Mieren in je huis, hoe kom je er van af?

Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in weten te vinden, wat kun je er aan doen?

Wanneer is er sprake van overlast door mieren?

In de winter zal de mier zich niet laten zien, maar in het voorjaar worden de mieren ijverig en gaan zij op zoek naar eten. Wanneer er een nest mieren in je tuin zit, bijvoorbeeld onder de tegels van je terras, dan zullen de beestjes al gauw een gaatje vinden om je huis binnen te komen. Eigenlijk moet je al overgaan tot actie wanneer je de eerste mier in je huis tegenkomt. De vriendjes van die eerste mier zullen namelijk zijn spoor volgen en voor je het weet heb je een hele colonne mieren in je huis.

Wat trekt de mieren aan?

Mieren zijn natuurlijk op zoek naar voedsel, ze hebben een perfecte radar om dit te vinden, bij voorkeur in jouw keuken. Want daar bevinden zich alle etensresten. Is het dan ook nog je gewoonte de afwas wel eens te laten staan tot de volgende dag, dan is het feest voor die kleine kriebelbeestjes. Zoetigheid, brood- en koekkruimels, ze zijn er gek op.

Soorten mieren

Meestal zul je in je huis de gewone inheemse mieren tegenkomen. Deze mieren zijn vrij eenvoudig te bestrijden. Echter bestaat er ook een tropische mier die kan overleven in ons land, dit is de faraomier. Deze mier is kleiner dan de inheemse mier. Heb je hele kleine miertjes in je huis (ca. 3mm), dan moet je een ongediertebestrijder inschakelen. Deze tropische mier maakt namelijk het nest niet buiten, maar ergens binnen in je huis.

Niet alleen overlast

De mieren zijn niet alleen maar vervelend en kriebelig. Ze brengen ook bacterieën mee je huis, en vooral je keuken in. Dit is natuurlijk niet hygiënisch. Ga daarom altijd over tot bestrijding van de beestjes.

Hoe bestrijden

Mieren kun je op verschillende manieren bestrijden. Het eerste wat je moet doen is het nest zien te vinden. Wanneer je het nest hebt gevonden kun je dit vernietigen door kokend water in het nest te gieten. Vind je dit te barbaars, dan kun je mierenverdelger kopen in de winkel. Bij een tuincentrum, een huishoudzaak of sommige supermarkten kun je mierenlokdoosjes of mierenpoeder kopen. Mierenlokdoosjes bevatten een gif, net zoals mierenpoeder. De lokdoosjes hebben het voordeel dat het gif in het doosje blijft. Het bestrijdingsmiddel is namelijk niet alleen giftig voor de mieren, maar kan ook schadelijk zijn voor jezelf of voor je huisdier(en). Daarom moet je ook altijd goed je handen wassen na het aanraken van een lokdoosje of een busje mierenbestrijdingsmiddel. Mierenlokdoosjes kun je in de loop van de mierencolonne plaatsen. Poeder kun je gebruiken door dit op en rond het nest te strooien. Let wel op dat je huisdier of kleine kinderen er niet bij kunnen.

Biologisch bestrijdingsmiddel

Er zijn ook minder agressieve middelen in de handel, bij tuincentra vind je ook biologische bestrijdingsmiddelen. Sommigen hiervan zorgen alleen maar dat het geurspoor wordt onderbroken. Dit is een effectieve methode, waarbij het nest gewoon blijft voortbestaan, de mieren zullen naar een andere voedselbron gaan zoeken dan in jouw huis.

Huismiddeltjes

Wil je liever een zachtere en veiligere aanpak. Dan kun je één van de volgende huismiddeltjes proberen om de mieren van het geurspoor wat zij maken af te leiden. Ook hierbij vinden ze de weg naar hun voedselbron niet meer.
  • Koffiedik
  • Rode peper
  • Eierschaal
  • Afrikaantjes en boerenwormkruid
  • Ui- en knoflooksap
  • Lavendelbladeren
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mieren bestrijdenMieren bestrijdenMieren vind je overal in je tuin en het zijn harde werkers. Het wordt pas vervelend wanneer ze hun intrede in huis hebbe…
De faraomier willen we niet in de keukenDe faraomier willen we niet in de keukenHelp, mieren op het aanrecht, mieren in de voorraadla en mieren in de snoepjestrommel. Zelfs in de lolly waar een plasti…
Voorjaar in aantocht: voorzichtig rijden i.v.m. paddentrekVoorjaar in aantocht: voorzichtig rijden i.v.m. paddentrekNu het voorjaar nadert worden de padden wakker uit hun winterslaap en beginnen de trek van hun droge winterslaapplaats n…
Bronnen en referenties
  • www.mileucentraal.nl
Reactie

Van den Bor O. C., 12-08-2009
Wij wonen in curacao en hebben last van de grote witte mier en de kleine witte mier wat is het beste bestrijdings middel hiervoor?
In afwachting van uw advies verblijven wij met vriendelijke groeten fam.o.c.van den Bor Reactie infoteur, 13-08-2009
Dit is lastig te beantwoorden. Waarschijnlijk gaat het hier om een ander soort mier dan die wij in Nederland kennen. Probeer allereerst de nesten op te sporen en deze te bestrijden met een mierenverdelger, als deze in Curacao te verkrijgen is. Verder altijd zorgen dat je huis schoon is en er geen etensresten blijven liggen. Bij veel overlast van de mieren zou ik adviseren toch een bedrijf te raadplegen wat zich bezighoudt met ongediertebestrijding.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.