Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!

Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden! Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen erg vervelend zijn. Hoe kun je mieren het beste bestrijden? En hoe zorg je dat ze weg blijven? Het bestrijden van mieren kan op verschillende manieren. Bestrijd de mierenplaag nu en wees voorgoed verlost!

Mieren

Mieren zijn kleine insecten die leven in een kolonie. Omdat ze met zoveel zijn kunnen ze snel een plaag vormen in huis of op het terras. Vooral als ze gaan vliegen kunnen ze erg irritant zijn. Hoe kun je deze mieren het beste bestrijden? En waarom zou je ze willen bestrijden. Behalve dat een mierenkolonie in huis of op het terras er niet heel netjes uitziet en een groep mieren op je armen en in je haar niet heel fijn is zijn er meer redenen te bedenken om de mieren te bestrijden. Toch zijn mieren ook nuttig.

De voor- en nadelen van mieren

De nadelen van mieren:

 • Mieren verwijderen het zand onder stenen enzovoorts. Hierdoor kunnen muren, tegels, palen enzovoorts gaan verzakken.
 • Voedingsmiddelen waar mieren op hebben gezeten zijn niet meer geschikt om te eten. Mieren dragen bacteriën met zich mee die het eten kunnen besmetten. Hier kun je ziek van worden.

De voordelen van mieren:

 • Mieren verspreiden bladluizen.
 • Mieren zijn leuk om naar te kijken.
 • Mieren beschermen bladluizen.

Het bestrijden van mieren

Mieren bestrijden kan op verschillende manieren. Het is vaak belangrijk het bij de bron aan te pakken en dat is op zoek te gaan naar het nest. Mieren leven in een kolonie en vormen ergens een plek waar ze samen komen. Hier bevindt zich ook de koningin van de kolonie. Pak je de bron aan dan ben je snel verlost van deze insect. Omdat mieren niet zomaar ergens zitten, is het ook belangrijk om geen perfecte leefomgeving voor ze te creëren. Mieren vinden de volgende omstandigheden erg fijn, wil je geen mieren? Zorg dan dat de mieren het niet naar hun zin kunnen hebben bij jou in de buurt en verwijder of voorkom het volgende:
 • Bewaar aantrekkelijke levensmiddelen voor mieren in afgesloten potten. Zorg ook dat deze potten aan de buitenkant
 • schoon zijn. Jam, honing, suiker , eigenlijk alles wat zoet is heeft grote aantrekkingskracht op mieren.
 • Zorg voor schone planken in je kast.
 • Voorkom naden en kieren. Een mierenkolonie mag zich hier graag in huisvesten.
 • Laat geen afval buiten staan. Dit treks mieren aan.
 • Houd de tuin netjes. Boomstronken, stapels stenen, rottend hout kunnen makkelijk worden bewoond door een mierenkolonie.
 • Houd het aanrecht schoon.

Wat zijn de manieren om mieren te bestrijden?

Mieren bestrijden kan diervriendelijk en niet diervriendelijk op de volgenden manieren:
 • Pak het probleem bij de bron aan door geen geschikte leefomgeving voor de mieren te creëren
 • Mieren hebben een hekel aan het volgende: Koper, koffiedik, uien, knoflook en peper. Plaats of strooi dit in de tuin en de mieren gaan waarschijnlijk verhuizen.
 • Wil je het wat rigoureuzer aanpakken? Gooi dan wat kokend water over een mierennest.
 • Gebruik gist! Maak een mengsel van gist met iets zoets bijvoorbeeld stroop, honing of jam. Mieren vinden dit heerlijk en nemen dit mee naar hun nest. Hier wordt het door iedereen gegeten. Helaas is dit wel hun laatste maal want de gist zet uit en de mieren gaan dood.
 • Sommige planten kunnen helpen bij het verdrijven van mieren. Zo hebben mieren een hekel aan bijvoorbeeld: Lavendel, Brandnetel en Rozemarijn.
 • In de winkel zijn ook verschillende middelen te koop om effectief mieren te bestrijden. De winkelmedewerker kan je hier advies over geven. Bedenk wel, voor je allerlei dure middeltjes gaat aanschaffen, dat een lokdoosje al heel effectief kan zijn.

Natuurlijk kunnen mieren vervelend zijn maar blijf wel realistisch. Zitten ze helemaal achter in de tuin en doen ze geen vlieg kwaad? Laat ze dan lekker zitten. Zitten ze daar niet? Dan veel succes met bovenstaande tips!
© 2011 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mierenplaag: wat te doen bij een mierenplaag of overlast?Mieren in de keuken. Het kan geen kwaad, maar aangenaam is het niet. Wat te doen als de kriebelbeesten je keuken dreigen…
Dierenweetjes - MierenMieren zijn volgens wetenschappers op veel vlakken intelligenter en sterker dan mensen, niet alleen dankzij hun lichaams…

Bananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tipsBananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tipsKleine zwarte beestjes komen veel in huizen voor. Wat zijn dat voor kleine beestjes en waar komen ze vandaan? Gaat het o…
Alles over spinnenAlles over spinnenSpinnen: kleine dieren die tot de geleedpotigen horen. Hoe bouwt een spin zijn web, waarvan wordt een web gebouwd, welke…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerrie, 18-06-2020 19:08 #6
Hoe kom ik van vliegende mieren in huis af?

Theo Thijssen, 25-05-2018 21:08 #5
Koop een klein flesje afrikaantjes essentiële olie. Strooi een paar druppels van deze olie op een watje en wrijf dit watje over het pad in je keuken waar je de mieren beslist niet wilt hebben. Dit doet wonderen. De volgende dag zul je alleen nog een paar verdwaalde verkenners tegenkomen. Als je deze buiten de deur zet, goed dan wel kwaadschiks, ben je daarna voor altijd verlost van mieren.
Groetjes, Theo
De tip is afkomstig vanuit de aromatherapie.

Betty Posthumus, 10-08-2017 10:08 #4
Mijn kamer zit steeds vol met vliegende mieren, hoe los ik dat op? b.v.d Betty Posthumus

Jose, 20-07-2015 18:35 #3
Hoe lang leven vliegende mieren? Wij zijn nu een week bezig om ze uit de slaapkamer te verwijderen, maar ze blijven terugkomen? We kunnen niet zien waar ze vandaan komen (vrijwel alles is dichtgekit) maar zodra het licht aangaat, hebben we er ineens tientallen.

Ilse, 14-08-2014 17:05 #2
Wij hebben voornamelijk last van vliegende mieren in de badkamer.,Erg smerig. Spuiten met gif helpt kort. Het nest zit volgens mij altijd op de zelfde plek. Heb al eens gedacht om de voegen er eens helemaal uit te halen. iemand iedee of dat helpt?

Philip & Ann, 22-07-2013 19:55 #1
Bij ons is het probleem veel moeilijker aan te pakken, de vliegende mieren (grote en kleine) zitten in het plafond van de badkamer en de keuken en komen ieder jaar massaal uit rond de periode van juni-juli.
Niet erg aangenaam als je aan het koken bent of aan het douchen. Spuiten met vergif is momenteel de enige oplossing om het in te dijken of het gezond is voor ons en onze huisdieren is dan weer een andere zaak maar we zien geen andere mogelijkheid. Indien iemand een andere oplossing kent zonder dat onze plafonds eruit moeten dan is deze altijd graag meegenomen. MVG

Infoteur: Kropslavinken
Laatste update: 23-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Schrijf mee!