De huisvlieg, een gevaarlijk insect

De huisvlieg, een gevaarlijk insect We kijken allemaal uit naar de komst van de warme zomer. Gezellig keuvelen op een zonnig terras of een lekkere barbecue met vrienden. De zomer brengt echter ook bepaalde gevaren met zich mee zoals de grote aanwezigheid van verscheidene insectenpopulaties. Een van hen is de huisvlieg welke wereldwijd het meest voorkomende insect is. Op het eerste zicht lijkt de huisvlieg heel onschuldig maar in werkelijkheid is deze drager van honderden ziekteverwekkers die schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Het leven van de huisvlieg

De huisvlieg heeft een lengte van ongeveer zeven millimeter. Ze hebben grote roodgetinte ogen en een harige lichaam. De mond van de vlieg bestaat uit een sponsachtige materie waardoor hij niet kan bijten. Deze sponsachtige stof wordt gebruikt voor de productie van speeksel en spijsverteringssappen die het voedsel omzetten in vloeibare vorm. Deze vloeistof wordt vervolgens opgezogen.

Afhankelijk van de grootte van de vlieg legt een vrouwtje gemiddeld vijfhonderd eitjes en dit gedurende drie tot vier dagen. Na enkele uren, gemiddeld tussen de acht en twintig, komen de maden tevoorschijn. Deze maden zullen de komende vier tot tien dagen ontwikkelen in een warme vochtige omgeving waarna ze overgaan in een volgende fase van de groei, namelijk het popstadium. De made zit verpakt in een huid gedurende maximaal tien dagen voordat het zich uiteindelijk ontpopt tot een volwassen vlieg. De levensduur van deze vlieg is ongeveer vijftien tot dertig dagen. Reeds na de tweede dag beginnen de vrouwtjes zich voort te planten.

Verspreiden van bacteriën en virussen

Huisvliegen zijn ongetwijfeld één van de grootste plagen die zich voordoet tijdens de zomer. Deze insecten zijn drager van honderden ziektekiemen die ze gemakkelijk kunnen verspreiden door de manier waarop ze leven. Ze landen en wandelen tussen bedorven voedsel en andere stoffen zoals uitwerpselen en rottende dieren waarna ze neerstrijken op je net bereide avondeten.

Hoewel we er vanuit gaan dat de huisvlieg echt een vuil dier is, besteedt het eigenlijk een groot deel van zijn tijd aan zelfreiniging. Wanneer hij merkt dat zijn lichaam, ogen of voelsprieten vuil zijn, zal deze er alles aan doen om dit vuil zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van de poten. Hij wrijft met zijn poten over het vuile gebied waardoor het vuil wordt verwijderd. Helaas houdt de vlieg geen rekening met de omgeving waar hij dit doet. Je kan je dus voorstellen wat er achterblijft nadat een vlieg is neergestreken op je ontbijttafel.

Studies hebben aangetoond dat de vlieg potentiële drager is van meer dan tweehonderd verschillende bacteriën. De meest voorkomende zijn:
  • Shigella: veroorzaakt shigellose en bacillaire dysenterie
  • Salmonella: veroorzaakt voedselvergiftiging, tyfus, paratyfus en enteritis
  • Bacterie die conjunctivitis veroorzaakt: Deze komt vooral voor in Azië en Afrika
  • Escherichia coli: bacterie die talrijk aanwezig is in uitwerpselen
  • Poliomyelitis of polio: Huisvliegen kunnen dit virus of verwanten overbrengen maar normaal gesproken zijn enkel die mensen met een reeds zwakke gezondheid hier gevoelig voor.
  • Parasitaire wormen: vooral lintwormen

Dit zijn slechts enkele van de vele bacteriën en virussen die huisvliegen potentieel kunnen overbrengen. Hoewel dit op zich vrij onrustwekkend lijkt zijn vliegen niet altijd drager van al deze bacteriën. Bovendien worden de meeste van deze bacteriën en virussen geblokkeerd door het immuunsysteem van de mens. Een goede hygiëne is een eenvoudige voorzorgsmaatregel om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: de huisvlieg (Musca domestica)Insecten: de huisvlieg (Musca domestica)Overal waar mensen wonen, komt de huisvlieg voor. Onze leefomgeving is ideaal voor deze vliegensoort. Dit insect, dat oo…
De wereld van de huisvliegDe wereld van de huisvliegDe huisvlieg of kamervlieg kent iedereen. In de zomer is het heel vervelend wanneer deze insecten door een open deur of…
De onvermoeibare huisvliegDe onvermoeibare huisvliegDe huisvlieg (Musca domestica) behoort tot de categorie hoogontwikkelde insecten en heeft geen beste reputatie. Hij bren…
Bestrijd vliegen bij paarden op een slimme manierBestrijd vliegen bij paarden op een slimme manierVliegen zijn in de zomer niet van paarden weg te denken. Ze zijn enorm vervelend voor paarden maar ook voor ons als we b…

Vragen over bedwantsen, bedbugs en wandluisBedwants, bedbug of wandluis, er zijn een heleboel benamingen voor dit kleine kevertje. Bedwantsen behoren tot de groep…
Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenZilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenEen zilvervisje of suikergast is een klein insect dat in veel huizen gevonden kan worden. Het zilvervisje is niet hetzel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DanielWanke, Pixabay
  • http://www.infectieziektebulletin.be/defaultSubsite.aspx?id=20189#.VG3HUTSG-Ew
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6682
  • http://www.natuur-wereld.be/insecten/vliegen/huisvlieg
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.