bouwen uit vet of vaseline. En de smeer de uitgangen van hun mierenhoop ermee in. Dit vormt een schier onoverkomelijk obstakel voor de mieren.

Citroen / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Citroen / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Citroen

Mieren houden niet van citroengeur. Met citroenschillen kun je er dan ook voor zorgen dat mieren rechtsomkeert maken. De meest effectieve manier is om eerst met de citroenschil over de grond te wrijven. Als je wilt, kun je de schillen daarnaast laten liggen. De etherische olie van de citrusvruchten vormt een onzichtbare barrière voor de kruipers.

Komkommer

Wist je dat mieren de smaak en geur van komkommers niet lekker vinden? Als alternatief voor citroenschil kun je ook gewoon een paar stukjes komkommer op het pad van de mieren leggen. De mieren zouden binnen korte tijd verdwenen moeten zijn.

Pepermunt

Als je graag een muntthee drinkt, gooi dan niet gewoon de gebruikte theezakjes weg, maar leg ze liever neer als huismiddeltje tegen mieren langs het pad waarlangs mieren lopen. De mieren kunnen de geur van pepermunt niet verdragen. Gedroogde pepermuntthee is ook geschikt om neer te leggen, evenals etherische pepermuntolie.

Azijn

Wil je verlost worden van de kleine lastpakken, dan kan dat ook met het huismiddeltje azijn, want mieren gebruiken geuren om voedsel te vinden. Ze stoten voedsel af dat zelf een sterke geur heeft. Dus giet azijn of azijnessence verdund met water in een spuitfles en spuit het op de weg waarlangs mieren lopen. De mieren verliezen hun oriëntatie door de intense geur en het mierenpad lost op.

De twee nadelen van dit huismiddeltje: de geur verdampt relatief snel, dus je moet vaker spuiten totdat de mieren helemaal weg zijn. En de geur is niet altijd aangenaam, zelfs niet voor menselijke neuzen. Maar azijn en dergelijke helpen niet alleen bij mierenplagen, je kunt er ook groene aanslag op tegels mee verwijderen.

Tea tree olie / Bron: OptimaTea tree olie / Bron: Optima

Tea tree olie

Als je niet wordt afgeschrikt door de doordringende geur van tea tree olie, kun je de etherische olie tegen mieren gebruiken: gewoon verdunnen met water en smeer het daarna op het mierenpad of de raam- en deuringangen. De dieren blijven uit de buurt van de sterk ruikende tea tree olie.

Krijt

Krijt is een andere effectieve manier om de mieren weg te houden zonder ze te doden. Teken hiervoor een dikke krijtstreep op het terras of voor de deur. De mieren vermijden de alkalische talk, die hun antennes en luchtwegen verstopt, en overschrijden deze lijn niet. Een variant is ook babypoeder, dat gemakkelijk te verdelen en uit te strooien is. Het nadeel: je moet de lijn na een paar dagen weer opnieuw maken.

Koper

Een ander huismiddeltje voor mieren is koper. Een stuk koper, over een mierenpad gelegd, of twee of drie koperdraden of koperen munten die je in hun nest plaatst, verdrijven de dieren door de onaangename geur. Mieren zouden een hekel hebben aan de geur van koper, omdat die geur hun eigen geursporen verstoort.

Kaneel

De sterke geur van kaneel maakt het tot een effectief huismiddeltje om mieren weg te krijgen. Tip: de sterk geurende etherische kaneelolie heeft een nog intenser effect dan kaneelpoeder. De geurgevoelige mieren zullen deze geur vermijden.

Voorkom een mierendiner: houd voedsel veilig opgeborgen

Mieren hebben een zesde zintuig als het gaat om eten. Laat je per ongeluk een kruimeltje achter op het aanrecht? Reken maar dat ze het binnen de kortste keren vinden en je keuken als hun persoonlijke buffet gaan zien. Maar je kunt die ongenode gasten eenvoudig de deur wijzen door slim om te gaan met voedselopslag.

Denk aan luchtdichte bakjes – de perfecte forten om je voedsel te beschermen tegen nieuwsgierige mieren. Rijst, suiker, koekjes: alles wat hun antennes zou kunnen opvangen, moet veilig worden opgeborgen. Zo'n container sluit de geur hermetisch af, zodat de mieren geen idee hebben dat er een feestmaal binnen hun bereik ligt.

En dan het schoonmaken: een snelle veegbeurt na het koken of snacken doet wonderen. Geen kruimeltje of plakkerige plek blijft liggen om de mieren te lokken. Zelfs die onzichtbare druppel siroop kan hun aandacht trekken. Door je keuken brandschoon te houden, verklein je de kans dat ze jouw huis tot hun nieuwe stamcafé maken.

Kortom, door je voedsel als een schat te bewaken, voorkom je dat mieren je voorraadkast plunderen. Zo houd je je huis niet alleen schoon, maar ook mierenvrij – en dat smaakt toch stukken beter!

Weg met waterbronnen: laat je huis niet het mierencafé worden!

Mieren hebben niet alleen een neus voor eten, maar ook een scherp oog voor water. Zelfs het kleinste plasje of lekje is voor hen een gratis spa-dag! Dus als je die ongewenste gasten buiten de deur wilt houden, is het tijd om elke waterbron in je huis te controleren en te minimaliseren.

Een druppelende kraan? Repareren! Een lekkend pijpje onder de gootsteen? Aanpakken! Mieren kunnen niet weerstaan aan een vochtige plek, en voor je het weet, hebben ze zich genesteld in de buurt van elke waterbron die ze kunnen vinden. Badkamers en keukens zijn vaak hun favoriete hangouts, vooral omdat daar altijd wel wat water te vinden is.

Zelfs plantenbakken waar het water blijft staan, kunnen een oase voor mieren vormen. Zorg dat alles goed gedraineerd is en dat er geen stilstaand water blijft liggen. En vergeet die kleine hoekjes en gaatjes niet waar vocht zich kan verzamelen – mieren vinden het wel!

Door waterbronnen te minimaliseren, haal je voor mieren een van hun belangrijkste levensbehoeften weg. Geen water betekent geen mierenoase. Zo maak je je huis een stuk minder aantrekkelijk voor die dorstige indringers!

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…

Tips om muggen te werenTips om muggen te werenMuggen kunnen heel vervelend zijn. Vooral in de zomer is er vaak overlast van muggen. De ramen staan open, er wordt buit…
Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Hoe kun je het beste vlooien bestrijden in huis en welke producten zijn daarvoor geschikt? Vlooien zijn kleine bloedpara…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sarefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • Beestjes kwijt. Mieren bestrijden. https://beestjeskwijt.nl/ongedierte/mieren-bestrijden (ingezien op 12-9-2024)
  • Cleverly. No chemicals: 10 natural defenses against ants in your home. https://www.cleverly.me/nuisance/ (ingezien op 27-4-2020)
  • Gezondheid.be. Hoe bestrijdt u veilig mieren? https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7605 (ingezien op 27-4-2020)
  • https://www.bik-bik.nl/product/2119/kiezelgoer-gereinigd
  • http://www.mierenbestrijden.com/mierenlokdoos/
  • http://modeltuinenzwanenburg.nl/mieren-bestrijden/
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kom-je-van-mieren-af
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Ants
  • http://www.milieucentraal.nl/wonen/ongediertebestrijding/mieren/
  • http://www.digibron.nl/search/detail/012dba9d3bf5a053b297b601/keukenmiddeltjes-tegen-ongedierte-populair
  • http://www.mierenbestrijden.com/wat-eten-mieren/
  • http://www.bureaudewit.nl/plaagdierbeheersing/overzicht-plaagdieren/mierenbestrijding.html
  • Ikhebeenvraag. Waarom gaan slakken en mieren niet over koper? https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/38189/Waarom-gaan-slakken-en-mieren-niet-over-koper (ingezien op 27-4-2020)
  • Jonathan Bastable. De oplossing voor (bijna) ieder probleem - van A tot Z: meer dan 1200 praktische tips en oplossingen voor alledaagse problemen! Met illustraties. Reader's Digest, 2013.
  • Afbeelding bron 1: Justin Taylor from Encinitas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: HenkvD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 7: Optima
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 12-09-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.